posti logo

Tillgänglighets­utlåtanden för Postis digitala konsument­tjänster

På den här sidan hittar du alla tillgänglighetsutlåtanden för Postis tjänster. Före utlåtandena berättar vi om hur Posti beaktar tillgänglighet, våra lagstadgade skyldigheter, att ge och behandla respons, våra och tillsynsmyndighetens kontaktuppgifter samt hur Posti säkerställer tillgänglighet.

Förteckning över utlåtanden

Utlåtandena har upprättats för följande tjänster, som skiljer sig från varandra på grundval av nätverksdomänen eller distributionskanalen:

  • Webbplatsen Posti.fi

  • OmaPosti-mobilapparna och webbplatsen

  • OmaPosti självbetjäningskiosken

  • Asiakastiedot.posti.fi

  • Shop.posti.fi

  • Flyttanmälan-nättjänsten (yhteystietoni@posti.fi)

Tillgänglighet och Posti

Posti strävar efter att säkerställa digital tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar. Vi förbättrar kontinuerligt användarupplevelsen och utvecklar våra tjänster i enlighet med tillgänglighetsstandarder.

Åtgärder för stödjande av tillgängligheten

På Posti strävar vi efter att säkerställa tillgängligheten genom följande åtgärder:

  • Tillgänglighet hör till vår verksamhetsidé.

  • Tillgänglighet hör till våra interna rutiner.

  • Vår organisation har tydliga mål för tillgänglighet.

  • Vår organisation har förfaranden för kvalitetskontroll i fråga om tillgänglighet.

  • Vi strävar efter att inkludera sådana personer i testgrupperna som har begränsningar som hindrar deras användning av någon tjänst.

Standarder som vårt tillgänglighetsarbete grundar sig på

Vårt mål är att uppfylla de centrala tekniska standarderna enligt gällande lagstiftning (Lag om tillhandahållande av digitala tjänster 306/2019). Detta innebär

  • EU-standard EN 301 549 för applikationer och självbetjäningskiosker, och för webbplatser och tjänster i allmänhet.

  • riktlinjerna WCAG 2.1, nivåerna A- och AA.

Våra lagstadgade skyldigheter

Till Postis samhällsomfattande tjänster som omfattas av tillgänglighetsreglerna hör inrikes och utrikes brevtjänster betalda med frimärke samt tjänsten för kontant betalda paketförsändelser som skickas utomlands från Fastlandsfinland. Därtill strävar vi efter att erbjuda konsumenterna tillgängliga inrikes paketförsändelser, men de avtalstjänster som erbjuds för företagskunder omfattas inte av bastjänstskyldigheten eller lagstiftningen kring tillgänglighet.

Behöver du hjälp med att använda digitala tjänster?

Om du känner att tillgänglighetsproblem hindrar dig från att använda Postis digitala tjänster kan du också sköta ditt ärende på Postis kundtjänst på numret 0100 5577 (lna/msa).

Ge oss respons på tillgänglighet

Om du upplever tillgänglighetsproblem med våra digitala tjänster, kontakta alltid oss först. Vi tar gärna emot respons. Du kan kontakta oss antingen via post på Tillgänglighet, Postrutten 7 A, 00230 Helsingfors, eller via e-post på adressen saavutettavuus@posti.com.

Vi svarar på din respons inom två veckor från det att vi har kontaktats.

Tillsynsmyndighet

Om du inte är nöjd med det svar du har fått av Posti eller om du inte får något svar alls inom två veckor kan du göra en anmälan till Transport- och kommunikationsverket Traficom. Traficom webbplats ger detaljerad information om hur man gör anmälan och hur ärendet hanteras.

Tillsynsmyndighetens kontaktuppgifter

Transport- och kommunikationsverket Traficom, Enheten för tillsyn över digital tillgänglighet www.tillganglighetskrav.fi tillganglighet(at)traficom.fi Telefonnummer till växeln: 029 534 5000

Hur vi arbetar för att säkerställa tillgänglighet

Posti utvärderar webbplatsens tillgänglighet med flera metoder, lyssnar på kundrespons och tar hänsyn till tillgänglighet i utvecklingsarbetet. Vi använder följande bedömningsmetoder:

  • Självbedömning

  • SiteImprove Accessibility Report-verktyget och

  • externa tillgänglighetsexperter.

Tillgänglighetsbedömningarna för konsumenttjänster som beskrivs på denna sida har utförts tjänst för tjänst av externa experter under åren 2020–2024 och/eller som en kontinuerlig självbedömning. Utlåtandena på denna sida beskriver tillgänglighetssituationen efter förbättringarna efter bedömningen och de förbättringsprojekt som fortfarande pågår. Följande tillgänglighetsbedömningar som utförs av externa experter planeras genomföras på hösten 2025.

Tekniska krav för bästa användarupplevelse

Postis nättjänster är utformade för att ge den bästa användarupplevelsen med de senaste stabila versionerna av följande fyra webbläsare:

  • Chrome, (Windows, MacOS, Linux, iOS, Android)

  • Firefox, (Windows, MacOS, Linux, iOS, Android)

  • Safari, (MacOS, iOS)

  • Edge (Windows)

Tillgängligheten och den fungerande användarupplevelsen av Postis webbplatser baseras på användningen av följande tekniker:

  • HTML,

  • WAI-ARIA,

  • Javascript,

  • CSS

Vi strävar också efter att stödja användningen av följande skärmläsare:

  • VoiceOver (MacOS, iOS),

  • TalkBack (Android),

  • Microsoft Narrator och NVDA (Windows)

Tillgänglighetsutlåtande för Posti.fi

Detta tillgänglighetsutlåtande gjordes ursprungligen den 25.9.2019 och uppdaterades senast den 27.6.2025.

Detta tillgänglighetsutlåtande gäller tjänsterna på adressen https://www.posti.fi.

Formellt uppfyllande av tillgänglighetskrav

Uppfyller kraven delvis: en del av innehållet uppfyller inte kraven helt.

Kända tillgänglighetsproblem

Användarna kan uppleva tillgänglighetsproblem på webbplatsen. Nedan ges en beskrivning av de kända tillgänglighetsproblemen och våra planer på att åtgärda dem.

Kontakta oss om du upptäcker ett problem med webbplatsen som inte finns i listan. Om du behöver hjälp med att använda webbplatsen, vänligen kontakta kundtjänsten via telefon.

Användning av olika blanketter

Posti.fi-webbplatsen har olika blanketter som gör det möjligt för konsumenter att beställa tjänster, uppsäga tjänster, meddela ändringar, föreslå frimärksämnen och så vidare. Några av dessa blanketter innehåller problem för användare av hjälpmedelsteknik.

Tillgängligheten av blanketterna förbättras ständigt. Vissa blanketter som ännu följer Postis gamla visuella identitet kommer att byggas om helt, medan andra kommer att åtgärdas vid behov.

PDF-filer

Webbplatsen innehåller PDF-filer med information om att skicka brev och internationella paket. Alla filer är inte tillgängliga och kan orsaka besvär för användare av skärmläsare. Vi strävar efter att göra PDF-filerna som publicerats efter den 23.9.2018 tillgängliga under 2025.

Otillgängligt innehåll

Delar som inte omfattas av lagstiftningen På denna webbplats publiceras sådant innehåll för företagskunder som inte omfattas av Postis bastjänstskyldighet och därmed inte heller av tillgänglighetskraven i gällande lagstiftning. Även om vi också främjar tillgängligheten av detta innehåll och dessa funktioner, ingår till exempel innehåll som riktar sig till företagskunder inte i detta utlåtande.

OmaPostis tillgänglighetsutlåtanden

Detta tillgänglighetsutlåtande gjordes ursprungligen den 25.9.2019 och uppdaterades senast den 27.6.2025.

Detta tillgänglighetsutlåtande gäller följande tjänster:

  • Nättjänsten på adressen oma.posti.fi

  • OmaPosti-mobilapp för iOS-operativsystemet

  • OmaPosti-mobilapp för Android-operativsystemet

Apparna kan laddas ner i butikerna App Store och Play Store (utlåtandet gäller endast appversion 6 eller senare).

Formellt uppfyllande av tillgänglighetskrav

Uppfyller kraven delvis: en del av innehållet uppfyller inte kraven helt.

Kända tillgänglighetsproblem

Användarna kan uppleva tillgänglighetsproblem på webbplatsen. Nedan ges en beskrivning av de kända tillgänglighetsproblemen och våra planer på att åtgärda dem.

Kontakta oss om du upptäcker ett problem med webbplatsen som inte finns i listan. Om du behöver hjälp med att använda webbplatsen, vänligen kontakta kundtjänsten via telefon.

Om du rapporterar problem med mobilappar, se till att du använder den senaste versionen av appen.

Visualitet

  • Skalbarhet:

    Vissa visuella element kan inte skalas utan förlust av data och/eller funktionalitet eller rullning i två riktningar när skärmen är 320 CSS pixlar bred. (WCAG 1.4.10)

Struktur

  • Rubriker:

    Alla rubriker i samband med betalningsprocessen är inte markerade som HTML-rubriknivåer. (WCAG 1.3.1)

  • Motsvarigheter i textform:

    Vissa visuella element har brister i textmotsvarigheterna. (WCAG 1.1.1, 2.4.4, 2.5.3)

Elementspecifika observationer:

  • Menyerna Funktioner och Inloggad användare:

    I skrivbordsformat går det endast att stänga menyerna i fråga med ESC-knappen. (WCAG 1.3.1, 2.1.2, 4.1.2)

  • Aviseringselement:

    Bland annat förmedlas inte den programmässiga strukturen i aviseringselementen som visas längst upp på sidorna till användare av skärmläsare. (WCAG 1.3.1, 2.4.4)

Öppning av elektroniska brev

  • Elektroniska brev levereras i PDF-format, vilket kan vara otillgängligt. Se anmärkningen nedan om oskäligt besvär.

De identifierade bristerna kommer att korrigeras iterativt efter publicering under 2025.

Otillgängligt innehåll

Oskäligt besvär

När det gäller digitala brev och deras förhandsgranskningsbilder ger OmaPosti-tjänsten konsumenterna innehåll som produceras av tredje parter. Posti rekommenderar att innehållsleverantörer utformar sina brev med hjälp av tillgänglig teknik, men vi kan inte tekniskt garantera tillgänglighet eller redigera breven utan att bryta mot brevhemligheten. Detta innebär att mottagare kan få brev i PDF-format som inte är tillgängliga. Av tekniska och juridiska skäl anser Posti att den som förmedlingstjänsteleverantör tyvärr inte kan garantera tillgängligheten för allt innehåll som förmedlas.

Tillgänglighetsutlåtande för OmaPostis självbetjäningskiosk

Detta tillgänglighetsutlåtande gjordes ursprungligen den 21.12.2020 och uppdaterades senast den 27.6.2025.

Detta tillgänglighetsutlåtande gäller OmaPostis självbetjäningskiosk. Kioskenheter är fasta terminaler installerade i offentliga utrymmen för sändning och returnering av brev och paket. OmaPosti-kiosken bör inte förväxlas med Paketautomaternas självbetjäningsterminaler (inrikes pakettjänster omfattas inte av Postis samhällsomfattande tjänster).

Formellt uppfyllande av tillgänglighetskrav

Uppfyller kraven delvis: en del av innehållet uppfyller inte kraven helt.

Kända tillgänglighetsproblem

Vi har listat nedan kända tillgänglighetsbrister. Vänligen kontakta oss om du upptäcker ett problem som inte nämnts.

Användargränssnittets övre delar utom räckhåll Att använda enheten från en rullstol kan ta funktionerna placerade högst upp på skärmen utom räckhåll för användaren. Dessa inkluderar ändring av språk eller videoförbindelse med kundtjänsten. I videochatten syns inte en rullstolsburen eller kort person på bilden. För närvarande rekommenderar vi att kunder som lider av detta problem besöker våra serviceställen eller använder telefontjänsten.

Inget alternativ till det visuella gränssnittet Det finns för närvarande inget sätt för en allvarligt synskadad eller blind person att använda tjänsten. För närvarande rekommenderar vi att kunder som lider av detta problem besöker våra serviceställen eller använder telefontjänsten.

Tillgänglighetsutlåtande för Asiakastiedot.posti.fi

Detta tillgänglighetsutlåtande gjordes ursprungligen den 21.12.2020 och uppdaterades senast den 6.9.2023.

Denna tillgänglighetsbeskrivning gäller tjänsterna på adressen asiakastiedot.posti.fi.

Formellt uppfyllande av tillgänglighetskrav

Uppfyller kraven delvis: en del av innehållet uppfyller inte kraven helt.

Kända tillgänglighetsproblem

Vi har listat nedan kända tillgänglighetsbrister. Vänligen kontakta oss om du upptäcker ett problem som inte nämnts. Om du behöver hjälp med att uppdatera kunduppgifterna, kontakta vår kundtjänst via telefon.

Svårigheter att uppfatta texten och grafiken På grund av de färgkombinationer som används (orange och vitt) kan det vara svårt att läsa texten och förstå graferna.

Sidans navigering och menyer skiljer sig från Postis andra webbplatser Denna webbplats använder en navigering som skiljer sig från Postis andra webbplatser, vilket kan orsaka förvirring.

Vi förbereder för närvarande en ny tjänst för att ersätta det befintliga kundinformationssystemet. Vi förväntar oss att det nya systemet kommer att tas i bruk i början av 2024, och då kommer de problem som nämns här att försvinna.

Tillgänglighetsbeskrivning för Shop.posti.fi

Detta tillgänglighetsutlåtande gäller tjänsten shop.posti.fi och har upprättats den 21.9.2023.

Vi har självbedömt tillgängligheten av tjänsten.

Tillgänglighetsstatus för den digitala tjänsten: Uppfyller tillgänglighetskraven delvis.

Otillgängligt innehåll

Webbplatsen uppfyller ännu inte alla krav:

  • Vi identifierade brister i textalternativen för bilder vid användning av hjälpmedelsteknik. (WCAG 1.1.1)

  • Vi identifierade brister i huvudnavigeringens struktur vid användning av hjälpmedelsteknik (WCAG 1.3.1)

  • Vi identifierade brister i användningen av färger och deras kontrast. (WCAG 1.4.1 & WCAG 1.4.3)

  • Vi identifierade brister i länknamn (WCAG 2.4.4)

  • Vi identifierade brister i namngivningen av webbplatsens komponenter, såsom rubriker, med hjälp av hjälpmedelsteknik. (WCAG 2.4.6)

  • Vi identifierade brister i markeringen av visuellt dolda element vid navigering på webbplatsen med tangentbordet. (WCAG 4.1.2)

De identifierade tillgänglighetsbristerna kommer att åtgärdas så snart som möjligt.

Upptäckte du en tillgänglighetsbrist i tjänsten shop.posti.fi? Låt oss veta, så gör vi vårt bästa för att åtgärda bristen: saavutettavuus@posti.fi.

Tillgänglighetsutlåtande för Flyttanmälan-nättjänsten

Detta tillgänglighetsutlåtande gjordes ursprungligen den 10.9.2020 och uppdaterades senast den 16.4.2021.

Detta tillgänglighetsutlåtande berättar hur Flyttanmälan-nättjänsten överensstämmer med lagen om tillhandahållande av digitala tjänster, vilka brister som finns i webbplatsens tillgänglighet och hur du kan ge oss respons på tillgänglighetsfrågor.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata samt Posti ansvarar för denna nättjänst. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda våra digitala tjänster. Vi tar hänsyn till tillgänglighet i utvecklingen av digitala tjänster. Tjänsternas tillgänglighet bedöms regelbundet som en del av planerings- och utvecklingsarbetet.

Hur tillgängliga är sidorna?

Denna nättjänst uppfyller till stor del tillgänglighetskriterierna på A- och AA-nivå som krävs enligt lag (WCAG-kriterierna 2.1). Nättjänsten har vissa tillgänglighetsbrister, som beskrivs mer detaljerat nedan.

Upptäckte du några brister i tillgänglighet?

Vi arbetar ständigt med att förbättra nättjänstens tillgänglighet. Om du hittar några problem som inte beskrivs på den här sidan kan du kontakta oss, så ska vi göra vårt bästa för att rätta till dem.

Vi svarar så snart som möjligt eller senast inom två veckor. Du kan kontakta oss via e-post på saavutettavuus(at)dvv.fi.

Tillgänglighetskontroll

Transport- och kommunikationsverket Traficom övervakar förverkligandet av tillgänglighetskraven. Om du inte är nöjd med det svar du har fått eller om du inte får något svar alls inom två veckor kan du ge respons till Transport- och kommunikationsverket Traficom. Transport- och kommunikationsverket Traficom webbplats ger detaljerad information om hur man lämnar in ett klagomål och hur ärendet hanteras.

Transport- och kommunikationsverket Traficom Enheten för tillsyn över digital tillgänglighet www.tillganglighetskrav.fi tillganglighet(at)traficom.fi telefonnummer växeln 029 534 5000

Mer information om teknisk tillgänglighet

Nättjänsten är ännu inte helt tillgänglig. Innehåll eller funktioner som ännu inte är tillgängliga:

Innehållets tillgänglighet

  • Allt innehåll är inte strukturerat med beskrivande rubriker, och rubrikhierarkin är inte konsekvent. (WCAG 2.4.6)

  • Alla länktexter är inte beskrivande. (WCAG 2.4.4)

  • Informationen i bilderna har inte presenterats som en textekvivalent. (WCAG 1.1.1)

  • Vissa delar av innehållet i tjänsten kan endast förstås och hanteras med en sinnesförnimmelse. (WCAG 1.3.3. och 1.4.1.)

Den visuella identitetens tillgänglighet

  • Inte alla färgkombinationer har tillräcklig kontrast. (WCAG 1.4.3 och 1.4.11)

  • Tangentbordets markör sticker inte ut visuellt. (WCAG 2.4.7)

  • Strukturens tillgänglighet

  • Navigeringen är inte tydlig i alla avseenden. (WCAG 2.4.5 och 3.2.3)

  • Innehållets läsordning och tangentbordets navigeringsordning är inte konsekventa i alla avseenden. (WCAG 1.3.2 och 2.4.3)

  • Nättjänstens blanketter är inte tydliga och tillgängliga för alla. (WCAG 2.1.4, 3.2.4, 3.3.1, 3.3.2 och 3.3.3)

Teknisk tillgänglighet

  • Språket på webbplatsen (och dess olika språkversioner) är inte markerat. (WCAG 3.1.1 och 3.1.2)

  • Webbplatsens semantiska struktur är inte korrekt i alla avseenden. (WCAG 1.3.1, 4.1.1 och 4.1.2)

  • De brister som anges här kommer att åtgärdas under 2020–2021.

  • Inte alla funktioner är tillgängliga med tangentbordet. (WCAG 2.1.1 och 2.1.2)

  • Tjänsten anpassar sig inte helt till olika förstoringar, skärmar, skärmorienteringar och textplaceringar. (WCAG 1.3.4, 1.4.4, 1.4.10 och 1.4.12)

  • Alla verktygstips (tooltips) är inte hanterbara. (WCAG 1.4.13)

  • Användargränssnittets komponenter och formulär är inte programmässigt fullt förståeliga. (WCAG 1.3.5, 2.4.5, 2.5.3, 3.3.2 och 4.1.3)

De identifierade tillgänglighetsbristerna kommer att åtgärdas så snart som möjligt.

Oskäligt besvär Följande innehåll är inte tillgängligt eftersom det tillfälligt omfattas av undantaget på grund av en oskälig börda som avses i 8 § i lagen för tillhandahållande av digitala tjänster.

Tillgänglighetskraven gäller inte visst innehåll Nättjänsten innehåller videoinnehåll som inte är tillgängligt. En del videoinnehållen saknar undertexter eller syntolkning. Videoinnehåll som publicerats före den 23.9.2020 behöver enligt lagen inte göras tillgängliga retroaktivt eller tas bort från webbplatsen.

Hur har vi testat tillgängligheten?

Webbplatsens tillgänglighet har regelbundet bedömts av en extern tillgänglighetsexpert (eller en som förvärvats av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata) som en del av planerings- och utvecklingsprocessen.