Tietoa huijausviesteistä

Postin nimissä liikkeellä huijausviestejä

Erilaisia huijausviestejä on liikkeellä yhä enemmän, myös Postin nimissä. Huijausviestit voivat näyttää erehdyttävän aidoilta. Viesteissä voi olla myös Postin logo, värit tai muuta kuvitusta. Posti tekee tiivistä yhteistyötä Poliisin kanssa huijausviestien vastaisessa työssä.

Yleisimmin huijaukset ovat tekstiviesti- tai sähköpostihuijauksia. Huijausviestien sisällöt vaihtelevat: usein niissä kerrotaan saapuneesta lähetyksestä, voitetusta palkinnosta tai maksamattomasta kuljetusmaksusta.

Tekstiviestihuijaus voi tulla puhelimeen samaan viestiketjuun ja ikään kuin samalta lähettäjältä kuin aidot saapumisilmoitusviestit.

Postin nimissä on lähetetty esimerkiksi huijausviestejä, joissa ilmoitetaan, että vastaanottajalle on saapunut paketti ja osa kuljetusmaksuista on vielä maksamatta. Postin saapumisilmoitukselta näyttävä huijaustekstiviesti on ohjannut käyttäjän huijausta varten perustetulle verkkosivulle. Tietojen kalastelua varten tehdyllä väliaikaisella sivustolla vastaanottajaa pyydetään tunnistautumaan esimerkiksi verkkopankki- tai Apple ID -tunnuksilla.

Nämä viestit eivät ole Postin lähettämiä

Uudessa huijausviestissä on mukana oikea seurantatunnus

Liikkeellä on nyt huijausviestejä, jotka sisältävät oikean Postin seurantatunnuksen. Huijausviestissä ilmoitetaan Helsingin päärautatieasemalle saapuneesta paketista ja pyydetään vahvistamaan toimitusosoite sen vastaanottamiseksi. Viesti ohjaa verkkosivuille, jossa pyydetään suorittamaan maksu.

Jos et odota pakettia tai epäilet saamaasi ilmoitusta, voit varmistaa tilanteen asiakaspalvelultamme. Postin käsittelymaksut maksetaan aina Postin verkkosivuilla.

Ole erityisen tarkka tullaukseen liittyvissä viesteissä

Heinäkuun alussa astui voimaan ALV-muutos, jonka mukaan kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat tavarat ja lehdet tullataan. Tullaukseen liittyvissä huijausviesteissä kerrotaan muun muassa tullausta odottavasta lähetyksestä tai pyydetään maksamaan siihen liittyvä käsittelymaksu. Postin tullaukseen liittyvät käsittelymaksut maksetaan aina Postin verkkosivuilla.

Lataa OmaPosti-sovellus vain virallisesta sovelluskaupasta

Postin nimissä on liikkeellä huijausviestejä, joiden tarkoitus on OmaPosti-sovelluksen varjolla kalastella käyttäjän iCloud-tunnuksia tai asentaa laitteeseen haitallinen Android-sovellus. Kyseessä on huijaus, jolla ei ole mitään tekemistä aidon OmaPosti-sovelluksen kanssa, eikä viestin linkkiä tule klikata!

Lataa OmaPosti-sovellus vain virallisesta sovelluskaupasta, joko Google Playstä tai App Storesta. Sovelluksen julkaisija on Posti Group Oyj. Jos et voi ladata sovellusta mobiililaitteellesi, voit käyttää OmaPostia selaimella osoitteessa oma.posti.fi.

Sovelluskauppojen latauslinkkeihin pääsee OmaPostin esittelysivulta
tai sitten voit etsiä sovelluksen itse sovelluskaupasta hakusanalla omaposti.

Arvontoihin ja kisoihin liittyvät huijaukset

Osa huijausviesteistä liittyy kilpailuihin, joiden väitetään olevan Postin järjestämiä, mutta todellisuudessa niiden avulla kalastellaan ihmisten henkilö- tai pankkitietoja. Voit varmistaa Postin virallisilta sosiaalisen median tileiltä tai Posti.fi-sivustolta, että kyseessä on oikeasti Postin järjestämä kilpailu.

Posti ei käytä Apple ID -tunnistautumista

Joissakin huijausviesteissä viestin vastaanottajalle ilmoitetaan saapuneesta paketista ja vastaanottajaa pyydetään tunnistautumaan Apple ID -tunnuksilla huijausta varten perustetulle verkkosivulle. Posti ei käytä Apple ID -tunnistautumista pakettilähetyksen saapumisen yhteydessä, vaan kyse on tunnuksien kalastelusta epärehellisiin tarkoituksiin.

Huijausyrityksiä netin kauppapaikoilla

Ole varovainen, kun myyt käytettyä tavaraa netissä. Netin kauppapaikoilla tavaroitaan myyviä ihmisiä on lähestytty viime aikoina huijaustarkoituksessa. Kiinnostuneena ostajana esiintyvä henkilö lähestyy myyjää viestillä esimerkiksi Whatsappissa ja kaupankäynnin edetessä väittää siirtäneensä maksun tuotteesta myyjän tilille Postin kautta. Kun raha ei näy myyjän tilillä, "ostaja" lähettää myyjälle linkin Postin sivuja muistuttavalle huijaussivulle, jonka kautta myyjä voi muka tarkistaa, että summa on siirtynyt hänen tililleen. Sivun tarkoitus on kalastella myyjän pankki- tai henkilötietoja. Älä klikkaa epämääräistä linkkiä tai anna pankkitunnuksiasi huijaussivulle! Posti.shop-päätteinen sivu on tällainen huijaussivu.

Poliisin ohjeiden mukaan:

 • Älä avaa linkkiä ja älä anna tietojasi.

 • Jos olet antanut korttisi tai verkkopankkisi tiedot, ota välittömästi yhteyttä pankkiisi ja tee sen jälkeen ilmoitus poliisille.

Tärkeitä yleisohjeita Postiin liittyviin huijausviesteihin liittyen

 • Huijausviestejä ei kannata avata. Henkilö-, pankki- tai käyttäjätietoja tietoja ei kannata ikinä luovuttaa, jos ei ole täysin varma viestin lähettäjästä. Poista viesti avaamatta sitä.

 • Jos epäilet Postilta saadun viestin aitoutta lähetykseen liittyen, voit varmistua siitä katsomalla lähetystunnuksella tiedot lähetyksen seurannasta.

 • Kun törmäät epäilyttävään viestiin, älä ryhdy mihinkään viestissä pyydettyihin tai edellytettyihin toimenpiteisiin äläkä vastaa sähköpostiin.

 • Postin aidossa saapumisilmoituksessa kerrotaan noutopaikka osoitetietoineen, ilmoitukset eivät kehota antamaan lisätietoja. Postiennakkolähetysten osalta Postin lähettämissä viesteissä on linkki, jonka kautta pääsee maksamaan postiennakon.

 • Voit itse seurata tilaamiesi pakettien kulkua OmaPosti-sovelluksessa ja verkkosivuillamme posti.fi.

 • Lataa OmaPosti-sovellus vain sovelluskaupasta, joko Google Playstä tai App Storesta. Sovelluksen julkaisija on Posti Group Oyj. Jos laitteellesi ei ole saatavilla kumpaakaan sovelluskauppaa, voit käyttää OmaPostia selaimella osoitteessa oma.posti.fi.

  Kauppojen latauslinkkeihin pääsee OmaPostin esittelysivulta
  tai sitten voit etsiä sovelluksen itse sovelluskaupasta hakusanalla omaposti.

 • Poliisi pyytää tekstiviestin saaneita ja tietonsa huijaussivustolle luovuttaneita ottamaan heti yhteyttä omaan pankkiin ja tekemään sitten ilmoituksen poliisille.

SPF-teknologia auttaa tunnistamaan huijaussähköpostit

Posti tukee sähköpostikäsittelyssä ns. Sender Policy Framework (SPF)-teknologiaa. Tämän mekanismin tarkoituksena on vähentää huijausviestien määrää tapauksissa, joissa viestin lähettäjän tiedot on harhautusmielessä manipuloitu viittaamaan esimerkiksi tunnettuun palveluntarjoajaan kuten Postiin, vaikka lähettäjä on oikeasti jokin muu taho. Jos epäilet Postilta saadun sähköpostiviestin aitoutta, voit tarkistaa käyttääkö oma (sähköposti-)palveluntarjoajasi SPF:ää. Tällä vähennetään huomattavasti mahdollisuutta, että saat posti.com- tai posti.fi-domaineista väärennettyjä viestejä. Monet isot toimijat käyttävät kyseistä teknologiaa jo, mutta pienempien palveluntarjoajien tilanne saattaa olla toinen.

HUOM! Vaikka SPF on käytössä mutta lähettäjän tietoja ei ole muokattu, saatat silti saada huijausviestejä, jotka näyttävät siltä, että ne olisivat Postilta lähtöisin. Tällaisessa tapauksessa viestin lähettäjän tietojen pitäisi paljastaa, että viestiä ei ole lähetetty posti.fi- tai posti.com-osoitteista.

Lisätietoa huijausviesteistä

Huijauksia tehtaillaan usein tunnettujen yritysten nimissä. Lisätietoa verkkohuijauksista ja apua huijausviestin tunnistamiseen löydät myös alla mainituilta verkkosivuilta.

Poliisi:

Kilpailu- ja kuluttajavirasto:

Kyberturvallisuuskeskus:

Traficom:

Vastasiko artikkeli kysymykseesi?