Kakor

Posti kan samla in uppgifter gällande dig med hjälp av kakor och andra motsvarande tekniska verktyg för insamling av data. Syften, typ och sätt att hantera användning av kakor i våra tjänster är beskrivet på denna sida.

Vad är kakor?

Kakor är små textfiler som webbtjänster sparar i användarens webbläsare. Kakor samlar in vissa standarduppgifter, såsom webbläsarens typ och språk, tiderna när du har besökt webbplatsen, adressen för den webbsida från vilken du kom till denna webbplats och IP-adress. Kakor kan även spara information om vilka sidor du besökt, vilka länkar du klickat på och andra uppgifter om din användning av webbplatsen.

Varför använder vi kakor?

Kakor används för utveckling av tjänsterna, rapportering och analys av användningen av webbplatsen samt för att rikta Postis marknadsföring, reklam och innehåll. På så sätt görs användarupplevelsen så smidig som möjligt.

Kakorna möjliggör en ändamålsenlig användning av webbtjänster, så att det exempelvis blir enklare att göra inköp via nätet och så att du inte behöver ange ditt lösenord flera gånger medan du använder tjänsten. Med hjälp av kakor kan Posti även visa personanpassat innehåll för dig, så att reklamen och tjänsternas innehåll blir mer relevant för dig.

Hurdana kakor använder vi?

Vi har uppdelat alla kakor i olika grupper baserat på deras syften vilka huvudsakligen följer IAB:s Transparency & Consent Frameworks uppdelningar och beskrivningar.

Absolut nödvändiga cookies

Dessa kakor är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera och kan inte stängas av i våra system. De är vanligtvis bara inställda som svar på åtgärder som du gjort som utgör en begäran om tjänster, till exempel inställning av dina personliga preferenser, inloggning eller fyllning av formulär. Dessa kakor lagrar inte någon personligt identifierbar information.

Vi delar inte dessa uppgifter utanför Posti Group.

Prestanda-kakor

Dessa kakor tillåter oss att räkna besök och trafikkällor så att vi kan mäta och förbättra prestandan på vår webbplats. De hjälper oss att veta vilka sidor som är mest och minst populära och se hur besökare flyttar runt på webbplatsen. All information som dessa kakor samlar är aggregerade och därför anonyma.

Vi delar inte dessa uppgifter utanför Posti Group.

Funktionella kakor

Dessa kakor gör det möjligt för webbplatsen att tillhandahålla förbättrad funktionalitet och personlig anpassning som t.ex. video och chat. De kan fastställas av oss eller av tredjepartsleverantörer vars tjänster vi har lagt till på våra sidor. All information som dessa kakor samlar är aggregerade och därför anonyma.

Vi delar inte dessa uppgifter utanför Posti Group.

Riktade kakor

Med informationen som samlats med dessa kakor kan Posti rikta annonser och innehåll både i och utanför Postis tjänster. De kan användas för att skapa en profil av dina intressen och visa dig relevanta annonser både på våra egna och på våra samarbetspartners webbplatser. De lagrar inte direkt personlig information, men är baserade på unikt identifierande av din webbläsare och internet-enhet. Om du inte tillåter dessa kakor kommer du att erfara mindre riktade annonser och innehåll.

Vi delar inte dessa uppgifter utanför Posti Group.

Tredjepartskakor

Med hjälp av dessa kakor kan Posti inrikta annonser och innehåll i olika sociala medier som Facebook, LinkedIn eller Youtube, eller i våra samarbetspartners webbtjänster. Om du inte tillåter dessa kakor kommer du att erfara mindre riktade annonser och innehåll. Dessa kakor ställs in på vår webbplats av tredjepartsleverantörer, Postis samarbetspartners och sociala medietjänster som kan bygga upp en profil av dina intressen och använda informationen i deras egna behov. Detta kan påverka innehåll och meddelanden som visas på andra webbplatser som du besöker.

Dessa uppgifter kan överlåtas till tredje part utanför Posti Group.

Posti kan använda kakor eller andra motsvarande tekniska verktyg också i vissa e-postmeddelanden som Posti skickar och på så sätt samla in uppgifter automatiskt då du öppnar e-postmeddelandet eller klickar på en länk som finns i det.

Tiden som kakor behålls i din webbläsare beror mycket på deras syfte. T.ex. information gällande ditt samtycke behålls i 12 månader.

Information som samlats med hjälp av kakor kan med ditt samtycke kombineras med övriga uppgifter på användarkontot då du loggar in till Postis tjänster. Vi sparar denna information i högst 12 månader. Under denna tiden antar vi att informationen beskriver användarens intresseområden. Du kan hantera ditt samtycke via inställningarna på ditt användarkonto då du är inloggad i Posti's tjänster.

Användarens möjligheter att påverka användningen av kakor

Du kan hantera dina kakinställningar som används av olika teknologier och samarbetspartners via "Kakinställningar" -knappen eller via länken "Kakinställningar" som du hittar i slutet av varje sida. I OmaPosti kan du göra det i appens inställningar.

Om du inte vill att din webbläsare ska spara kakor kan du förhindra användning av kakor via webbläsarens inställningar. Observera att med att godkänna användning av kakor kan vi säkerställa att tjänsterna och webbplatsen fungerar korrekt och att innehållet och reklamerna du ser är relevanta för dig.

Du kan via inställningarna till webbläsaren radera alla kakor som din webbläsare sparat. Denna åtgärd hindrar inte att nya kakor bildas. Vi frågar ditt samtycke pånytt nästa gång du besöker vår webbsida ifall du tömmer kakorna från din webbläsare.

Du kan blockera annonser via tredjepartsleverantörer också via Your Online Choices -tjänsten.

Reklamkoder

I Postis applikationer använder vi koder för mobilreklam, till exempel IDFA (iOS) och AdID (Android) för att rikta reklam för mobilappar till de målgrupper vi antar kan vara intresserade av vår applikation.

Posti utnyttjar reklamkoder på dessa reklamplattformar. Med hjälp av en reklamkod kan vi bygga upp profilerade målgrupper för vilka reklam som intresserar just dem och är mest relevant för dem visas på andra webbplatser.

Med att bekräfta godkänner du att vi kan rikta annonser med hjälp av annonsidentifierare. I din mobila enhets operativsystem finns en inställning med hjälp av vilken du kan förbjuda reklam baserat på visat intresse eller i övrigt nollställa ditt mobilcertifikat. Du kan till exempel använda inställningen ”Limit Ad Tracking” (iOS-enheter) eller ”Opt out of Internet-Based Ads” (Android-enheter) och med hjälp av dem begränsa användningen av information som rör din användning av mobilappar vid erbjudandet av reklam baserat på visat intresse.

Vi utvecklar våra tjänster beständigt vilket betyder att dessa villkor kan förändras. Alla förändringar gällande kakor kommer att uppdateras på denna sida och om inte annat informeras så tas de i bruk genast efter att de publicerats.