På frimärkena i september Mert Otsamos vackra aftondräkter, en nostalgisk skogsutfärd, en harmonisk kalla och författaren Kalle Päätalo

05.09.2019

Posti lanserar den 11 september fyra nya frimärkesutgåvor, med sammanlagt sex olika frimärken. Frimärkenas motiv är vackra aftondräkter, pittoreska bilder från en skogsutfärd, en harmoniskt vacker kalla och författaren Kalle Päätalo som föddes för hundra år sedan.

Kläddesignern Mert Otsamos skulpturala aftondräkter lanseras som dramatiska frimärken med svart bakgrund. Lanseringen av dessa märken anknyter till Postis konstpris, som tilldelades Otsamo i mars. Posti vill med konstpriset höja uppskattningen för frimärken och leta upp nya konstnärer som kan designa frimärken. Mert Otsamo har designat dräkter och smycken för flera offentliga personer till bland annat slottsbalen, galor och scener.

Frimärkena baserar sig på skisser till aftondräkter designade av Mert Otsamo. - Naturbilder är en viktig del av kläddesign, med vilka vi kan beskriva för kunden vad vi tänker tillverka. Jag gör alltid skisserna till dräkterna för hand och med blandteknik, där jag använder märkpennor, tusch, vattenfärg, bladguld och träfärger, berättar Otsamo.

På det ena frimärket glittrar en paljettdräkt i guld, som på slottsbalen ifjol bars av toppmodellen Alexandra Escat, skådespelaren Jasper Pääkkönens partner. På det andra frimärket finns en aftondräkt i rödskiftande silver, som kan ses på en utställning i Iittala & Arabia Design Centre Store i Helsingfors från 12 till 15 september.

För frimärkena Postis konstpris 2019 ansvarar AD Paula Salviander för den grafiska designen. Frimärkena lanseras i ett ark på tio märken med två olika inrikes fixvärdemärken.


Barn och hundvalpar på utflykt i skogen

Fotografen Suvi Roiko från Tammerfors har till Skogsutfärd-frimärkena tagit nostalgiska bilder där barn är ute i skogen tillsammans med hundvalpar. Med sina porträtt, som påminner om målningar, vill Roiko lyfta fram relationen mellan barn och djur. På det ena märket sitter en pojke på en hög kvistar tillsammans med sju hundvalpar och blåser i ett jakthorn, och på det andra sover en flicka på en stubbe tillsammans med en hundvalp.

Fotografierna till frimärkena har tagits i byn Krääkkiö i Vesilahti. - I fotograferingen deltog fyra barn från två familjer och sju hundvalpar. Barnens familjemedlemmar hjälpte till genom att bland annat hålla fotoblixtarna uppe och hämta tillbaka hundvalpar som rymde. Även om det fanns en massa rörliga element var stämningen trevlig och avslappnad, säger Roiko med ett skratt.

Skogsutfärd publiceras i ett ark på tio märken med två olika inrikes fixvärdemärken. Som en parallell produkt säljs också ett ark på två märken, med båda Skogsutfärd-märkena.


Kallan förmedlar sorg, empati och medkänsla

Illustratören Oona Himanen presenterar sig som ny frimärkskonstnär i september. Hon har designat ett harmoniskt och värdigt frimärke med en kalla, lämpligt för en kondoleans. - Frimärket utstrålar förutom sorg även medkänsla, empati och minnen. Jag ville ändå inte göra frimärket alltför svårmodigt. Kallan lämpar sig som blomma vid många olika tillställningar, till exempel bröllop.

- Jag gillar kallans grafiska formspråk, som jag tyckte var intressant att undersöka för frimärket. Jag använde mig av blandteknik när jag designade frimärket. Jag ritade bilden för hand, målade bakgrunden med vattenfärger och gjorde helheten färdig med ett bildhanteringsprogram.

Kalla med inrikes fixvärdemärke ges ut i ett ark med tio frimärken.


På Kalle Päätalos frimärke visas landskapen i Iijoki

Med anledning av hundraårsjubileet av författaren Kalle Päätalos födelse lanseras ett frimärke designat av Ari Lakaniemi och Susanna Rumpu, vars motiv anknyter till landskapet kring Iijoki i Taivalkoski. - På frimärket visas husknuten på det rödmålade timmerhus som var Kalle Päätalos barndomshem i Kallioniemi, som för läsarna nästan har blivit ett pilgrimsmål, berättar Lakaniemi och Rumpu.

- I det strömmande vattnet finns text från Päätalos första bok i Iijoki-serien, för vilken vi valde ett skrivmaskinstypsnitt, eftersom författaren länge använde sig av en skrivmaskin när han skrev sina verk, berättar frimärkets designers. Dessutom används samma typsnitt för Kalle Päätalo-texten på märket som på böckernas pärmar. I den övre kanten av frimärksarket finns också ett svartvitt fotografi av författaren.

Inrikes fixvärdemärket Kalle Päätalo 100 år ges ut i ett ark med tio frimärken.


Förstadagsevenemang i Helsingfors huvudpost den 11 september klockan 13-16

På huvudposten i Helsingfors (Elielplatsen 2) ordnas ett förstadagsevenemang onsdagen den 11 september klockan 13-16. På evenemanget säljs nya frimärken, förstadagskuvert och andra frimärksprodukter, och besökarna har möjlighet att få förstadagsstämplar på sina försändelser. Alla designers finns på plats för att signera sina verk klockan 13-15.


Mer information:

Bildmaterial för medierna


Ta en titt på alla frimärken som är till salu i Postis webbutik:
www.posti.fi/ostoksille