Näytä kaikki artikkelit

Kevätlorulinnut lensivät postimerkkeihin

Aika moni meistä tuntee lorun, joka ennustaa muuttolintujen saapumista ja kevään etenemistä. ”Kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään” toimi inspiraationa myös Oona Himasen suunnittelemiin postimerkkeihin, joiden pääosassa ovat muuttolinnut kiuru, peippo, västäräkki ja pääskynen.

Luontoaiheet ovat olleet Oonalle aina läheisiä, mutta juuri linnuissa on ihan oma erityinen viehätyksensä. – Eri lintulajeista löytyy näyttäviä värejä ja kuviointeja, jotka ovat kiehtoneet minua lapsesta asti. Muistan, kuinka selasin pienenä innoissani von Wrightin veljesten lintukirjojen hienoja kuvituksia. Sieltä sain varmaan vaikutteita myös postimerkkien kuviin.

Kevälorulinnut-postimerkkien suunnittelun Oona aloitti kirjastokierroksella. – Hain kirjoista tietoja lintujen muuttoajoista, elinympäristöistä ja tuntomerkeistä. Todellisuudessa lintujen kevätmuutto tapahtuu reilusti aikaisemmin kuin lorussa. Muuttolintujen saapuminen on joka tapauksessa takuuvarma merkki siitä, että kevät etenee.

Oona haki neljän postimerkin pienoisarkkiin sekä nostalgista että modernia otetta. – Halusin pitää kokonaisuuden pelkistettynä. Lorusta tutut linnut ovat kuvituksissa pääosassa ja kevään eteneminen tulee esiin värimaailman kautta.

Ennen Kevätlorulintuja Oona suunnitteli Kalla-postimerkin, joka tuli myyntiin viime syksynä. Hän pitää merkkien maailmaa mielenkiintoisena. – Postimerkin suunnittelu on pitkä prosessi, jossa työhön voi syventyä perusteellisesti. Minussa on hieman perfektionistin vikaa, joten tämä sopii minulle oikein hyvin.

Kuvittamiseen intohimoisesti suhtautuva Oona kertoo piirtävänä oikeastaan koko ajan. – Omaksi iloksi kuvittaminen on opettavaa ja pääsen samalla testailemaan uusia tyylejä ja materiaaleja. Viime aikoina olenkin perehtynyt yksityiskohtaisen kuvituksen rinnalla kevyempiin tekniikoihin, joissa on raffimpi ote.

Tilaa Kevätlorulinnut -merkit