Posti har fattat beslut om att inte ge ut frimärkena med kontraster och yttrandefrihet som tema enligt responsen från Postiraati, som består av Postis kunder. Många medlemmar i Postiraati blev förbryllade, särskilt när det gäller frimärkena med djurskydd och invandring som tema. Vissa upplevde att bildmotiven var kränkande och förstod inte vilken koppling frimärkena hade till yttrandefrihet. Med detta beslut vill Posti hindra diskussionen från att ställas på sin spets.
Frimärkena avbildade yttrandefrihet via fem teman: djurens rättigheter illustrerades av en räv, inkomstskillnader av olika slags måltider på tallrikar, kulturvärden av graffiti och opera, invandring och kulturell mångfald av en björk och en gestalt klädd i burka/niqab samt energiformer vilket illustrerades av vindkraft och kärnkraft.
Frimärksarket blev ett samtalsämne redan innan det gavs ut och bildvärlden tolkades ur olika perspektiv, och därför genomförde Posti en enkät om frimärkena bland sina kunder. Postiraati är Postis konsumentpanel som Posti har använt tidigare för att samla in och analysera konsumenters idéer inom produktutvecklingen.
Av svaren som gavs i Postiraati kom det fram att särskilt frimärket med invandringstema delade kraftigt åsikterna. Nästan hälften av dem som svarade på enkäten blev förbryllade av frimärket med invandringstema och alla förstod inte vad man ville säga med bildparet. En dryg fjärdedel förhöll sig negativt till frimärket, endast en liten minoritet positivt och cirka en fjärdedel neutralt. Det kom över 150 svar på enkäten.
Enligt Kaj Kulp, ordförande för Frimärkskommittén, grundar sig Postis beslut på en allvarlig oro över att den uppfattning som frimärket ger upphov till kan öka polariseringen.
- Vi fick respons där man misstänkte att frimärket skulle kränka såväl finländare, muslimer, kvinnor som invandrare. Dessutom kopplade vissa enkätdeltagare frimärket till våld, dvs. en vapenpipa. Vi vill ta vårt ansvar och fattade därför beslutet att inte ge ut frimärket. I nuläget vill vi inte bidra i onödan till ökad polarisering, konstaterar Kulp.
Designern av frimärket, Ville Tietäväinen, hade för avsikt att beskriva invandringen som ett av de ämnen som väcker diskussion i Finland, i yttrandefrihetens namn. Med själva märket vill vi inte ta ställning vare sig mot eller för invandring eller olika kulturers och religioners särdrag.
Enligt Kulp inleddes planeringen av frimärkena för ett och ett halvt år sedan, i en annan situation.
- Till yttrandefrihet hör även ansvaret för den samhälleliga debatten. Vi har fattat beslutet efter ett allvarligt övervägande - vi vill inte bidra till polarisering eller möjliggöra hatretorik. Vi är ett starkt mångkulturellt företag. I Finland representerar Postis medarbetare över 80 olika nationaliteter, berättar Kaj Kulp.
Alla motiv som föreslås till frimärken behandlas i Frimärkskommittén som har medlemmar såväl från Postis personal som externa medlemmar. Frimärksmotiven väljs utifrån allmänt intresse. Efter att motivet utsetts väljer Konstkommittén en grafiker och ger denne designuppdraget.