Skip navigation
Vår webbplats förnyas!

Allt viktigt fungerar bra, men du kan märka lite ofullständighet under en tid.

Placering av postlådor i samarbete med kommunerna

Samarbete gör det lättare att ta hänsyn till alla aspekter

Det är viktigt att postlådor och användningen av dem inte orsakar onödiga risker för personer som rör sig i miljön. Postlådor får inte heller störa plogning och annat underhåll av gator och vägar. Därför är kommunens expertis mycket viktig när vi planerar postlådornas placering. Vi samarbetar också med NTM-centralerna, som ansvarar för vägunderhållet.

Småhusens postlådor brukar grupperas, alltså placeras i en rad vid vägkanten. Tack vare grupperingen kan utdelarna stanna färre gånger, och stoppen koncentreras till utdelningsrutten. Detta gör postutdelarens arbete enklare och lättare, samt förbättrar trafik- och arbetssäkerheten.

I gamla bostadsområden övergår man till gruppering av postlådor i ett område i taget. Vi kontaktar kommunen innan vi inleder gruppering i ett visst område. Postlådorna är redan grupperade i största delen av landet, men ibland måste man gruppera om.

Läs vid behov även anvisningarna för invånare om placering av postlådor: Placering och uppstallning av postladan

Proaktiv planering i nya bostadsområden

När nya småhusområden planläggs samarbetar vi gärna med kommunen redan under planeringen. När postlådornas placering planeras i förväg blir miljön enhetlig och funktionell. Dessutom uppstår färre tvister som kommunen måste lösa i efterhand, då postlådornas placering är känd redan i byggskedet.

Om du arbetar i en kommun där denna fråga nu är aktuell kan du gärna lämna en kontaktbegäran till Postis kundtjänst.

Kommunens byggnadstillsyn kan också instruera byggaren att redan i förväg fråga Posti var postlådan ska placeras. Då placerar byggaren inte postlådan på en plats som inte fungerar i längden.

Om det råder oenighet om postlådans placering

Placeringen av postlådor är Postis uppgift, och kommunen är skyldig att tillåta placering av postlådor på allmänna områden, alltså på kommunens mark.

Om en invånare är missnöjd med postlådans placering kan hen ta upp ärendet med kommunens byggnadstillsyn. Ärendet avgörs alltid av en byggnadstillsynsmyndighet som består av flera medlemmar, inte av en enskild tjänsteinnehavare. För att lösa oenigheten tillämpar man bestämmelserna i postlagen. Beslutet kan överklagas till förvaltningsdomstolen.