Skip to main content
Meddelande

Vår kundtjänst är för närvarande överbelastad. Om ditt fall rör den rådande situationen i coronaviruset, hittar du svar på vanliga frågor här.

Laboratorieprov snabbt framme som Provförsändelse eller Expressvar

Med tjänsten Provförsändelse eller Expressvar skickar du snabbt och tillförlitligt laboratorieprover i brevstorlek, tagna av djur eller människor, så att de är framme inom en eller två dagar. I de största städerna delar vi även ut dem på helgfria lördagar.

För vem lämpar sig tjänsten?

Provförsändelse lämpar sig till exempel för transporter från sjukhus till laboratorium och för transport av flera prover i samma förpackning. Expressvar lämpar sig till exempel när en privatperson eller djurläkare vill skicka ett enskilt prov för analys.

Fördelar

Laboratorieprov transporteras alltid så snabbt som möjligt överallt i det finländska fastlandet. Du kan se transporthastigheten i leveranstidsförfrågan och du kan följa upp leveransen i nättjänsten eller i OmaPosti.

Laboratorieprov lämnas för transport genom att föra det till Postis serviceställe eller lämna det till transport med avtalskundens Hämtnings- och utdelningstjänst. Laboratorieprovförsändelser förpackas i gul-svartrandiga förpackningar i enlighet med lagen om transport av farliga ämnen. Läs mer i anvisningar.

  • Laboratorieprov transporteras alltid så snabbt som möjligt.

  • Provförsändelse är det förmånligaste sättet, transportavgiften kan betalas av avsändaren eller adressaten. Tjänsten är tillgänglig överallt i det finländska fastlandet.

  • Expressvar är alltid avgiftsfritt för avsändaren. Expressvar kan skickas till orter i serviceområdet, och de delas ut till laboratorier med för dessa angivna postnummer.

  • Om införandet av tjänsten avtalas alltid separat.

Mått och vikt Minimistorlek: 90 x 140 x 0,2 mm Maximistorlek: längd + bredd + tjocklek maximi 900 mm, längden dock max. 600 mm Maximivikt: 2 000 g

Transporttid Provförsändelser som har lämnats in till Posti en vardag (mån–fre) enligt Postis anvisning och/eller ett avtal mellan Kunden och Posti delas ut till adressaten vardagen efter inlämningsdagen och senast den andra vardagen efter inlämningsdagen. Adressaten måste ha ett avtal om leverans genom Postis transporttjänst regelbundet eller vid ett enskilt tillfälle. Kontrollera leveranshastighet från leveranstidsförfrågan (se Expressbrev). Adresspåskrift På provförsändelser används adresskort för Provförsändelse som kan skrivas ut via Post SmartShip och provförsändelsens postnummer, vars sista fyra siffror alltid är 1006, till exempel 01006 Helsingfors och 71006 Kuopio.

Priser och tilläggstjänster I priset ingår hantering som ömtåligt gods. Samband med fakturering tillkommer på priset gällande moms.

Vikt högst gPris €
503,60
1003,78
2504,88
5005,46
1 0006,62
2 00010,50

Tilläggstjänster

  • lördagsutdelning 6,05 €/st.

  • betalaren någon annan än avsändaren, gratis

Mått och vikt Minimistorlek: 90 x 140 x 0,2 mm Maximistorlek: längd + bredd + tjocklek maximi 900 mm, längden dock max. 600 mm Maximivikt: 2 000 g

Transporttid Expressvar som har lämnats in till Posti en vardag (mån–fre) enligt Postis anvisning och/eller ett avtal mellan Kunden och Posti delas ut till adressaten vardagen efter inlämningsdagen inom de områden som anges i tjänsten Leveranstidsförfrågan.

Serviceområden

Svarsförsändelseadressens postnummerPostnummer som ingår i utdelningsområdet
01006 SVARSFÖRSÄNDELSEPostnummerområden 00-02
21006 SVARSFÖRSÄNDELSEPostnummerområden 20-20
31006 SVARSFÖRSÄNDELSEPostnummerområden 33-33
41006 SVARSFÖRSÄNDELSEPostnummerområden 40-40
71006 SVARSFÖRSÄNDELSEPostnummerområden 70-70
91006 SVARSFÖRSÄNDELSEPostnummerområden 90-90

Adresspåskrift och portobeteckningar

Priser och tilläggstjänster I priset ingår hantering som ömtåligt gods. Samband med fakturering tillkommer på priset gällande moms. Transportavgiften betalas alltid av mottagaren.

  • Expressvar, tjocklek max 3 cm    1,40 €/st + 7,69 €/kg

  • Expressvar, tjocklek över 3 cm    6,38 €/st + 7,69 €/kg

Tilläggstjänster

  • lördagsutdelning 6,05 €/st