Visa alla utgåvor

Blomsterprakt på nya frimärken i januari

Det hundraåriga Journalistförbundet firas också med ett eget märke

Frimärksåret 2021 inleds nästa onsdag den 20 januari, då fyra nya frimärksutgåvor med sammanlagt 11 separata frimärken ges ut.

Omtanke, färger och dekorativa former

Årets alla hjärtans dag-frimärken pryds av färgglada motiv av sagolika djur och blommor. Riku Ounaslehtos innehållsrika illustrationer föreställer en lurvig ekorre som sitter på en gren, en fjäril som suger nektar ur en blomma, en fågel som bygger sitt bo, en kanin som vattnar växter, en hjort med vackra horn och tre humlor som pollinerar blommor.

”Det var intressant att illustrera vänskap genom djuren. Bland de glada färgerna och dekorativa formerna kan man se djurens omtanke om varandra och sin omgivning. Vi människor minns våra nära och kära med blommor. Dessa frimärken är också som blomförsändelser i miniatyr när man klistrar dem på baksidan av vykort”, säger Ounaslehto.

Frimärkshäftet Vi tar hand om varandra består av sex olika inrikes fixvärdemärken.

Bekanta växter ur mormors trädgård

Oona Himanens illustrationer föreställer för många bekanta mångåriga prydnadsväxter, som odlas i trädgårdar och på offentliga platser.

”Jag ville välja blommor, som väcker minnen och känslor. Akleja och brandlilja har långa anor i Finland och dessa blommor finns även i min egen mormors trädgård. Jag tycker att båda blommorna är särskilt anslående och vackra. Illustrationernas starka och glada färger förmedlar sinnesro och lämpar sig för olika slags gratulationer”, berättar Himanen.

Gratulationsblommor är ett ark på tio frimärken med två olika inrikes fixvärdemärken. Därtill säljs ett ark på två märken med båda frimärkena.

Blommor förmedlar vårens meddelanden

Paula Salviander avbildar på sina frimärken en prunkande blomsterträdgård, vars blomsterprakt passar bra till våren, till exempel på påskkort. Blommorna på märkena är narciss, tulpan, nejlika, lilja, hortensia, hibiskus, solros, pion och gerbera.

”Blommor har använts för att förmedla meddelanden redan länge under olika skeden i historien och olika blommor har haft olika betydelse för mottagaren. Det gav idén om en blomsterträdgård, vars många färggranna blommor framför blommornas positiva meddelande i form av frimärken”, berättar Salviander.

Blomsterträdgård är ett ark på tio frimärken med två olika inrikes fixvärdemärken.

Journalismen försvarar yttrandefriheten

Den 28 mars blir Finlands Journalistförbund 100 år. De jämna åren firas med ett affischliknande grafiskt frimärke designat av Ilkka Kärkkäinen, som berättar om åsiktsfrihet och rätten att delta i debatt. ”Det enkla märket pryds av bokstaven J samt en svart och en vit pratbubbla, som representerar olika åsikter. Märket innehåller även talet 100 för jubileumsåret”, beskriver Kärkkäinen.

Finlands Journalistförbund främjar sina medlemmars yrkesmässiga ställning, försvarar journalistiken och de etiska reglerna samt främjar yttrandefriheten. Till förbundet hör cirka 14 000 journalister, som arbetar på tidningar, inom radio, television, förlagsbranschen och på olika kommunikationsbolag.

”Varje finländare har rätt att få information och ta del av diskussionen. Det måste vi hålla hårt fast vid även de följande hundra åren och försäkra att medborgarna får tillräcklig och objektivt pålitlig information. Därför måste man se till mediernas funktionsförmåga även i fortsättningen”, säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho.

Frimärksarket Finlands Journalistförbund 100 år består av 10 inrikes fixvärdemärken.

OBS! Posti ordnar inte förstadagsevenemang för de frimärken som ges ut i januari på grund av de begränsningar som coronavirussituationen orsakar.

Bildmaterial till medierna: https://digilibrary.emmi.fi/l/RDDhqpprw8Lv

I Postis webbutik kan du bekanta dig med alla frimärken som finns till salu: www.posti.fi/ostoksille