Näytä kaikki tiedotteet

Kotimaan pakettien yleispalveluvelvoite päättyy 31.10.2016

Viestintävirasto on poistanut Posti Oy:n yleispalveluvelvoitteen kotimaan pakettipalveluista sekä ulkomailta Suomeen saapuvista pakettipalveluista. Yleispalveluvelvoite päättyy lokakuun lopussa 2016.

Kotimaan pakettipalvelut eivät ole 1.11.2016 jälkeen enää postilain alaisia, vaan saman tiekuljetussopimuslain alaisia, kuten muillakin pakettipalveluja tarjoavilla yrityksillä. Yleispalveluvelvoitteen muutoksella ei ole vaikutusta Postin pakettipalveluvalikoimaan.

- Yleispalveluvelvoitteen poistaminen on Postille mahdollisuus, jonka myötä tavanomaisilla käteismaksutavoilla maksettavat pakettipalvelut pääsevät markkinaehtoiseen kilpailutilanteeseen. Palvelun toiminnan ehdot ovat nyt kaikille palveluntuottajille samat, sanoo Paketti- ja logistiikkapalveluiden johtaja Jukka Rosenberg.

Posti on päivittänyt yleispalveluvelvoitteen päättymisen myötä Postin Yleiset toimitusehdot käteis- ja kuluttaja-asiakkaille, Kotimaan pakettipalveluiden tuote-ehdot sekä Postinohjauspalveluiden tuote-ehdot. Tuote-ehdot on luettavissa posti.fi-sivulla.

Merkittävimmät muutokset ovat:

Postin yleiset toimitusehdot käteis- ja kuluttaja-asiakkaille

  • Pakettipalveluiden hintamuutoksista ei ilmoiteta kuukautta aikaisemmin, vaan hinnat määräytyvät kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukaisesti.

Kotimaan pakettipalvelut käteisasiakkaille tuote-ehdot:

  • Yleispalveluvelvoite poistuu 31.10. 2016. Pakettien hinta sisältää jatkossa arvonlisäveron.
  • Pakettipalveluiden enimmäiskorvaukset vahinkotilanteissa määräytyvät tiekuljetussopimuslain mukaan. Korvaus on 20 euroa per kilo.
  • Postivakuutettu lähetys on tarjolla kahteen kiloon saakka.
  • Käteisellä maksetut paketit, joihin asiakas on valinnut sähköisen saapumisilmoituksen, säilytetään jatkossa niin pakettiautomaateissa kuin palvelupisteissäkin 7 vuorokautta. Jos paketista lähtee paperinen saapumisilmoitus, on paketin säilytysaika edelleen 14 vuorokautta. Noin puolet paketeista noudetaan ensimmäisen vuorokauden aikana saapumisilmoituksen saapumisesta.
  • Postin kotimaan pakettipalvelut käteisasiakkaille -tuote-ehdot korvaavat 1.11.2016 alkaen nykyiset Pakettiautomaatin tuote-ehdot käteisasiakkaille, Tavarankuljetuspalvelut-liitteen sekä Postipaketti verkkopalvelusta -palvelun toimitusehdot.

Postinohjauspalveluiden tuote-ehdot (palvelulla henkilöasiakas voi ohjata hänelle tulevaa jokapäiväistä postia haluamaansa osoitteeseen, esimerkiksi muuton vuoksi)

  • Paketit eivät jatkossa kuulu postinohjauspalveluiden piiriin. Yksittäiselle väärään osoitteeseen menneelle paketille voi tilata jatkossa maksullisen uudelleen kuljetuksen. Paketin noutopisteen voi etukäteen valita maksutta "lähetysten seuranta ja ohjaus" -palvelussa, joka toimii myös mobiilissa. Suosituin pakettien noutopiste on Postin pakettiautomaatit.

Yleispalveluvelvoitteen piiriin jääneet posti- ja pakettilähetykset (postimerkillä varustetut kirjeet ja kotimaasta ulkomaille lähetettävät enintään 10 kilon painoiset postipaketit) sekä pikapaketti ulkomaille -palveluiden tuote-ehdot on yhdistetty.

Itsepalvelukanavista ostettujen pakettien hinnat laskivat

Posti on laskenut  itsepalvelukanavista, kuten nettisivuilta, mobiilisovelluksesta tai pakettiautomaateilta ostettavien pakettien lähetyshintoja 1.9.2016 alkaen. Hintojen alentamisen taustalla on muun muassa digitaalisuuden hyödyntäminen ja itsepalvelun lisääntyminen. Hintojen alentaminen koskee tavanomaisilla käteismaksutavoilla maksettavia kotimaan paketteja.  

S-koon paketin hinta laski 7,10 eurosta 5,90 euroon, eli lähes 17 prosenttia. Muiden pakettikokojen uudet hinnat ovat:

  • M-koko 7,90 euroa (ennen 8,10 euroa), 
  • L-koko 9,90 euroa (ennen 10,30 euroa) ja 
  • XL-koko 11,90 euroa (ennen 12,30 euroa).

 

Usein kysyttyä

Vaikuttaako yleispalveluvelvoitteen poistuminen pakettien hintaan?

Ei, yleispalveluvelvoitteen poistuminen ei vaikuta pakettien hintaan. Pakettien hintaan vaikuttaa yleinen markkinatilanne ja kustannustaso.

Yleispalveluvelvoitteen poistumisen myötä Posti ja muiden pakettimarkkinoilla toimivien yritysten toiminnan ehdot ovat samat. Yleispalveluvelvoitteen poistumisen myötä paketit tulevat arvonlisäverollisiksi, mikä on 24 %.

Kuinka paljon yleispalveluvelvoitteen piiriin jääviä paketteja on vuosittain suhteessa muihin Postin kuljettamiin paketteihin?

Noin 0,5 %. Postin kokonaisvolyymi on noin 33 miljoonaa pakettia/vuosi.