Näytä kaikki tiedotteet

Yleinen kustannusten nousu vaikuttaa postimerkkien hintoihin

Postin käteismaksullisten kirjepalveluiden hinnat muuttuvat 29.9.2022. Käteismaksullisia kirjepalveluita ovat mm. postimerkillä maksetut kotimaan ja ulkomaan kirjeet, jotka kuuluvat yleispalvelun piiriin.

Suomalainen kuluttaja käyttää kirjeiden lähettämiseen keskimäärin alle 20 euroa vuodessa. Hintojen muuttuminen tarkoittaa hänelle korotuksena alle 2 euroa vuodessa.

Kotitalous saa nykyisin postimerkillisen lähetyksen enää keskimäärin noin kerran kolmessa viikossa

Inflaation kiihtyminen on jatkunut ja se vaikuttaa kustannuksiimme merkittävästi. Olemme tehneet monia muutoksia toiminnassamme kustannuspaineiden hillitsemiseksi.

Kirjemäärästä on hävinnyt 2000-luvulla sähköisen viestinnän myötä liki 70 %. Osoitteelliset kirjeet vähenivät 8 prosenttia vuoden 2021 aikana. Kuluttajien lähettämien kirjeiden määrä väheni tätäkin enemmän, selvästi yli 10 %. Paperipostin laskeva trendi ei ole pysähtymässä. Nykyisellä laskuvauhdilla kirjemäärän arvioidaan jopa puolittuvan nykyisestä tasostaan seuraavina vuosina.

Postin toiminta rahoitetaan sen asiakkaiden maksamista palveluista, eikä yhtiö saa toimintaansa valtion tukea.

Korotuksilla varmistetaan postinjakelun yleispalvelu kaikkialla maassa.

- Aidolla kirjeellä ja kortilla on edelleen suuri merkitys, ja uskomme, että niille on vielä pitkään kysyntää. Joudumme kuitenkin nostamaan hintoja, jotta postimaksut kattavat edelleen kasvavat kustannukset, kuluttajakirjeliiketoiminnasta Postilla vastaava Sami Määttä kertoo.

Kirjeet kotimaahan on luokiteltu grammapainon mukaan neljään painoluokkaan. Enintään 50 gramman kotimaan kortin ja kirjeen hinta on 29.9.2022 alkaen 2,10 euroa (+0,15 euroa).

Enintään 20 gramman ulkomaan kortin ja kirjeen hinta on Priority-luokassa 2,25 euroa (+0,20 euroa) ja Economy-luokassa 2,10 euroa (+ 0,15 euroa).

Joulumerkin hinta on aiemmin ilmoitetun mukaisesti 1,40€.

Kaikkien kotimaan painoportaiden hinnat ovat ikimerkin kerrannaisia. Kevyimpään kirjeeseen tai postikorttiin (1-50 g) riittää yksi ikimerkki, seuraavaan painoluokkaan (51-250 g) riittää kaksi ikimerkkiä ja kolmanteen painoluokkaan (251-1000 g) tarvitaan 4 ikimerkkiä. Painavimmat kirjeet 2 kiloon asti kulkevat kuudella ikimerkillä.

Kaikki ennen hinnankorotusta ostetut kotimaan ja ulkomaan ikimerkit kelpaavat sellaisenaan ilman lisämerkkejä myös hinnankorotuksen jälkeen. Vanhoja 1. ja 2. luokan ikimerkkejä voi käyttää edelleen lähettämiseen. Niiden arvo vastaa kotimaan ikimerkkiä, jonka arvo 29.9.2022 alkaen on 2,10 euroa.

Kaikkien kirjepalveluiden uudet hinnat ovat nähtävillä Postin kotisivuilla olevasta hinnastosta www.posti.fi/hinnat.

Postimerkkejä voi ostaa noin 3 000 myyntipisteestä tai Postin verkkokaupasta: www.posti.fi/ostoksille