Ohjeet postittajalle

Olemme koonneet tälle sivulle kirjeiden, lehtien ja mainosten postittamiseen liittyviä ohjeita ja useimmin kysyttyjä kysymyksiä.

Asiakassuora -palvelu uudistui vuoden 2018 alussa. Muutoksesta voit lukea lisää tästä linkistä sekä päivitetyn Asiakassuoran postitusohjeen löydät tästä.

Postittajan työkalut - lähetyslista, Postittamisen työpöytä ja Kontakti

Sähköinen lähetyslista

Jos käytät Postittamisen työpöytää tai Kontaktia, lähetyserällesi muodostetaan sähköinen lähetyslista automaattisesti. Sähköisellä lähetyslistalla Postin sopimusasiakkaat ilmoittavat kirje-, suorapostitus- ja lehtilähetyksistä tiedot Postille. Lähetyslista toimii laskutuksen perusteena.

Kun olet merkinnyt lähetyslistan Postittamisen työpöydällä valmis -tilaan, niin mitään muutoksia ei voida enää tehdä listalle (ei muuttaa mm. tuotteen/kimpun kokoa, kpl-painoa, käytettäviä yksiköitä). Kontaktin kautta tehdyn lähetyserän lista menee valmis-tilaan automaattisesti.

Poikkeustilanteissa varajärjestelmänä toimii tulostettava lähetyslista. Täyttöohjeet kirjelähetysten lähetyslistaan sekä lehden lähetyslistaan.

Sähköiseen lähetyslistaan kirjaudutaan Postin asiointitunnuksella, jonka saat yrityksesi pääkäyttäjältä. Jos yritykselläsi ei vielä ole pääkäyttäjää, voit tilata asiointitunnuksen täältä.

Lisätietoja lähetyslistasta
Kirjaudu sähköiseen lähetyslistaan

Postittamisen työpöytä

Soittolistalta voit valita seuraavista videoista:
Case1: Ennakkotilauksen muuttaminen
Case2: Markkinointijakelun tilaaminen
Case3: Markkinointijakelun tilauksen muuttaminen

Postittamisen työpöytä (PTP) on lehti- ja suoramarkkinointilähetysten postittamisen työväline. Työpöydällä tehdään jakelun tilaamiset ja tilauksiin liittyvät postitussuunnitelmat. Saatujen tietojen perusteella muodostetaan postittajalle postittamisohjeet ja -dokumentit. Postitustiedot muodostetaan sähköiselle lähetyslistalle automaattisesti.

Jos haluat tehdä viime hetken muutoksia Postittamisen työpöydällä olevan lehtierän postiinjättöaikoihin tai -paikkoihin, tee muutospyyntö lomakkeella, joka lähetetään Postin ohjauskeskukselle. Muutosten perusteet ja hinnat löytyvät sopimuspalveluiden hinnastosta.

Jos postittaja muuttuu kesken vuoden, muutoksen tekee julkaisija tai kustantaja perumalla voimassaolevan postitussuunnitelman silloin, kun ensimmäiseltä postittajalta sopimus päättyy. Tämän jälkeen pitää luoda uusi postitussuunnitelma uudelle postittajalle alkaen siitä päivästä kun sopimus astuu voimaan.

Tehdessäsi lehtijakeluiden tilauksia, annettuasi perustiedot saat ehdotuksen postiinjättöajasta ja -paikasta. Voit muuttaa ehdotusta ja näet välittömästi, kuinka se vaikuttaa lehtesi jakeluun. Postiinjättöaika- ja paikkataulukkoa voit tarkastella tästä.

Postittamisen työpöydälle kirjaudutaan Postin asiointitunnuksella, jonka saat yrityksesi pääkäyttäjältä. Jos yritykselläsi ei vielä ole pääkäyttäjää, voit tilata asiointitunnuksen täältä.

Postittamisen työpöydän esittelymateriaali
Kirjaudu Postittamisen työpöytään

Kontakti - suoramarkkinointiin

Soittolistalta voit valita haluamasi videon.

Kontakti on monipuolinen online-työkalu suoramarkkinoinnin suunnitteluun ja toteutukseen. Voit hoitaa koko osoitteettomien jakeluiden suunnittelun sekä osto- ja postitusketjun Kontaktissa.

Asiakas tekee Kontaktissa tilauksen ja siirtää sen postittajalle. Kontakti ohjeistaa lähetysten yksiköinnin ja välittää lähetysten tiedot Sähköiselle lähetyslistalle. Saat postittajana tulostettua järjestelmästä mm. kuljetusyksiköiden ohjauslaput ja kimppulaput. Katso tarkemmin Kotisuoran postitusohjeet.

Kontaktiin kirjaudutaan Postin asiointitunnuksella, jonka saat yrityksesi pääkäyttäjältä. Jos yritykselläsi ei vielä ole pääkäyttäjää, voit tilata asiointitunnuksen täältä.

Lisätietoja Kontaktista
Vinkkejä Kotisuoran tilaajalle ja postittajalle
Kirjaudu Kontaktiin

Lajittelupalvelu - vähennä laatuvirheitä postituksissa

Lajittelupalvelu on postittajan lajittelujärjestelmään integroitava työkalu, joka tukee postituksen esityötä automatisoidusti ja eräkohtaisesti. Lähetysten perillemeno varmistuu, postitusten laatuvirheet vähenevät ja toimitusketju tulee läpinäkyväksi.

2017 alkaen palveluiden kulkunopeuksissa tapahtui muutoksia, jonka myötä osa lähetyksistä on perillä pääsääntöisesti kolmantena päivänä postiinjätöstä. Käyttämällä Lajittelupalvelua ja täyttämällä lähetysehdot saat lähetyksesi perille pääsääntöisesti jo kahdessa arkipäivässä.

Lajittelupalvelun käyttö on maksutonta sekä asiakkaalle että postittajalle. Se sopii kirjeiden, lehtien ja suoramarkkinointilähetysten postitukseen.

Lisätietoja Lajittelupalvelusta.

Lajittelupalvelu

Koneellinen käsittely, erälajittelu ja kimputus

Konelajitteluun vaikuttavat mm. osoitemerkintöjen koneluettavuus ja tuotteen muoto. Konelajiteltujen lähetysten suunnitteluoppaan avulla varmistat että lähetykset soveltuvat koneelliseen lajitteluun.

Erälajiteltu = ohjeiden mukaan kimputettu ja yksiköity lähetyserä. Tutustu erälajiteltujen lähetysten osoite-, kimputus- ja yksiköintioppaaseen. Jos oppaassa olevat ohjeet eivät täyty, voidaan periä lisäkäsittelymaksu. Katso hinnasto.

Huomioi erälajittelussa erityisesti nämä (jos käytät Lajittelupalvelua, niin saat oikeat tiedot automaattisesti):

  • Kimputusjärjestys: Ensin postinumerokimppuja niin paljon kuin mahdollista, sen jälkeen jakelutoimipaikkakimppuja jne. Kimputusjärjestys on erälajitellun ehtona.
  • Kimppulappumerkinnät: Kimppulapusta tulee ilmetä selkeästi kimpun ohjaustieto. Kimppulaput tulee olla koneellisesti tuotettuja.
  • Ohjaustiedot lähetykseen (vaihtoehto kimppulapuille): Kimpun päällimmäisen lähetyksen ohjaustiedoista tulee ilmetä selkeästi kimpun ohjaustieto.
  • Kuljetusyksiköt ja yksiköintitasot: Yksiköintitaso määräytyy erän koon perusteella.

RCC2 -ohjauslappusovelluksesta voit tulostaa viivakoodilliset kuljetusyksiköiden ohjauslaput. Yksiköintasot löytyvät erälajiteltujen oppaasta. Epäselvissä tilanteissa ota yhteyttä Postin asiakaspalveluun.

Kunnollisesti venymättömillä pannoilla sidottu kimppu varmistaa soveltuvuuden koneelliseen lajitteluun ja täyttää erälajitellun ehdot. Lähetykset järjestetään postinumeroittain kimppuun jakeluosoitteen mukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Hinnat ja maksumerkinnät

Hintalaskureiden avulla voit laskea postitukselle hinnan ja vertailla eri palveluita keskenään. Palveluiden hinnat ja tuotenumerot löydät myös hinnastosta.

Maksumerkintöjen käyttöohjeet löydät tästä. Voit ladata maksumerkinnät Postin sivuilta eps- ja jpg-muodossa. Katso kirjeiden ja mainosten maksumerkinnät ja lehtien maksumerkinnät.