Näytä kaikki artikkelit

Näin teet joulukorttien kirjoittamisesta erityisen hetken

Joulukorttien kirjoittaminen on mainio tapa muistella läheisiään ja virittäytyä joulutunnelmaan. Katso vinkit, joilla teet joulukorttien kirjoittamisesta joulumieltä nostattavan hetken.

Joulukorteilla ilahduttaminen kuuluu miljoonien suomalaisten perinteisiin tänäkin jouluna. Jotta kirjoittaminen ei jäisi viime tippaan, kannattaa toimeen tarttua hyvissä ajoin. Parhaimmillaan joulukorttien kirjoittaminen on mukavaa ja tunnelmallista puuhaa. Koostimme vinkit, joiden avulla teet joulukorttien kirjoittamisesta vuoden odotetuimman hetken.

Mieti keitä haluat ilahduttaa

Aloita matka kohti sydäntalven juhlaa miettimällä, keitä haluaisit ilahduttaa joulutervehdyksellä. Jotta jokainen tärkeimpäsi tulisi muistettua, kirjaa heidän nimet ylös ja säilytä lista myös tulevia jouluja varten. Kenties vuoteen on mahtunut uusiakin tuttavuuksia. Olisiko paikallaan lähettää hyvää joulumieltä myös heille? Ilahduttaminen ei vaadi suuria. Sen vuoksi kannattaa tehdä pieniä tekoja myös tuntemattomille. Kortin lähettäminen täysin vieraallekin ihmiselle tuo kokemuksen huomatuksi tulemisesta.

Osta joulumerkit netistä etukäteen

Joulupostimerkit kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen kirjoituspuuhiin ryhtymistä. Pääset helpolla, kun tilaat merkit suoraan kotiisi verkkokaupastamme. Postimerkkejä myydään postien lisäksi mm. kioskeissa, päivittäistavarakaupoissa ja kirjakaupoissa. Jos haluat joulutervehdyksestä entistä henkilökohtaisemman, teetä korttiin tai kuoreen postimerkki ottamastasi kuvasta. Omakuvapostimerkki on kotimaan ikimerkki, joka myydään 10 merkin arkeissa.

Valitse tai tee kortti saajaa ajatellen

Joulukorttien valitseminen on hauskaa, kun valitessa ajattelee juuri sitä henkilöä, kenelle kortin aikoo lähettää. Hiihtoa rakastava sukulainen ihastuu varmasti hienosta lumisesta maisemakortista ja leivontaa rakastavalle sopii kortti jouluherkuista. Joulukortit voi askarrella myös itse ja valjastaa vaikka koko perheen korttitalkoisiin. Ilahduttaisitko vastaanottajaa veikeällä lumiukkotervehdyksellä vai olisiko korttiin tehty havupainatus enemmän saajan mieleen? Nappaa ideat ihaniin joulukorttiaskarteluihin. Ikimuistoisen joulutervehdyksen voi loihtia myös kuva-arkiston aarteista. Omasta valokuvasta toteutettu joulukortti syntyy näppärästi postin sivuilla ja lähtee suoraan matkaan. Vastaanottaja saa postiluukkuunsa oikean joulukortin, jonka muistaa varmasti pitkään.

Virittäydy tunnelmaan

Joulukorttien kirjoittaminen sujuu leppoisasti, kun tunnelma on kohdillaan. Sytytä muutama kynttilä, nauti kuppi höyryävää glögiä ja laita jouluinen musiikki soimaan taustalle. Artisti Vesalan säveltämä ja sanoittama Kirje joulupukille -kappale toimii takuuvarmana tunnelmankohottajana. Postin ja Vesalan yhteistyönä syntynyt 2020-luvun joululaulu perustuu Joulupukin saamiin kirjeisiin. Mitkä toiveet korostuvat pukin vastaanottamissa kirjeissä eniten? Kuuntele koskettava laulu Spotifyssa ja katso musiikkivideo YouTubessa.

Käytä ajatusta sisältöön

Kortteja kirjoittaessa on hyvä hetki muistella läheisiään sekä yhteisiä hetkiä heidän kanssaan. Käyttämällä ajatusta kortin sisältöön teet vastaanottajan joulusta entistä ikimuistoisemman. Hyvän joulun toivotuksen ohella muutama kaunis sana saa jokaisen meistä tuntemaan itsensä merkitykselliseksi. Hyviä ideoita kortin tekstiksi voisivat olla esimerkiksi henkilökohtaisesti saajalle suunnatut sanat: kiitä saamastasi avusta, yhteisistä seikkailuista tai kerro, kuinka odotat jo seuraavaa tapaamistanne. Vastaanottajaa voi ilahduttaa myös lyhyellä joulurunolla tai -värssyllä.

Oikea osoite vie terveisesi perille

Joulupostitusten yhteydessä kannattaa tarkistaa, että korteissa on oikeat osoitetiedot. Korttiin kirjoitetaan vastaanottajan etu- ja sukunimi, katuosoite, talon, rapun tai asunnon numero sekä postinumero ja postitoimipaikka. Tarkista katujen kirjoitusasut ja postinumerot.

Postita askarrellut kortit kirjekuoressa

Postita itse askarrellut, taitettavat ja muodoltaan erilaiset kortit aina kirjekuoressa, samoin nauhalla tai hileellä koristellut kortit. Helmiä tai muita kovia koristeita sisältävät kortit tulee postittaa kuplamuovisessa tai pahvisessa kuoressa. Näin kortit eivät aiheuta ongelmia lajittelukoneille ja pääsevät ehjinä perille. Alle 50 grammaisen kortin postitus on samanhintaista kuorella tai ilman.

Muista joulupostin tärkeät päivämäärät

Jos joulukortit haluaa lähettää edullisemmalla joulumerkillä, on viimeinen lähetyspäivä 13.12. Liimaa postimerkki oikeaan yläkulmaan, sujauta korttinippu punaiseen postituskuoreen ja laita postin matkaan. Jos joulutervehdysmerkkien viimeinen lähetyspäivä on jo mennyt, voi joulukortit postittaa kotimaan ikimerkillä varustettuna. Tällöin kortit tulee postittaa viimeistään sunnuntaina 18.12. Mikäli joulukorttien lähettäminen jää viime tippaan, kotimaan ikimerkin viereen voi lisätä Plus-merkin, jolloin kortteja voi postittaa Manner-Suomeen 21.12. asti. Kortit tulee postittaa ennen kirjelaatikkoon merkittyä tyhjennysaikaa.

Tilaa joulumerkit kotiin viimeistään. 6.12. Tilaa postimerkit omista kuvista viimeistään 5.12. Tilaa ja lähetä kortti omista kuvista viimeistään 18.12. klo 12.

Katso kaikki joulupostin tärkeät päivämäärät