Designtävlingen för julfrimärken har avgjorts - på de prisbelönta arbetena syns glimmande ljus, en kikande tomte och en julfisk

14.02.2020

Designtävlingen för julfrimärken som ordnades i samarbete mellan Posti och konstnärliga fakulteten vid Lapplands universitet har avgjorts. Av de 174 arbeten som lämnats in till tävlingen belönades tre, varav två syns på julfrimärken som lanseras i november.

På delad första plats valdes två stämningsfulla julillustrationer, Glimmande ljus och Tomten kikar, vars designer är Jutta Luukkonen, som studerar grafisk design, samt Ida Sarisalmi, som studerar inrednings- och textildesign. Av dessa två vinnande arbeten görs ett fixvärdemärke för julhälsning och ett inrikes fixvärdemärke för år 2020.

På tredje plats i tävlingen kom Juho Jusslin, som studerar bildkonstfostran, med sin illustration Julsik.

Med illustrationstävlingen sökte man arbeten som förmedlar en traditionell jul. - Vi fick många olika förslag i tävlingen. Illustrationerna som valdes till frimärkena förmedlar på ett bra sätt väntan på jul och äkta julstämning, berättar Postis Design Manager Tommi Kantola.

Tävlingsbidragen bedömdes av en fyrapersoners jury. Från Postis konstkommitté bestod juryn förutom Tommi kantola även av konstgrafiker Jukka Kinanen och Postis produktchef Petri Pohjolainen. Lapplands universitet representerades i juryn av illustratör Riku Ounaslehto, som också själv har tagit examen från den konstnärliga fakulteten vid Lapplands universitet.

Posti belönar de två arbetena som valdes till julfrimärken med 3 000 euro. Illustrationen som kom på tredje plats belönas med 1 000 euro.

Med frimärkestävlingarna söker Posti nya stigande talanger som frimärkesdesigner. - Läroanstalter inom det visuella området är naturliga samarbetspartner för Posti. Tidigare har vi ordnat designtävlingar med bl.a. Aalto-universitetet, Lahtis designinstitut och Pekka Halonen akademin, berättar Kantola.

Så här kommenterar juryn de belönade arbetena:

Glimmande ljus

- Förslaget illustrerar varm väntan på julen och julens fest. En sympatisk hund tittar på festrummet som betraktare, vilket även vi människor lätt kan identifiera oss med. Den traditionella vattenfärgstekniken och skildringen av utrymmet andas julstämning.

Tomten kikar

- Tomten som kikar genom fönstret påminner om barndomens jular. Illustrationen avbildar på ett fint sätt hur tomten kikar in i värmen från kylan utanför. Färgerna som använts illustrerar bra stämningen samt skillnaden mellan den kalla stockfasaden och det varma innandömet.

Julsik

- En julfisk i en presentförpackning är en enkel symbolisk sammanfattning av julens fest. Det genomtänkta formspråket och färgerna fungerar bra tillsammans. Illustrationen är samtidigt genomtänkt och lustig.

Lapplands universitet i Rovaniemi är Finlands nordligaste universitet. Vetenskaps- och konstuniversitetets utbildnings- och forskningsområden är pedagogik, juridik, det konstindustriella utbildningsområdet, samhällsvetenskap samt nordliga och arktiska frågor. Lapplands universitets konstnärliga fakultet erbjuder utbildning i konst och design inom sex utbildningsprogram: audiovisuell mediekultur, grafisk design, bildkonstfostran, inrednings- och textildesign, industriell design och kläddesign.