Skip navigation
Sivustomme uudistuu!

Kaikki tärkeä toimii hyvin, mutta saatat huomata pientä keskeneräisyyttä vielä jonkin aikaa.

Tietoa Postin jakelutavoista

Pääosa postista jaetaan joka toinen päivä

Suurin osa postista jaetaan joka toinen arkipäivä. Käytössä on kaksi eri tapaa:

  1. Postia jaetaan joka toisella viikolla maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina, ja joka toisella viikolla jakopäivät ovat tiistai ja torstai. Tätä kutsumme vuoropäiväjakeluksi.

  2. Postia jaetaan joka viikko samoina päivinä eli maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina. Tätä kutsutaan kevennetyksi jakeluksi.

Tarkista alueesi jakelupäivät , jos haluat tietää, mitkä ovat postisi pääasialliset jakelupäivät. Näiden päivien lisäksi postia voidaan jakaa tarvittaessa myös muina kuin varsinaisina jakelupäivinä. Lisäksi monilla alueilla Posti jakaa varhaisjakelussa aamuvarhain sanomalehtiä ja myös muuta postia.

Jakelu joka toinen arkipäivä koskee postiluukkuun tai -laatikkoon jaettavia kirjeitä, kortteja, lehtiä, mainoksia ja pikkupaketteja. Sanomalehtiä jaamme kuitenkin aamuvarhaisella seitsemänä päivänä viikossa isossa osassa Suomea. Useimmat sanomalehdet jaetaan edelleen päivittäin niiden ilmestyttyä, mutta joidenkin sanomalehtien aikatauluihin on voinut tulla muutoksia. Aikataulut on sovittu lehtien kustantajien kanssa.

Postia voi myös tulla eri vuorokauden aikaan kuin ennen. Voit esimerkiksi saada aamun sanomalehden mukana myös sellaista postia, jotka on aiemmin jaettu päivällä.

Miksi postinjakelussa on muutoksia?

Posti vastaa Suomessa lakisääteisistä postipalveluista, kuten postimerkillisten kirjeiden jakamisesta. Niiden jakamista ei silti makseta verovaroista, vaan Posti toimii yrityksenä. Jotta voimme hoitaa nuo tehtävät jatkossakin mahdollisimman omavaraisesti, ilman julkista tukea, meidän täytyy pitää huolta jakelun kustannuksista.

Digitaalinen viestintä on korvannut perinteistä kirjepostia, jota lähetetään enää murto-osa entisestä. Kun jaettavaa on vähemmän, myös jakelukertojen määrää täytyy taloudellisista syistä vähentää. Jakelupäivien harveneminen johtuu siis tästä.

Vaikka jaettava posti vähenee, jakelureittien pituus säilyy samana. Kun postinjakaja ei kierrä jakelureittiä joka päivä, kierrokselle ehtii kertyä enemmän jaettavaa ja turhaa ajoa tulee vähemmän. Kustannus yhtä lähetystä kohti pysyy kohtuullisena, kun jakelukierroksen kustannuksia on jakamassa suurempi joukko lähetyksiä. Sillä on merkitystä esimerkiksi postimerkin hinnan kannalta.

Laki säätelee postin jakamista

Osa Postin palvelusta on kaikille suomalaisille kuuluvaa yleispalvelua, josta säädetään postilaissa. Yleispalvelua on esimerkiksi postimerkillisten kirjeiden ja korttien jakaminen. Laki määrää, miten monena päivänä viikossa niitä jaetaan.

Nykyisen postilain mukaan postimerkilliset kirjeet pitää keräillä ja jakaa kolmena arkipäivänä viikossa. Laki tuli voimaan 1.10.2023. Sen noudattamista valvoo liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Yleispalveluun kuuluvat postimerkillisten kirjeiden lisäksi

  • kirjatut ja postivakuutetut kirjeet

  • saantitodistuskirjeet (eli kirjeet, joiden toimittamisesta lähettäjä saa kuittauksen)

  • ulkomaille lähetettävät paketit.

Jakamistamme lähetyksistä noin kolme prosenttia on yleispalvelukirjeitä. Suomalaisiin koteihin tulee yleispalvelukirje keskimäärin kerran kuukaudessa.

Yleispalveluun eivät kuulu

  • sanoma- ja aikakauslehdet

  • mainokset

  • yritysten ja viranomaisten kirjeet

  • kotimaan paketit

  • ulkomailta saapuvat paketit.

Yleispalveluun kuuluu myös palvelusta tiedottaminen. Kun oman alueesi postinjakelussa on tapahtumassa muutoksia, saat siitä tiedotteen kotiin.

Tarkista alueesi jakelupäivät voit katsoa, minä päivinä posti jaetaan alueellasi.

Lue lisää:

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom Postilaki Jakelupalvelun ehdot

Lehtien jakelua tuetaan harvaan asutuilla alueilla

Suomessa halutaan varmistaa, että myös harvaan asutuilla alueilla asuvat voivat saada sanomalehden viitenä päivänä viikossa. Siksi valtio alkoi tukea sanomalehtien jakelua näillä alueilla vuonna 2023 uudistuneen postilain myötä.

Haja-asutusalueilla sanomalehdet jaetaan samalla kuin muu posti. Kolmipäiväisessä postinjakelussa se tarkoittaa, että kahtena muuna arkipäivänä sanomalehtien jakelu pitää järjestää toisin. Sen takia näillä alueilla tuetaan erillistä sanomalehtien jakelua kahtena päivänä viikossa.

Tuki kohdennetaan vähintään kolmena arkipäivänä viikossa ilmestyvien tilattavien, maksullisten sanomalehtien jakeluun, ja se koskee tiistain ja torstain jakelupäiviä. Tukialueilla yleispalvelutuotteet eli postimerkilliset kirjeet jaetaan maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina, joten jakelutuki täydentää sanomalehtien jakelupäivät näin viiteen.

Jakelutuen saaja ei välttämättä ole Posti, vaan saaja valitaan liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kilpailutuksella. Toisen tukikauden aikana aikana Posti hoitaa sanomalehtien jakamisen kaikkialla muualla paitsi Pohjois-Pohjanmaan eteläisellä alueella ja Ylitorniossa eli yhteensä 35 alueella.

Usein kysyttyä