Tosteblåvingen röstades fram som Finlands vackraste frimärke

18.02.2020

Finländarna röstade fram ett frimärke föreställande Finlands nationalfjäril, tosteblåvingen, som årets vackraste frimärke 2019. Det vinnande frimärket lanserades i juni i rullfrimärket Finska natursymboler II. På frimärkena ville designer Stiina Hovi avbilda sommarminnen som är bekanta för många finländare. Fotografiet på frimärket Tosteblåvinge togs av Esa Ervasti.

Som andra och tredje vackraste frimärke röstades fram de i september lanserade Skogsutfärd-frimärkena, på vars nostalgiska bilder en flicka och en pojke är i skogen med hundvalpar. Suvi Roiko som fotograferat frimärkena vill med sina fotografier, som påminner om målningar, lyfta fram relationen mellan barn och djur.

Stiina Hovi har även tidigare varit framgångsrik i frimärkestävlingen, eftersom finländarna röstade fram frimärket Moln i skärgården som hon hade designat till årets vackraste frimärke år 2017. Samma frimärke belönades i den internationella Nexofils tävling till världens bästa frimärke både år 2018 och under femårsperioden 2013-2017.

Antalet röster för de tre populäraste frimärkena låg nära varandra

Man kunde rösta på Finlands vackraste frimärke på Postis webbplats och med ett postkort. Sammanlagt 42 103 röster gavs i omröstningen, varav 38 527 på nätet och 3 576 med postkort.

Röstresultatet var mycket jämnt denna gång och det skiljde bara med ett par hundra röster mellan de tre frimärkena som fick flest röster. Det vinnande frimärket fick 3 721 röster, det andra fick 3 611 röster och det tredje fick 3 511 röster.

Med postkortsrösterna kom även önskningar och hälsningar

Rösträkningen för tävlingen Årets vackraste frimärke är ett spännande programnummer i sig. I programnumret deltog denna gång sex av Postis medarbetare. Postis Design Manager Tommi Kantola, som ledde rösträkningen, är nöjd med tävlingens popularitet.

- I år gavs 10 000 fler röster än föregående år och med postkortsrösterna fick vi också många hälsningar och funderingar från kunderna. Med postkorten kom förslag på bl.a. nya teman för frimärken och ämnen att skriva om i Postinen. En del hade även dekorerat korten med sina egna teckningar, självhäftande etiketter och till och med kalligrafi.

Topp 10 i omröstningen för Finlands vackraste frimärke (inom parentes frimärksseriens namn)

1. Tosteblåvinge (Natursymboler II), Stiina Hovi

2. Flicka och hund (Skogsutfärd), Suvi Roiko

3. Pojke och hundar (Skogsutfärd), Suvi Roiko

4. Björkskog (Natursymboler II), Stiina Hovi

5. Snöflingor, Paula Salviander

6. Kalle Päätalo, Ari Lakaniemi & Susanna Rumpu

7. Häst (Natursymboler II), Stiina Hovi

8. Abborre (Natursymboler II), Stiina Hovi

9. Blomsterbonad (Blomsterkonst), Paula Salviander

10. Kalla, Oona Himanen

I Postis webbutik kan du bekanta dig med alla frimärken som finns till salu: www.posti.fi/ostoksille