Näytä kaikki artikkelit

Kortti tuo ilon – Taru Riipinen ilahduttaa korteillaan tuntemattomia

Pienellä teolla saa aikaiseksi paljon hyvää. Korttiaskartelija Taru Riipinen lähettää aktiivisesti hyvän mielen postia niin läheisilleen kuin ventovieraillekin. Nyt tekeillä on kortti yksinäiselle vanhukselle.

Taru Riipinen, 40, on innokas korttiaskartelija. Hän ilahduttaa säännöllisesti tuttuja ja tuntemattomia itse tekemillään korteilla. Facebookin Korttiaskartelijat ja Ihanat ilahduttajat -ryhmissä kuka tahansa saa ehdottaa ihmistä, joka kaipaisi ilahduttamista. Kaikki halukkaat voivat osallistua tempaukseen tekemällä kortin tälle henkilölle.

Nyt Tarulla on tekeillä kortti yksinäiselle vanhukselle. Mutta, eikö ole vaikeaa valita sanoja ihmiselle, jota ei tunne? ”Siksi käytänkin runoa”, Taru kertoo. Hän on valinnut korttiin Mirjami Lähteenkorvan runon.

Olet olemassa Olet olemassa, rakas ihminen, elämä kaunis on, kun tiedän sen. Ei tärkeintä se, mitä sanot, teet, vaan mitä olet, hymy, kyyneleet. Olet olemassa, sitä tarvitsen, kuin lintu ilmaa, maata kukkanen.

Taru kirjoittaa korttiin lisäksi pienen tervehdyksen: Kaikkea hyvää sinulle ja oman nimensä.

Värikkäitä kukkia ja koristeita

”Käytän korttien teossa 3D-tekniikkaa”, Taru kuvailee. Eli hän kokoaa kortin leikkaamalla ja kohoteipillä. Näin syntyy kolmiulotteinen vaikutelma. ”Teen näitä omalla tyylilläni, enkä itse pidä itseäni kovin taitavana kortintekijänä, vaikka saankin paljon kehuja Tarun askartelut -blogissani, että vau, miten hienoja ja ihania kortteja.”

Tarun kortit ovat täynnä iloisia värejä: punaista, keltaista ja vihreää. Kukat ovat yksi toistuva teema. ”Pohjaksi valitsen usein hillitymmän värin, vaikka vaaleaa vihreää, johon liiman taustapaperin ja siihen itse kuvat.” Muotoleikkuri helpottaa työskentelyä. ”Stanssauslaitteella saa leikattua siistimmin erilaisia muotoja ja tekstejä kuin vapaalla kädellä.”

Hyvä kiertämään

Taru ilahduttaa korteilla, koska hän tietää kuinka hyvältä sellaisen saaminen tuntuu. Erityisesti silloin, kun elämässä tulee vastoinkäymisiä. Kun Taru oli 29-vuotias kahden alle kouluikäisen lapsen äiti, hän sai aivoinfarktin. Sen seurauksena koko vasen puoli hänen kehostaan halvaantui. Sairauslomalla Taru alkoi saada postia. ”Sain tsemppauskortteja Facebook-kavereilta, joita en ollut edes koskaan tavannut”.

Joskus posti toi jotain muutakin kuin kortteja. Hän sai askarteluvälineitä ja yhdeltä lähettäjältä hän sai kuntopäiväkirjan, johon oli tehty vain yksi merkintä: 100 metriä 13. huhtikuuta. ”Se oli päivä, jolloin pystyin kävelemään ensimmäistä kertaa sairastumiseni jälkeen 100 metriä istuutumatta välillä” Saavutus oli tärkeä välietappi kohti kuntoutumista takaisin työelämään. Tällä hetkellä hän työskentelee henkilökohtaisena avustajana.

Suurmiehetkin kaipaavat tsemppiä

Tänä syksynä Taru haastoi Facebookissa Korttiaskartelijat tekemään kortteja näyttelijä Aake Kallialalle ja presidentti Martti Ahtisaarelle, joilla molemmilla oli terveyshuolia.

Kun Riipinen luki lehdestä, miten Aake Kalliala joutui perumaan elokuvaprojektin mökillä tapahtuneen onnettomuuden vuoksi, hän tiesi mitä pitää tehdä. ”Ajattelin, että nyt Aake tarvitsee lämpimiä ajatuksia – hänellä oli syntymäpäivätkin tulossa!” Osoitteen Taru sai näyttelijälegendan tyttären kautta. Näin usean kymmenen kortin paketti saatiin toimitettua perille.

Myös presidentti Martti Ahtisaaren vetäytyminen julkisuudesta kosketti Tarua. Suurmiestä oli muistettava jotenkin. ”Halusin, että presidentti Ahtisaarelle jää ihmisiltä muisto, joka kertoo, kuinka tärkeä hän on meille ja miten paljon arvostamme sitä, mitä hän on tehnyt maamme hyväksi”, Taru toteaa. Ahtisaaren kortit löysivät perille presidentinkanslian kautta.

Joulun iloa jokaiselle

Vanhusten ilahduttaminen on Tarulle erityisen tärkeää ja varsinkin joulunaikaan. ”Olen koulutukseltani lähihoitaja ja tehnyt elämässäni paljon töitä muistisairaiden vanhusten kanssa.”

Taru tietää, miten paljon Suomessa elää vanhuksia, joiden ainoa kontakti muihin ihmisiin on kotihoitaja, joka viipyy vanhuksen luona vain 10 minuuttia. Jos Taru kuulee yksinäisestä vanhuksesta, joka kaipaisi ilahdutusta, hän tarttuu heti askartelutarvikkeisiin. ”Korttien lähettämisestä tulee hyvä mieli myös itselle”, hän iloitsee.

Taru muistaa korteilla myös läheisiään. ”Minulla on kaikkien sukulaisten syntymäpäivät kalenterissa ylhäällä, jotta voin lähettää merkkipäivänä onnittelukortin.” Digitaaliset viestit eivät Tarusta vedä vertoja perinteisille korteille ja kirjeille. ”Ovathan viestit kivoja, mutta viestiä ei voi ottaa käteen ja tunnustella sitä.” Tarun mukaan kortissa on enemmän tunnetta, ja se on helppo laittaa kotona kauniisti esille muistuttamaan lähettäjästä.

Kuvat: Riina Peuhu