Näytä kaikki artikkelit

Uusissa ulkoautomaateissa on kotimaista huipputeknologiaa

Postin pakettiautomaattiverkosto laajenee entisestään suomalaisten teknologiakumppaneiden kanssa kehitettyjen ulkoautomaattien myötä. Ympäri vuorokauden käytössä olevat automaatit tuovat yritysasiakkaille lisää joustoa asiointiin.

Ulkoautomaattien suunnittelun lähtökohtana on ollut, että ne toimivat Suomen vaativissa ilmasto-oloissa. Automaattien teknisestä ratkaisusta vastaavan Postin hankejohtajan Jari Paasikiven mukaan tämä on varmistettu esimerkiksi usean kuukauden ulkotesteillä talvella sekä olosuhdetesteillä kylmälaboratoriossa. – Ulkoautomaatit on kehitetty mahdollisimman kestäviksi ja turvallisiksi, ja ne on esimerkiksi maalattu nanomaaleilla, jotka helpottavat puhdistamista. Lisäksi automaatit toimivat ilman verkkovirtaa akuilla, eivätkä vaadi kiinteitä tietoliikennekaapelointeja. Kaikki tiedonsiirto tapahtuu esineiden internetiä eli IoT:tä varten kehitettyjen langattomien teknologioiden avulla, Paasikivi kertoo. Tämän ansiosta automaatit voidaan asentaa nopeasti minne tahansa keskeisten kulkuyhteyksien varrelle. Ulkokäyttöinen automaatti tuokin ratkaisun alueille, joilta Posti ei ole saanut tilaa uusille sisäautomaateille tai olemassa olevien automaattien laajennuksille.

Räätälöity ratkaisu asiakastarpeisiin

Paasikiven mukaan automaattien kehitystyössä kaikki ratkaisut sähkölukosta ohjelmistoihin on rakennettu alusta alkaen yhdessä kumppanuusverkoston kanssa. Kaikkiaan kehitystyö on kestänyt parisen vuotta. – Suomi on IoT:n kehittämisessä maailman kärkimaiden joukossa, ja meillä on ollut tässä työssä erinomaiset partnerit. Mukana olleiden start-up-yritysten kanssa olemme oppineet paljon toisiltamme, Paasikivi kehuu. VTT:n ja Oulun yliopiston lisäksi allianssissa ovat olleet mukana kotimaiset teknologiakumppanit Punta Oy, Kaltiot, Solmu Technologies, elfGROUP, Verkotan, iProtoXi ja ID-Systems IDS. Automaateissa käytettävät langattomat tiedonsiirto- ja liityntäteknologiat mahdollistavat lokeron avaamisen Omaposti-sovelluksen avulla tulevaisuudessa. Alkuvaiheessa lokerot avataan pin-koodilla, joka on Paasikiven mukaan turvallisuuden vuoksi ulkoautomaateissa yhdeksännumeroinen verrattuna sisäautomaatien kuusinumeroiseen koodiin.

Pakettiautomaattien suosio jatkuu

Postin palvelupisteverkostosta vastaava Heiko Laubach sanoo pakettiautomaattikapasiteetin kasvattamisen olevan yksi tärkeimmistä Postin kehityskohteista. Tällä hetkellä Postilla on 2 200 automaattia, joissa on yhteensä yli 130 000 lokeroa.

– Pitkällä tähtäimellä kapasiteetti on tarkoitus kasvattaa yli 200 000 lokeroon, ja laajennusten painopiste on nimenomaan ulkoautomaateissa. Nykyisten kaupan kumppaneiden lisäksi automaatteja sijoitetaan myös muiden keskeisten asiointireittien varrelle ja liikenteen solmukohtiin. Ensimmäisiä automaatteja otetaan käyttöön jo tämän kesän aikana muun muassa Vantaalla, Laubach kertoo. Yritysasiakkaille ulkoautomaatit tarjoavat Laubachin mukaan jatkossa myös mahdollisuuden Click & Collect -palveluun. – Vähemmän tunnettu asia on, että kaikki Postin uuden sukupolven automaatit voivat toimia myös noutoautomaatteina eli esimerkiksi kaupan ketju voi hyödyntää niitä verkkokaupan myymälänoutojen luovutukseen. Siten iso osa luovutuksista voidaan ohjata automaattiin palvelupisteen sijaan. Click & Collect -ominaisuus tuodaan syksyllä myös ulkoautomaatteihin, jolloin 24/7-asioitavuus tarjoaa yritysasiakkaille loistavan mahdollisuuden ikään kuin laajentaa aukioloaikojaan, Laubach lisää.