Skip to main content
Huomio

Asiakaspalvelumme on tällä hetkellä ruuhkautunut. Jos asiasi koskee vallitsevaa koronatilannetta, löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin täältä.

Postin jakelu

  • Posti jaetaan työpäivinä (ma-pe) klo 18 mennessä.

  • Jakeluaikaan vaikuttavat muun muassa päivittäinen postimäärä ja sääolosuhteet sekä jakelureittien muutokset.

  • Jaettavia tuotteita ovat kaikki kooltaan enintään 25 x 40 x 3 cm ja 2 kg painavat kirjeet ja lehdet.

  • Mikäli lähetys ei sovellu jakeluun (esimerkiksi väärän koon takia), jätämme lähetyksestä saapumisilmoituksen.

  • Huomaathan, että myös jakeluyhtiöt jakavat postia.

Liikuntaesteisellä ja yli 75-vuotiaalla on oikeus saada pyynnöstään postinsa jaetuksi joko tontin rajalle ajo- tai kulkuliittymään sijoitettuun postilaatikkoon tai huoneistokohtaisesti postiluukkuun. Palvelu tarjotaan vain postinsaajan vakituiseen osoitteeseen. Vakituisella osoitteella tarkoitetaan postinsaajan ensisijaista, toistaiseksi voimassa olevaa osoitetta, joka on tosiasiassa postinsaajan pääasiallinen osoite.

Erityistalousjakelun edellytys on se, että jokainen saman talouden postinsaajista on oikeutettu palveluun. Kuitenkin liikuntaesteinen tai 75 vuotta täyttänyt postinsaaja, joka yhteistaloudessa asuessaan joutuu säännönmukaisesti tai toistuvasti olemaan yksin, siten että hänen postin noutamisensa huomattavasti vaikeutuu, on myös oikeutettu erityistalousjakeluun.

Palvelu koskee Postin perusjakelua eli päivällä tehtävää postinjakelua, ei sanomalehtien varhaisjakelua tai pakettien jakelua. Sanomalehtien varhaisjakelun linjaa aina paikallinen lehtiyritys. Paketit jaetaan puolestaan Postin palveluehtojen mukaan; lähettäjä voi valita halutessaan palvelun, jossa paketti toimitetaan vastaanottajalle kotiovelle. Postista noudettaville paketeille puolestaan vastaanottaja voi tilata maksullisen kotiinkuljetuksen.

Tilaaminen, yli 75 v.

Pyyntö tarkistetaan paikallisessa jakelutoimipaikassa, jonka jälkeen palvelun aloittamisesta toimitetaan vahvistus. Jos osoitteen kaikki postinsaajat ovat yli 75-vuotiaita, yksi palvelupyyntö taloutta kohti riittää.

Tilaaminen, liikuntaesteinen

Muun kuin korkean iän aiheuttaman liikuntaesteisyyden toteamiseen pyydämme esittämään lääkärilausunnon, josta tämä käy ilmi. Ennen lääkärilausunnon toimittamista tee palvelupyyntö verkkopalvelussa tai ole yhteydessä Postin asiakaspalveluun.

  1. Tee palvelupyyntö verkossa tai puhelimitse

  2. Tulosta lääkärilausunto liikuntaesteisyyden perustuvaa postinjakelua varten.

  3. Palauta lääkärilausunto ohjeiden mukaisesti.

Kun palvelupyyntöösi liittyvä puoltava lääkärilausunto on saapunut Postiin, palvelu astuu voimaan ja saat siitä vahvistuksen.

Jos samassa taloudessa asuu useampi liikuntaesteinen, tulee jokaisen palauttaa oma lääkärilausunto.

Voit tilata postissa olevalle paketillesi kotiinkuljetuksen. Tarvitset lähetystunnuksen, joka on saapumisilmoituksessa. Palvelun hinta on 11 € 1-5 lähetykselle ja 19 € 6-10 lähetykselle (sis. alv). Tilaa kotiinkuljetus

Postin lähettäminen omasta postilaatikosta Tietyillä alueilla haja-asutusalueilla kuluttajat voivat postittaa pieniä määriä valmiiksi maksettuja tavallisia kirjeitä ja paketteja jättämällä ne omaan postilaatikkoon noutomerkkiä käyttäen. Lähetysten tulee mahtua postilaatikon sisään. Valmiiksi maksetut tavalliset kirjeet ja paketit otetaan kuljetettavaksi silloin, kun postilaatikkoon jaetaan saapuvaa postia. Oikeuden palveluun voi tarkistaa Postin asiakaspalvelusta.

Lue lisää täältä.

Jos saat osoitteeseesi edelliselle asukkaalle tai tuntemattomalle henkilölle osoitettua postia, voit kirjoittaa lähetykseen "ei kuulu osoitteeseen" ja pudottaa sen esimerkiksi lähimpään kirjelaatikkoon toimitettavaksi eteenpäin.

Edellisen asukkaan postia saattaa saapua sinulle, sillä osoitteesi päivittyy Postin kautta vain niihin yrityksiin, jonka asiakas jo olet, ja niihin yrityksiin, jotka päivittävät osoiterekisteriään Postin rekisterin avulla.

Nykyisin postia jakaa yli 15 jakeluyhtiötä. Postit jaetaan siihen osoitteeseen, mikä lähetykseen on merkitty.

Tarkista, onko postinumeroalueellasi havaittu häiriöitä tänään päiväpostin jakelussa.

Postin jakelusta

Perusjakelua koskevat ehdot on kirjattu Jakelupalvelun ehtoihin. Postin jakelua säännellään postilaissa ja lain noudattamista valvoo Viestintävirasto.

Vastasiko artikkeli kysymykseesi?