Näytä kaikki artikkelit

Janne Laine kuvaa mielen maisemia

Posti myönsi keväällä vuoden 2020 taidepalkinnon kuvataiteilija Janne Laineelle, jonka töistä julkaistiin syyskuun alussa kaksi postimerkkiä. Merkeissä nähdään suomalainen metsämaisema, joka hehkuu punertavana ja hieman mystisenä. Janne haluaa kuvata töillään mielen maisemia, jotka eivät ole sidottu aikaan ja paikkaan.

Maisemakuvauksesta Janne innostui ensimmäisellä Islannin reissullaan parikymmentä vuotta sitten. ”Islannissa kokee avaruutta ihan eri tavalla kuin muualla. Karu maisema voisi olla hyvin ennen ihmiskuntaa tai sen jälkeen, mikä tekee siitä kiehtovaa. Minua kiehtoo näkyvän ja näkymättömän raja, kun maisema verhoutuu sumuun ja usvaan.”

Ihan oma metsä

Suomalaista metsää Janne alkoi kuvata sen jälkeen, kun hän huomasi, että lapsuudesta tuttu aarniometsä Lavialla oli kaadettu maan tasalle. ”Silloin tuntui, että minulta vietiin lapsuus pois. Siitä lähtien olen halunnut tehdä kuvillani ihan oman koskemattoman metsän, jossa luonto on tasapainossa. Metsä on monelle pyhä paikka, jossa voi kokea aidon luontoyhteyden.”

Postimerkkeihin valittiin Jannen laajasta tuotannosta kaksi teosta, joissa on jotain suomalaista. Iltarusko kuvaa jämeriä kuusia, joiden välistä pilkottaa keloja auringonlaskun aikaan. Duetossa nähdään tummina hahmoina kaksi lintua puun latvassa taustanaan vaaleaa taivasta ja punertavia pilviä.

Jannen kuvien salaisuus on harvinainen heliogravyyritekniikka, jolla painettiin ensimmäiset kuvat kirjoihin 1870-luvulla. ”Tekniikka yhdistää luontevasti valokuvauksen ja taidegrafiikan hyvät puolet. Vedostan tekniikalla kuviin halutut sävyt ja vähennän samalla valokuvien liikaa tarkkuutta.”

Taidepalkinto nostaa postimerkkien asemaa

Posti haluaa nostaa taidepalkinnolla postimerkkien arvostusta ja asemaa sekä hakea merkkien suunnittelijoiksi yllättäviä uusia tekijöitä. ”Jannen taidegrafiikka soveltuu erinomaisesti postimerkkeihin, joiden kuvien kautta voi tehdä retken metsään ja astua sisään omaan mielenmaisemaan”, kertoo Design Manager Tommi Kantola, joka toimii Postin taidetoimikunnan puheenjohtajana. Janne Laineelle myönnettiin tänä vuonna neljäs Postin taidepalkinto. Vuonna 2019 palkinnon sai vaatesuunnittelija Mert Otsamo, vuonna 2018 graffititaiteilija EGS ja vuonna 2017 kuvanveistäjä Jasmin Anoschkin.

Tilaa Postin taidepalkinto 2020 -merkit