Muuttosuojaus ja kevyt muuttosuojaus – valitse sopivin vaihtoehto

Muuttosuojauksella varmistat, ettei kukaan voi tehdä muuttoilmoitusta puolestasi esimerkiksi tilanteessa, jossa henkilötietosi ovat joutuneet vääriin käsiin. Tärkeintä on tehdä suojausilmoitus heti, jos pelkäät että tietojasi on varastettu.

Kevyt Muuttosuojaus estää ilmoituksen teon paperilomakkeella, mutta sallii sähköisen muutoksen (itse tehdyn tai toisen henkilön, esim. mukanamuuttavan kumppanin tekemän). Kevyt suojaus on paikallaan silloin, kun henkilötietosi on varastettu. Sähköinen muuttoilmoitus vaatii aina kirjautumisen ja vahvan tunnistautumisen pankkitunnuksilla, eikä se onnistu pelkillä varastetuilla henkilötiedoilla.

Muuttosuojaus estää ilmoituksen teon sekä paperilomakkeella että sähköisesti. Pyydä muuttosuojausta, jos sekä henkilötietosi että pankkitunnuksesi tai muut vahvan tunnistautumisen tietosi on varastettu. Saat muuttosuojauksesta aina vahvistuksen. Kun muuttosuojaus on päällä, ja teet uuden muuttoilmoituksen, olemme sinuun yhteydessä ennen kuin se astuu voimaan.

Henkilötiedot varastettu?

Kevyt Muuttosuojaus estää paperisella lomakkeella tehtävät muuttoilmoitukset. Kun esto on päällä, osoitteenmuutoksen voi tehdä vain sähköisesti OmaPosti-palvelussa tai vahvasti tunnistautuneena muuttoilmoitus.fi-sivulla. Kun kevyt muuttosuojaus on päällä, sinun puolesta voidaan tehdä muuttoilmoitus vain sähköisesti (esim. mukana muuttava kumppani). Paperisella lomakkeella tehdyt muuttoilmoitukset eivät mene läpi. Tämä esto ei vaikuta pakettien toimitusosoitteeseen, ja voit purkaa sen OmaPostissa tai kirjautuneena Postin sivuilla.

Voit tehdä Kevyen Muuttosuojauksen netissä tai OmaPostissa. Se tulee voimaan heti.

Verkossa Kirjaudu sisään tästä > Valitse: Yhteystiedot ja luovutuskielto > Kevyt muuttosuojaus > Valitse On

TAI OmaPosti-sovelluksessa Valitse Muuttoilmoitus > Yhteystiedot ja luovutuskielto > Kevyt muuttosuojaus > Valitse On

Henkilötiedot ja tunnistautumistiedot varastettu?

Muuttosuojauksella estät osoitteesi vaihtamisen kokonaan: et voi tehdä itse muutoksia, eikä puolestasi voi tehdä muutoksia muuttoilmoitus.fi-palvelussa, OmaPostissa tai paperisella lomakkeella. Jakelun keskeytyskään ei onnistu niin kauan kuin suojaus on päällä. Muuttosuojaus kannattaa tehdä, jos sekä henkilötietosi että pankkitunnuksesi tai muut vahvan tunnistautumisen tietosi (mobiilivarmenne, henkilökortti tai Postin myöntämä kertakäyttötunnus) on varastettu. Muuttosuojaus ei vaikuta pakettien toimitusosoitteeseen.

Muuttosuojauksen voit pyytää tai purkaa verkkosivujen kautta tai postitse. Muuttoilmoitusta ei saa voimaan, ennen kuin muuttosuojaus on purettu ja sinuun oltu yhteydessä.

Tee muuttosuojauspyyntö verkossa Kirjaudu sisään tästä > Valitse: Omat tiedot> Palaute: Ota yhteyttä asiakaspalveluun> Muuttosuojaus, palautetta Postinohjaus- tai Lähilaatikkopalvelusta.

Valitse ”Haluan ottaa Postin Muuttosuojauksen käyttöön” ja ilmoita puhelinnumerosi. Saat henkilökohtaisen vahvistuksen, kun Muuttosuojaus on käytössä. Jokaisen yli 15-vuotiaan on tehtävä Muuttosuojaus itse. Tee muuttosuojauspyyntö postitse Pyyntö voi olla vapaamuotoinen, mutta siitä tulee käydä ilmi: • Pyyntö muuttosuojauksesta • Henkilötunnus ja nimi • Puhelinnumero • Allekirjoitus Lähetä kirje osoitteeseen: Posti Oy Osoitepalvelut "Muuttosuojaus" PL 777 00011 POSTI

Muuttosuojauksen purkaminen

Muuttosuojauksen voi purkaa lähettämällä pyynnön Postin sivuille kirjautuneena, Omat tiedot -sivulla olevalla palautelomakkeella. Muuttosuojauksen purkaminen onnistuu myös vapaamuotoisella kirjeellä, joka lähetetään samaan osoitteeseen kuin pyyntö muuttosuojauksesta. Jos purat muuttosuojauksen, olemme sinuun aina yhteydessä puhelimitse, eli varmista että yhteystietosi ovat oikein. Jos haluat tehdä muuttoilmoituksen, kun sinulla on muuttosuojaus voimassa, pyydä muuttosuojan purkua, tee muuttoilmoitus ja odota yhteydenottoa.

Tee muuttosuojauspyyntö lapselle

Verkossa: Jos teet Muuttosuojauksen alle 15-vuotiaalle lapselle, kirjoita lisätietokenttään lapsen nimi, huoltajien nimet ja kaikkien puhelinnumerot. Lisäksi tarvitsemme dokumentin lapsen huoltajuudesta tai molempien huoltajien allekirjoitukset.

Postitse: Kuten edellä

Löysitkö mitä etsit?