Näytä kaikki tiedotteet

Postin vuoropäiväjakelu alkaa Helsingissä ja Tampereen seudulla 4. huhtikuuta

Postin vuoropäiväjakelun käynnistäminen Helsingissä sekä Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Tampereen ja Ylöjärven 33-alkuisilla postinumeroalueilla alkaa 4. huhtikuuta.

Aamun sanomalehtien jakeluun ei tule muutoksia, ja niitä jaetaan varhaisjakelussa edelleen kaikkina viikonpäivinä. Varhain aamulla jaettavien sanomalehtien mukana voidaan jakaa myös osa päiväpostista. Postia jaetaan edelleen seitsemänä päivänä viikossa, mutta ei kaikkia tuotteita kaikkina päivinä, vaan lähettäjäasiakkaiden kanssa sovitun jakeluaikataulun mukaisesti.

Alueellisessa vuoropäiväjakelussa postia jaetaan postinumeropareittain vuoropäivinä.

Kuvassa esimerkki kahden viikon vuoropäiväjakelun rytmistä.

Esimerkiksi postinumeroalueella 00180 jaamme päiväpostin ensimmäisellä viikolla maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina, ja sen parina olevalla postinumeroalueella 00220 samalla viikolla tiistaina ja torstaina. Seuraavalla viikolla jakelupäivät vaihtuvat. Rytmi toistuu kahden viikon jaksoissa.

Yleispalvelulähetykset (postimerkilliset lähetykset) jaetaan postilain mukaisesti. Vuoropäiväjakelu ei koske pakettien jakelua.

Vastaavia jakelumalleja on käytössä kaikissa Pohjoismaissa. Suomessa vuoropäiväjakelu on jo käytössä Espoossa ja Kauniaisissa, sekä 4.4.2022 lähtien myös Helsingissä ja Tampereen seudulla. Postinjakelun uudistaminen auttaa pidentämään paperipostin elinkaarta, jolloin Posti voi tarjota perinteisiä palveluja digitaalisten palvelujen rinnalla jatkossakin.

Vuoropäiväjakelussa hyvällä jakelureittien suunnittelulla ja uudella jakelukalustolla voidaan vähentää entistä paremmin hiilidioksidipäästöjä. Posti on sitoutunut painamaan Postin päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä. Postin päästötavoite on linjassa Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitteen kanssa.

Kerromme vuoropäiväjakelun alkamisesta postinsaajille kotiin jaettavalla julkisella tiedotteella.