posti logo

Posti beviljas Nyckelflaggan

2016-04-28

Förbundet för Finländskt Arbete har beviljat Posti Ab medlemskap i förbundet samt rätten att använda Nyckelflaggan. Nyckelflaggan som representerar finländskt arbete visar att en tjänst eller produkt är producerad eller tillverkad i Finland och sysselsätter människor i Finland.

Det främsta kriteriet för beviljande av Nyckelflaggan är alltid att produkten ska vara tillverkad eller tjänsten producerad i Finland. Dessutom räknas ut graden av inhemskt ursprung, som alltid ska vara minst 50 procent av självkostnadsvärdet. I självkostnadsvärdet beaktas alltid kostnader i anknytning till tjänsten, såsom personalkostnader, underentreprenader och materialanskaffningar.

Ett företag som ansöker om Nyckelflaggan för tjänster ska även ha en betydande inhemsk ägarandel och en ledning som är verksam i Finland, och företagets huvudkontor ska ligga i Finland.

- Inhemskt ursprung är viktigt för Posti. Vi uppfyller alla kriterier för Nyckelflaggan och vill att det även syns visuellt i våra tjänster och vår verksamhet. På den bekanta Nyckelflaggan är det lätt att se att Posti är ett finländsk företag som har verksamhet i Finland och erbjuder arbete åt finländare, säger Jukka Rosenberg, direktör med ansvar för Paket- och logistiktjänsterna vid Posti.

Enligt en undersökning som genomfördes av Förbundet för Finländskt Arbete känner 86 procent av finländarna Nyckelflaggan. En stor del (57 procent) av dem som deltog i undersökningen ansåg även att Nyckelflaggan påverkar köpbesluten mycket eller ganska mycket.

Tero Lausala, verkställande direktör för Förbundet för Finländskt Arbete konstaterar att köp av inhemska produkter upplevs som samhällelig påverkan och ett värdeställningstagande som bidrar till den finländska konkurrenskraften och välbefinnande.

- Konsumenterna förknippar Nyckelflaggan med positiva associationer om finländskhet, pålitlighet, ansvarstagande och sysselsättning. Via Nyckelflaggan kan företagen förmedla till sina intressentgrupper att tjänsten är inhemsk samt att ägarunderlaget är finländskt, berättar Tero Lausala.