Näytä kaikki artikkelit

Tuhannet aktiiviset verkko-ostajat kertovat: Nämä asiat lisäävät ostamista verkkokaupasta

Asiakkaat odottavat verkosta ostamisen sujuvan helposti. Erityisesti toimituksiin liittyvät kysymykset ovat tärkeitä verkkokaupasta ostaville, kertoo tuore verkkokauppatutkimus.

Nämä asiat lisäävät ostamista verkkokaupasta

Selvitämme vuosittain Suuren Verkkokauppatutkimuksen avulla verkosta ostamisen trendejä. Tuoreen tutkimuksen tuloksissa näkyvät koronaviruksen liikkeelle laittamat ilmiöt. - Massat ovat siirtyneet verkkokauppaan, kertoo paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan liiketoimintapäällikkö Elina Gustafsson. - Suurten massojen saapumisen myötä myös ostajien vaatimustaso on kohonnut selvästi. Verkkokaupan huono maine ja heikosti rakennetut sivut suorastaan karkottavat asiakkaita. Myös korkeat kuljetuskustannukset ja epäselvät toimitus- ja palautusehdot vähentävät verkkokaupasta ostamista merkittävästi. Jo hyvin pienillä muutoksilla voi tehdä ihmeitä myynnille.

Selkeys ja tuttuus houkuttelee ostoksille

Kun verkkokauppatutkimuksen vastaajilta kysyttiin, mitkä asiat ovat heille tärkeitä verkko-ostoksia tehdessä, piti 66 % tärkeänä tarkkoja tuotekuvauksia ja hintoja. Myös hyviä hakutoimintoja ja mahdollisuutta tehdä ostoksia milloin haluaa pidettiin arvossa. - Asiakkaat epäröivät aina uuden edessä, ja aloittavan verkkokaupan kannattaa panostaa erityisesti luottamuksen rakentamiseen. Selkeällä ja kattavalla viestinnällä pääsee jo pitkälle. Itse kuulun siihen 81 %:iin, joille yksi suurimmista ostamisen esteistä muodostuu epäselvistä palautusohjeista syntyvästä epäluottamuksesta, Gustafsson toteaa. Tutkimuksen mukaan erityisesti verkossa ostoksia tekevät naiset ovat lojaaleita tutuille verkkokaupoille. Lähes 50 % tutkimukseen vastanneista naisista kertoi ostavansa suosikkikaupoistaan. - Verkkokauppiaan on hyvä myös muistaa, ettei ostokokemus lopu kassalle, vaan jatkuu paketin seurannan kautta kotiin asti. Tehokkaalla toimituksenaikaisella seurannalla ja viestinnällä on lähetystään malttamattomana odottavalle asiakkaalle suuri merkitys.

Toimitustapa on aito kaupanteon väline

Selkeästi ilmoitetut toimituskustannukset nousivat verkkokauppatutkimuksen vastaajien keskuudessa tärkeimmäksi tekijäksi heidän ollessaan ostoksilla verkossa. 71 % vastaajista piti asiaa erittäin tärkeänä. Ostajat ovat herkkiä myös toimitusten hinnoittelulle, ja jopa 65 % ilmoitti, että ilmaiset toimitukset lisäisivät heidän verkko-ostamistaan. Koska toimitustavat vaikuttavat asiakkaan ostopäätökseen ja -kokemukseen, kannattaisi toimitustapoja Gustafssonin mukaan käyttää hyödyksi koko ostospolulla huomattavasti totuttua laajemmin. Tiettyjä toimitustapoja tai -hintoja kannattaa korostaa jo markkinointivaiheessa, eikä pantata tietoa asiakkaalta kassalle asti.

Elina Gustafsson toimii liiketoimintapäällikkönä Postilla.

Elina Gustafsson uskoo, että toimituksen ympärille rakennettavat palvelut voivat olla aito kaupanteon väline verkkokauppiaalle.

- Maksamisesta on puhuttu jo pitkään. Sen ympärille rakennetut palvelut on nähty liiketoiminnan ajureina, ja maksutavoilla on markkinoitu kautta aikojen. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että toimituskaan ei ole enää pelkästään se viimeinen klikki ostosprosessissa, vaan aito kaupanteon väline. Esimerkiksi ilmaiset ja nopeat toimitukset ovat tutkitusti ostamista lisääviä tekijöitä. Toiset puolestaan etsivät vihreää kuljetusta ja kolmansille kaupan sinetöi mahdollisuus kontaktittomaan kotitoimitukseen. Pureudu syvemmälle Suuren Verkkokauppatutkimuksen tuloksiin lataamalla raportti >>