1. Varför ändras postlagen?
Syftet med ändringen av postlagen är att reformera regleringen så att den bättre återspeglar de kraftigt minskade utdelningsvolymerna och de förändrade kundbehoven. Digitaliseringen, det förändrade kundbeteendet och den hårda konkurrensen har minskat mängden brevpost som Posti delar ut med nästan 70 procent under ett drygt decennium, och denna minskning kommer att fortsätta kraftigt under de närmaste åren när staten och myndigheterna flyttar sina offentliga tjänster från papperspost till digital kommunikation.
Ju mindre post det finns att dela ut, desto högre blir kostnaden för varje enskild försändelse. Genom lindrigare reglering kan man dämpa kostnadsökningen och även i fortsättningen trygga Postis samhällsomfattande tjänster för alla finländare i hela landet. Reformerna kommer också att göra det möjligt för Posti att upprätthålla de samhällsomfattande tjänsterna utan offentligt stöd så att staten inte behöver finansiera dem.
2. Vilka utdelningstjänster omfattas av postlagen?
Postis skyldighet att tillhandahålla samhällsomfattande tjänster gäller för produkter med kontant betalning (bl.a. vanliga brev, rekommenderade och assurerade brev, brev med mottagningsbevis och paket som skickas utomlands) som står för mindre än 3 procent av all post som Posti delar ut. Utdelning av dagstidningar, tidskrifter och reklam ingår inte i de samhällsomfattande tjänsterna. Företagsbrev, inrikes paket och paket som anländer från utlandet omfattas inte heller av samhällsomfattande tjänster.
3. Vilka praktiska förändringar medför den nya postlagen för postmottagarna?
Ändringen av postlagen medför inga större praktiska förändringar för postmottagarna. Postlagen gäller huvudsakligen samhällsomfattande tjänster, dvs. utdelning av brev med frimärken, som står för mindre än tre procent av Postis totala utdelning. Ändringen av postlagen innebär att man övergår till tre dagars utdelning och insamling för samhällsomfattande tjänster, men det kommer inte att påverka försändelsernas transporthastighet, som förblir oförändrad. Distributionen av papperstidningar i glesbefolkade områden kommer att fortsätta som femdagarsutdelning, eftersom dagstidningarna under två vardagar distribueras med hjälp av statligt stöd.
4. Kommer inte postgången att bli långsammare då leveransdagarna minskas från fem till tre?
Nej. Reformen ändrar inte transporthastigheten för samhällsomfattande tjänster som fastställs i postlagen, utan den förblir oförändrad. Också i fortsättningen måste 50 procent av de brev som ingår i samhällsomfattande tjänster vara mottagna senast den fjärde dagen efter det att brevet lämnades in. Den aktuella transporthastigheten kan upprätthållas också med en tredagarsutdelning. Förra året mottogs omkring 96 procent av de brev som ingår i samhällsomfattande tjänster senast den fjärde dagen. Alla andra försändelser, eller cirka 97 procent av alla försändelser, delas ut av Posti i enlighet med det avtalade servicelöfte till kunderna.
5. Hur kommer ändringen av postlagen att påverka utdelningen av officiella brev?
Officiella brev hör till kommersiell och konkurrerad avtalsutdelning, och Posti delar ut dessa produkter i enlighet med det avtalade servicelöftet till kunderna. För närvarande är servicelöftet för distribution av Economy-brev som vanligtvis används av myndigheterna 4–5 arbetsdagar och Priority-brev 2–3 arbetsdagar.
6. Hur kan en postmottagare försäkra sig om på vilka dagar hen kommer att få post?
I och med ändringen av postlagen är Posti, i egenskap av leverantör av samhällsomfattande tjänster, skyldig att informera hushållen om dagarna för insamling och utdelning av den samhällsomfattande tjänsten och om eventuella ändringar av dessa, och att upprätthålla information om dagar för insamling och utdelning på sin webbplats. Posti ska skapa en webbtjänst där postmottagarna kan kontrollera utdelningsdagarna för sitt postnummerområde.
Samhällsomfattande brev delas ut till hushållen tre gånger i veckan, om sådana finns. Antalet brev har minskat så att ett samhällsomfattande brev i genomsnitt distribueras till hushållet endast ungefär var tredje vecka. Postlagen reglerar inte utdelningsdagarna för kommersiella brevförsändelser som delas ut av Posti eller andra distributionsföretag. Förutom Posti distribuerar över tio andra distributionsföretag brev i tidigutdelningsområdena.
7. Vad handlar utdelningsstödet för tidningar om?
Vid övergången till tredagarsutdelning införs ett statligt stöd för utdelning av dagstidningar, vilket skapar förutsättningar för femdagarsutdelning av tidningar i glesbefolkade områden, dvs. utanför tidigutdelningsområdena. På subventionerade dagar distribueras dagstidningar som publiceras minst tre arbetsdagar i veckan till abonnenter, men det är också möjligt att kombinera andra leveransprodukter som inte är subventionerade i utdelningen.
Distributionsstödet konkurrensutsätts och transport- och kommunikationsverket Traficom ansvarar för att förbereda och genomföra konkurrensutsättningen. Stödet betalas ut till distributionsföretaget och det statliga stödet kan täcka nettokostnaderna för dagstidningsutdelning och en rimlig vinst.
8. Kommer postlagen att ändra postutdelningen i skärgården?
Ja och nej. Den nya postlagen kommer att minska antalet hushåll som omfattas av undantagsutdelning från 1 000 till 500 hushåll. Detta medför inte några praktiska förändringar i skärgårdsutdelningen, eftersom det idag finns färre än 200 undantagshushåll och det inte finns några planer på att öka antalet. För närvarande sker den femdagarsleverans som Posti gör till alla öar till vilka det finns förbindelsetrafik fem vardagar i veckan. I framtiden ändras även skärgårdsutdelningen till tre dagar. 9. Påverkar postlagen Postis paketutdelning och serviceställen? Ändringarna i postlagen gäller inte paketutdelning eller Postis serviceställen. Paketmarknaden i Finland är ytterst konkurrensutsatt och det finns flera inhemska och utländska post- och distributionsföretag som är verksamma på marknaden. Posti har utvecklat sina serviceställen på ett kundorienterat sätt utifrån kundernas behov och efterfrågan. Under de senaste tio åren har Posti byggt ut sitt eget nätverk av serviceställen från cirka 1 000 verksamhetsställen till fler än 3 000 serviceställen.
10. När träder postlagen i kraft?
Ändringen av postlagen avses träda i kraft den 1 oktober 2023 samtidigt som utdelningsstödet. Tidpunkten för ikraftträdande kommer att fastställas vid föredragningen för presidenten, när lagen ratificeras.