Näytä kaikki tiedotteet

Lähetysten kulku Venäjälle

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat muuttaneet myös kansainvälisten lähetysten kulkua. Posti on päättänyt 15.3.2022 alkaen keskeyttää toistaiseksi yrityksille ja kuluttajille tarjottavat kansainväliset pikalähetyspalvelut eli pikakirjeet (express letter) ja tavaralähetykset (EMS lähetykset) Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Nämä lähetykset ovat Postille asetetun lakisääteisen velvollisuuden ulkopuolella.

Kaikki muut kuin pikakirjeet ja EMS lähetykset kulkevat normaalisti. Postinkulku Venäjän ja Suomen ja Valko-Venäjän ja Suomen välillä on Postille asetettu lakisääteinen velvollisuus. Liikenne- ja viestintäministeriö edustaa Suomea Maailman postiliitossa UPU:ssa ja Liikenne- ja viestintävirasto (Traficom) on Postin toimintaa valvova viranomainen.

Posti on osa Euroopan postiverkostoa, jonka tavoitteena on pitää postinkulku toiminnassa Ukrainaan ja Ukrainasta Eurooppaan. Sodan alussa poikki olleet kuljetusyhteydet saatiin palautettua 3.3.2022 käyttämällä poikkeusreittejä. Tavoitteena on, että kirjeposti ja paketit Ukrainaan saadaan perille mahdollisimman vähäisellä viipeellä.

Mahdollisista Ukrainan sodan aiheuttamista häiriöistä kansainvälisten lähetysten kulussa kerrotaan asiaa koskevassa tiedotteessamme https://www.posti.fi/fi/asiakastuki/tiedotteet/sota-ukrainassa-aiheuttaa-muutoksia-kansainvalisessa-liikenteessa.