Näytä kaikki artikkelit

Tommi Kantola: Palkittu postimerkkitaiteilija Virpi Pekkala paljasti minulle salaisuutensa

Virpi Pekkala on rakastettu kuvittaja ja postimerkkitaiteilija. Postimerkkien tekemisessä on aivan omat niksinsä, kullakin taiteilijalla omansa. Virpilläkin on siinä omat salaisuutensa.

Yhteistyö Virpi Pekkalan kanssa alkoi vuonna 2003, jolloin hän oli jo tunnettu korttitaiteilija.

- Ennen vanhaan ei muunlaisia merkkejä ollutkaan kuin nuolaistavia, mutta kun Virpi nuolaisee merkin, se tarkoittaakin jotain ihan muuta, kertoo postimerkkituotannosta vastaava Tommi Kantola Postipalveluista. Postimerkkien kuvittaminen vaatii tarkkuutta ja nokkeluutta, usein myös lukuisia versiota samasta kuvasta, jotta pieneen tilaan saadaan tarkoilla yksityiskohdilla välitettyä iloa ja tunnelmaa. Virpi antaakin usein postimerkkikuvituksen viimeisen version levätä yön ylitse ennen puhtaaksi piirtämäistä ja tämän jälkeen hän tekee vielä viimeiset viilaukset eli nuolaisut tuorein silmin teokselleen.

Inspiraatiota sarjakuvista

Inspiraatiota Virpi on saanut aina sarjakuvista. Hän tutkii tarkkaan niiden yksityiskohtia, jossa vain muutamilla viivoilla saadaan tarinankerrontaan lisättyä hauskoja elementtejä. Tarkka ja analyyttinen viivojen käyttäminen onkin toinen hänen salainen aseensa – tai pikemminkin kynänjälkensä. Muutamalla viivalla tontuille piirtyivät iloiset ilmeet ja hymyt.

Läheisiä halutaan muistaa aineettomasti

- Joulumerkkien yksi tarkoitus on kuvata kulloistakin aikaa. Aineettomien lahjojen ja muistamisen teema on voimistunut vuosi vuodelta. Puhuimme asiasta Virpin kanssa ja Kauneimmat joululaulut -tapahtumat ja joulusauna puhuttelivat meitä, Tommi kertoo. Niinpä joulumerkkeihin ilmestyivät laulavat tontut, suomalaisille tärkeässä metsässä, kuin pyhäkössä. Liekö toinen laulavista tontuista myös saunatonttu?

- Virpin kuvittamalla pääsiäismerkilläkin on tarina. Näin Virpin suunnitteleman hauskan pääsiäiskortin, jossa noita leikkii pajunkissoilla. Tästä sain ideaksi pyytää Virpiltä samaan sarjaan sopivaa kuvitusta, ja pajunkissoista tehty keinu päätyi postimerkiksi. Kortin ja siihen sopivan merkin setti on ollut monelle mieluisa, Tommi Kantola jatkaa.

Kiitos Virpille yhteistyöstä ja paljon onnea kultaisesta elämäntyömerkistä kaikkien postilaisten puolesta!

Keskuskauppakamari kertoo tiedotteessaan, että se on myöntänyt kultaisen elämäntyömerkin kuvittaja Virpi Pekkalalle tunnustuksena vuosien ansiokkaasta työstä maan elinkeinoelämän hyväksi. Elämäntyömerkkiä on jaettu vuodesta 1999 lähtien ja kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Keskuskauppakamari myöntää kultaisen elämäntyömerkin kuvittajalle. Virpi Pekkala on ansiokkaan kuvittajauransa lisäksi yksi Suomen suosituimmista postimerkkitaiteilijoista ja suunnitellut vuosien varrella myös useita postimerkkejä Postille. Esimerkiksi vuonna 2019 ilmestyi Virpin kuvittamat pääsiäis- ja joulupostimerkit.


Tommi Kantola vastaa Postissa Design Managerina koko postimerkkiprosessista. Tommi tekee tiivistä yhteistyötä taiteilijoiden kanssa ja vastaa taidetöiden ohjauksesta. Postimerkit valmistuvat tiiviissä yhteistyössä kuvittajien ja graafisten suunnittelijoiden kanssa. Postimerkkien painaminen on kuin setelipainamista. Ne painetaan hollantilaisessa turvapainotalossa.