Näytä kaikki artikkelit

Postimerkit juhlistavat Kansallisteatterin ja Kansallisbaletin merkkipäiviä

Kaksi suomalaisen näyttämötaiteen merkittävää laitosta viettää tänä vuonna merkkipäiviään. Kansallisteatteri täyttää 150 vuotta ja Kansallisbaletti 100 vuotta. Posti juhlistaa merkkipäiviä julkaisemalla Juhlavuosia näyttämöllä -postimerkit 7. syyskuuta.

”Merkit on suunnitellut Klaus Welp. Hän teki erilaisia teatteri- ja balettiesityksiä kuvaaville merkeille onnistuneen yhtenäisen ilmeen”, kertoo Postin Design Manager Tommi Kantola, joka vastaa postimerkkien taiteilijavalinnoista ja postimerkkitaidetöiden ohjauksesta.

Postimerkkien suunnittelu oli Klaus Welpille mieluisa tehtävä.

”Olen alun perin kiinnostunut graafisesta suunnittelusta ja julistetaiteesta osin teatterijulisteiden kautta. Erityisen hienoa oli päästä suunnittelemaan arvostettujen kulttuuri-instituutioiden kunniaksi julkaistavia merkkejä. Esittävän taiteen ja vapaan taiteellisen ilmaisun merkitys korostuu etenkin näinä epävakaina aikoina”, Welp sanoo.

Merkkien kuvavalinnoissa keskityttiin nykyajan teatteri- ja balettituotantojen kuvastoon.

”Kuva-arkistossa oli tuhansia kuvia, joista valittiin arkin kantavat pääkuvat” Welp kertoo.

Welpin mukaan haastavinta suunnittelussa oli yhdistää kahden eri näyttämötaiteen esityksiä samalle arkille.

”Tavoitteena oli harmoninen ja eheä kokonaisuus, jossa on myös vaihtelevuutta ja liikettä. Merkkien graafiset setelipainomaiset viivaelementit korostavat teatterin ja baletin vuosisataista jatkumoa ja sitovat kuvat yhdeksi kokonaisuudeksi”, Welp kuvailee.

Juhlavuosia näyttämöllä on postimerkkiarkki, jossa on 10 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Ensipäivätapahtuma Helsingin pääpostissa 7. syyskuuta

Syyskuussa ilmestyvien postimerkkien ensipäivätapahtuma järjestetään keskiviikkona 7. syyskuuta kello 13–16 Helsingin pääpostissa (Elielinaukio 2 F, 00100 Helsinki).

Tilaisuudessa on myynnissä uusia postimerkkejä, ensipäivänkuoria ja muita postimerkkituotteita sekä mahdollisuus saada lähetyksiin ensipäivänleimoja. Postimerkkitaiteilijat ovat paikalla signeeraamassa töitään kello 13–15.

Katso kuvia merkeistä

Verkkokaupassa myynnissä olevat postimerkit: www.posti.fi/ostoksille