Näytä kaikki artikkelit

Klaus Haapaniemi teki postimerkit lumotun metsän hahmoista

Toukokuun 6. päivä tuli myyntiin kaksi Klaus Haapaniemen suunnittelemaa koristeellista postimerkkiä, jotka sopivat hyvin kevään onnitteluihin. Monet valmistujaisjuhlat pidetään tänä keväänä koronan vuoksi matalalla profiililla, joten aidossa kirjeessä tai kortissa lähetetyt onnittelu- ja tsemppiviestit huomataan varmasti.

Lumottu metsä -postimerkit kuvaavat kahta mystistä olentoa – jäätynyttä mustikanvarpua ja helmipöllöä, jolla on perhosen siivet. Mistä tässä on kyse? ”Postimerkkien kuva-aiheet liittyvät Polar Byzantine -muotikokoelmaan, jonka inspiraationa on kirjailija Rosa Liksomin kanssa yhteistyössä tehty runollinen eläintarina”, Haapaniemi selventää.

Polar Byzantine -tarina ottaa voimakkaasti kantaa ympäristöasioihin. ”Dystooppinen tarina kertoo arktisista eläimistä, jotka viettävät viimeisiä aikojaan maapallolla, koska ihmiset ovat tuhonneet niiden elinympäristön. Tarinan lopussa eläimet löytävät monien eri vaiheiden jälkeen ulkoavaruudesta jäätyneen komeetan, josta tulee niiden uusi koti.”

Moni suomalainen suunnittelija tunnetaan maailmalla pelkistetystä pohjoismaisesta designista. Klaus Haapaniemi ei kuulu tähän joukkoon. Hän on saanut vaikutteitaan värikkään runsaisiin printtikuvioihinsa mm. itäsuomalaisesta, slaavilaisesta ja japanilaisesta kulttuurista.

Suomalaisille Haapaniemen tyyli on tullut tutuksi mm. hänen Iittalalle suunnittelemastaan suositusta Taika-astiasarjasta. Haapaniemen persoonallista kädenjälkeä nähtiin vuonna 2015 myös kimaltelevassa Kultajoutsen-postimerkissä. Tällä hetkellä häntä työllistää mm. uuden vaatekokoelman suunnittelu ja yksityisen taidekokoelman sisustusprojekti.

Luova työ vaatii oman aikansa ja paikkansa. Mistä Haapaniemi saa inspiraationsa? ”Koen ympäristön ja varsinkin musiikin voimakkaasti, mutta usein ideat syntyvät aika arkipäiväisen kuuloisista asioista kuten vaikka ruuasta tai jostain keskustelusta. Myös pitkät kävely- tai pyörälenkit saavat yleensä mielikuvituksen liikkeelle.”

Haapaniemi muutti hiljattain Lontoosta Berliiniin ja viihtyy uudessa kaupungissa hyvin. ”Berliini on luova ja mielenkiintoinen kaupunki, joka sijaitsee sopivan keskeisellä paikalla työmatkojeni kannalta. Täällä on myös vilkas kulttuuritarjonta, josta nautin ennen kuin kaikki paikat suljettiin koronan vuoksi”.

Tilaa Lumottu metsä -merkit