Lähettäminen Ahvenanmaalle

Ahvenanmaan lähetyksissä tarvittavat dokumentit ja tullin asiakirjat

Ahvenanmaa kuuluu EU:hun, mutta on EU:n verorajan ulkopuolella, joten tarvitset sinne meneviin, tavaraa sisältäviin lähetyksiin tullin edellyttämät asiakirjat. Ahvenanmaan verorajan ylittävien kuljetusten osalta arvonlisäveron ilmoittaminen muuttui 1.1.2018 alkaen.

Jos lähetät myyntiin tarkoitettua tavaraa, kiinnitä lähetykseen tullia varten asiakirja, joka kertoo tavaran arvon. Yksityishenkilöiden välisessä liikenteessä arvo voidaan ilmoittaa osoitekortin Lisätietoja-kohdassa tai erillisellä tulliluettelolla (CN 23) tai viivakoodillisella tullilipukkeella (CN 22).

Ahvenanmaan verkkokauppa

Lue erityisesti yrityksille suunnatut ohjeemme pakettien, kirjeiden sekä kuljetusyksikköjen lähettämiseen. Lähetyksen kulkunopeus hidastuu, mikäli merkinnät tai lomakkeet ovat puutteellisia. Ahvenanmaan kauppaan liittyvää veroneuvontaa antavat tarvittaessa tulli ja verovirasto.

Lähetyksiin tarvittavat dokumentit

Katso alla olevasta taulukosta eri lähetyslajeissa tarvittavat dokumentit: Suosittelemme, että lähetyksen päälle lisätään lähettäjän verorajanumero. Jos lähetyksen päällä ei ole verorajanumeroa, niin vastaanottajan täytyy tehdä lähetyksestä tullaus, jolloin lähetys pysähtyy Ahvenanmaan Tulliin.

LähetyslajiLähettäjä tai vastaanottaja on Tullin rekisteriasiakasMuut yritykset ja yksityishenkilöt
Paketti ja kuljetusyksikköKotimaan liikenteen osoitekortin lisäksi: - merkintä Tulli / Tull ja rekisterinumeroKotimaan liikenteen osoitekortin lisäksi: - Asiakirja 1 kpl - kauppalasku, kauppalaskun kopio, rahtikirja, pakkauslista tai tulliluettelo mistä lähetyksen arvo kuluineen käy ilmi.
Tavaraa sisältävä kirjelähetys (tavallinen kirje, pikakirje, kirjattu kirje, postiennakkokirje, saantitodistuskirje, postivakuutettu lähetys)Kotimaan liikenteen ko. palvelun osoitekortin / Pikatarran lisäksi: Merkintä Tulli / Tull ja rekisterinumeroKotimaan liikenteen ko. palvelun osoitekortin/Pikatarran lisäksi: - tulliluettelo CN22 ja jos lähetyksen arvo on yli 300 SDR, tulliluettelo CN23 lisäksi - tarvittaessa kauppalasku, kauppalaskun kopio, rahtikirja tai pakkauslista.
Tavaraa sisältämätön kirje, postikortti, tilattu lehtiEi tarvita mitään liiteasiakirjojaEi tarvita mitään liiteasiakirjoja

Huomioitavaa ja lisätietoa

Ahvenanmaan maatunnus on AX, osoitteessa tulee olla myös ÅLAND tai AHVENANMAA.

Muista lisätä lähetyksen päälle lähettäjän verorajanumero sekä kauppalaskun kopio muovitaskuun.

Jos haluat lähettää puuttuvan laskun Ahvenanmaalle, sen voi lähettää osoitteeseen spedition@alandpost.com.

Postimyyntiyrityksen kannattaa hankkia kotitullauslupa helpottamaan kauppaa Ahvenanmaalle. Rekisteröitymistä koskeviin kysymyksiin vastaa Maarianhaminan tulli p. 020 391 110

Åland Post Postin asiakkaana voit asioida avainasiakaspalvelussa: avainasiakas@posti.com puh. 0200 12131.

Sähköinen saapumisilmoitus - Åland Post lähettää sähköisen saapumisilmoituksen

Ahvenanmaalle lähetetyistä lähetyksistä on teknisesti estetty Sähköiset Saapumisilmoitukset (EDI SSI) Postin järjestelmissä.

Posti ei voi lähettää sähköistä saapumisilmoitusta Ahvenanmaan lähetyksille, vaan tämän tekee Åland Post.

Åland Post saa Postilta tulevista lähetyksistä kattavat sähköiset tiedot ja hyödyntää näitä mahdollisuuksien mukaan saapumisilmoitusten lähettämisessä. Vastaanottaja voi saada saapumisilmoituksen tekstiviestillä tai paperisella saapumisilmoituksella.

Näin lähetät lähetyksiä Ahvenanmaalta

Asiakaspalautuslähetykset Ahvenanmaalta

  • Asiakas voi palauttaa asiakaspalautuslähetyksen manner-Suomeen, jos asiakkaalla on sopimus asiakaspalautuksesta Postin kanssa.

  • Åland Post käyttää samaa asiakaspalautussopimuslistaa kuin Suomen postit.

Vastauslähetykset Ahvenanmaalta

  • Ahvenanmaalta palautuvissa vastauslähetyskuorissa käytetään samoja vastauslähetyskuorimerkintöjä kuin manner-Suomessa.

Pakettien lähettäminen Ahvenanmaalta Suomeen

  • Ahvenanmaalta postitettaessa täytyy osoitekorttien ID-tunnuksen alkaa JJFI999922....

  • Poikkeuksena asiakaspalautukset (lue ylempänä) ja yritykset, joilla on noutojakelupalvelu Ahvenanmaalla.

Tullilipukkeet ja -luettelot

Vienti-ilmoitus on annettava myös, kun tavaraa viedään EU:n veroalueen ulkopuolelle, esimerkiksi Kanariansaarille, ja kun tavaraa viedään Ahvenanmaalta muualle kuin Manner-Suomeen.

Tutustu Tullin ohjeisiin