Visa alla utgåvor

Designtävlingen för gratulationsfrimärken har avgjorts

Fem vinnande frimärken valdes bland hela 570 tävlingsbidrag

I februari–mars ordnade Posti en designtävling för frimärken i samarbete med Grafia och Illustratörerna i Finland rf. Tävlingen väckte stort intresse och hela 570 bidrag lämnades in inom utsatt tid. Expertjuryn valde fem vinnande frimärken bland bidragen. De nya gratulationsfrimärkena ges ut våren 2022.

De vinnande frimärkena är Kaffe med tårta av Tuomas Ikonen från Lemi, En bukett till dig av Anna Kesäniemi från Helsingfors, Together av Jenni Tuominen och Jukka Pylväs från Borgå, Blomsterförsändelse av Noora Katto från Tammerfors och Tillsätt endast vatten av Nelli Ahosola från Villmanstrand. Av vinnarna är Anna Kesäniemi medlem i Grafia, medan fyra är medlemmar i Illustratörerna i Finland rf. Bidraget Paraden av Heidi Valkola från Helsingfors fick hedersomnämnande i tävlingen.

Tävlingsjuryn, som hade sex medlemmar, bestod av Posti Ab:s konstkommission och av företrädare för Grafia och Illustratörerna i Finland rf. Posti betalar ut ett penningpris om 2 500 euro för varje vinnande bidrag i tävlingen.

”Till designtävlingen skickades överraskande många bidrag, kanske till följd av coronapandemin. Bland de 570 tävlingsbidraget shortlistade vi 38 förslag av vilka alla hade ingredienser för ett fint frimärke. De belönade fem frimärkena valdes vid ett jurymöte genom omröstningar. Via tävlingar hittar vi ofta nya potentiella frimärksdesigner, och så gick det även den här gången”, berättar juryns ordförande, Design Manager Tommi Kantola från Posti.

Läs juryns kommentarer om de vinnande frimärkena

Illustratörerna i Finland rf representerades i juryn av illustratören Matti Pikkujämsä och Grafia av den grafiska designern, art director Katja Makkonen. Så här kommenterar juryn de vinnande bidragen i tävlingen.

Kaffe med tårta, Tuomas Ikonen

”Humoristisk, skojig och fartfylld illustration utan onödig stelhet. Kaffe med tårta är ett viktigt inslag i det finländska festbordet.”

En bukett till dig, Anna Kesäniemi

”Ett klassiskt vackert och trevligt lugnt frimärke med en touch av 1970-tal. Frimärket lämpar sig för gratulationer men också för mer allvarsamma meddelanden.”

Together, Jenni Tuominen & Jukka Pylväs

”Den visuella leken på frimärket fångar blicken. Bildar fåglarna något dolt mönster? Frimärket har en fin komposition och utrymmesdisposition, och moderna färger.”

Blomsterförsändelse, Noora Katto

”Katterna har lyckade miner som förmedlar gratulationerna även till mindre jubilarer. Det rika och söta frimärket tilltalar alla åldrar.”

Tillsätt endast vatten, Nelli Ahosola

”På frimärket finns intensiva och behärskade färger och rörelser. Frimärket fungerar utmärkt i litet format och lämpar sig för gratulationer av många olika slag.”

Bildmaterial för mediernas bruk