Näytä kaikki artikkelit

Syvällinen asiakasymmärrys luo uutta kipinää liiketoimintaan

Uudet tuotteet ovat valmiina lanseeraukseen. Herkullinen markkinointikampanja on käynnistymässä. Liiketoiminta on saamassa uutta tuulta purjeisiinsa. Vai onko? Entä jos oletkin lähestymässä vääriä ihmisiä tai väärällä viestillä? Entä jos datasi onkin pinnallista ja vanhentunutta? Vain syvällinen asiakasymmärrys johtaa tuloksiin ja tuo uutta kipinää liiketoimintaan.

Jenni Korhonen, Postin data- ja markkinointipalvelut

Posti tunnetaan jakeluverkostostaan. Harva tietää, että Postilla on myös data- ja markkinointipalveluita tarjoavaa liiketoimintaa, joka tuo tietoa suomalaisista kuluttajista markkinoijien käyttöön. Posti auttaa myös asiakastiedon analysoinnissa ja rikastamisessa sekä tarjoaa markkinointikanavia. ”Jokaisen yrityksen tulisi tuntea ikiomat asiakkaansa läpikotaisin. Asiakasdata antaa sytykettä ja polttoainetta koko liiketoiminnalle, ei pelkästään markkinoinnille. Ensin selvitetään, mitä asiaa asiakas on ratkomassa. Dataviidakosta täytyy löytää juuri tilanteeseen parhaat ratkaisut.”, kuvailee Postin digitaalisten palveluiden myynnistä vastaava Jenni Korhonen.

Kokoa data yhteen ja rikasta

Asiakastiedon suurimpia ongelmia on tiedon hajanaisuus. Tietoa löytyy, mutta se on vaillinaista, vanhentunutta ja hajallaan. Miten ihmeessä Posti voisi auttaa asiakasdatan parantamisessa? Postin valttina on, että se tuntee kaikki suomalaiset jo pelkästään muuttoliikenteen ansiosta. Se kuvaileekin omaa asiakasdataansa suureksi aarrearkuksi, josta se voi ammentaa yrityksille. Tieto kootaan, louhitaan ja rikastetaan. Asiakasymmärrys kasvaa. Luonnollisesti GDPR-vaatimuksia tiukasti seuraten. ”Moni tietää asiakkaistaan vain nimet ja ostohistorian, mutta ei tiedä, missä elämänvaiheessa he ovat ja ovatko kenties muuttamassa. Voimme rikastaa asiakkaiden omaa henkilödataa mallintamalla useita eri datalähteitä. Näin henkilöstä piirtyy tarkempi kuva.” Mikäli yritys haluaisi markkinoida esimerkiksi lemmikkieläinvakuutuksia, voitaisiin koota tietoa lemmikkitarvikeliikkeistä tilanneista kuluttajista OmaPostin kautta ja rikastuttaa kokonaisuutta yhdistämällä tietoihin korkeamman tuloluokan kuluttajat, joiden halu ostaa vakuutuksia on keskivertokuluttajaa suurempi.

Huolehdi päivityksestä ja louhi dataa

Monesti ajatellaan virheellisesti, että kerran kerätty asiakasdata on ikuisesti ehtymätön kultakimpale. Väärin. Tiedoista peräti 25 prosenttia vanhenee vuosittain. Ihmiset muuttavat, osa menehtyy ja kiinnostuksen kohteet muuttuvat. Vanhentuneeseen tietoon luottaminen suistaa markkinointia ja liiketoimintaa pois raiteiltaan. Vasta, kun asiakastieto on ajan tasalla, sitä voidaan louhia ja rikastaa. Yritys voi syventää esimerkiksi tietoa kanta-asiakkaistaan ja laatia heille räätälöityjä tuote-etukokonaisuuksia. ”Oman datan merkitys korostuu koko ajan. Jatkossa esimerkiksi hakukoneet eivät tuo kolmannen osapuolen dataa aiemmalla tavalla esille, jolloin muun muassa markkinoinnin kontekstissa oman datan ja siitä johdettavan ymmärryksen merkitys korostuu entisestään. Silloin asiakkaan täytyy tietää, keitä meidän pitäisi puhutella ja olemmeko unohtaneet jonkun porukan”.

Kohti syvällistä profilointia ja elämäntapamarkkinointia

Moni yritys on jo ymmärtänyt, että pelkästään demografioihin pohjautuva tieto ei auta pitkälle. Helsingin Eirassa asuva kolmikymppinen voi olla kiinnostunut täysin eri asioista kuin Kemissä asuva ikätoverinsa. Tai molempia voikin yhdistää intohimo melontaan, mutta pinnallinen data ei tätä paljastaisi. ”Kaiken datatekemisemme taustalla on aina tunnistettu henkilö. Käytössämme on paljon erilaisia sallittuja datalähteitä sekä myös mallinnettua dataa. Saamme rikastettua yrityksen asiakastietoja merkittävästi”, Korhonen lisää.

Tiedätkö asiakkaistasi muuta kuin sähköpostiosoitteen? Nykyisiin asiakkaisiin tutustuminen on kymmenen kertaa halvempaa kuin uusien hurmaaminen

Kiikarissa uusia asiakkaita? Profilointi auttaa tavoittamaan heidät oikein.