Vientiselvitys

EU-alueen ulkopuolelle menevä tavara on vientiselvitettävä, kun kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

 • Vastaanottaja sijaitsee EU:n ulkopuolella
 • Kyseessä on kaupallinen lähetys (ei esim. lahja)
 • Kyseessä on lähetys, jonka sisältö on arvoltaan yli 1 000 €

Postipakettiviennit

Lähetyksen arvo alle 1 000 €

Alle 1 000 € arvoiset EU:n ulkopuolisten ja arvonlisäveroalueen ulkopuolisten erityisalueiden lähetykset:

 • Lähetyksen päälle tulee liittää tulliluettelo CN 23 ja kauppalasku. Katso dokumenttien maakohtainen kopiomäärä maakohtaisista tiedoista.

 • Tulli ja verottaja hyväksyvät Postin lähetystenseurannassa näkyvän "Lähetys on matkalla kohdemaahan" merkinnän maasta poistumisvahvistukseksi.

Poikkeukset: Myös vähäarvoisemmista postipakettivienneistä on annettava sähköinen vienti-ilmoitus seuraavissa tapauksissa:

 • Lähetys on menossa erityismenettelyyn, eli esim. huoltoon tai jatkojalostukseen. Jos vientiselvitystä ei tehdä, perii tulli lähetyksestä tullimaksun lähetyksen palautuessa Suomeen.

 • Vientikieltojen tai -rajoitusten alaiset tavarat.

 • Feoga (maataloustuki) -viennit.

 • Lisätietoa löydät Tullin sivuilta.

Lähetyksen arvo yli 1 000 €

Vientiselvitys tehdään yli 1 000 € arvoisille lähetyksille EU:n ulkopuolelle ja arvonlisäveroalueen ulkopuolisille erityisalueille:

 • Lähetyksen päälle tulee liittää tulliluettelo CN 23 ja kauppalasku. Katso dokumenttien maakohtainen kopiomäärä maakohtaisista tiedoista.

 • Lähetyksestä tulee tehdä sähköinen vientiselvitys tullin sivuilla. Palvelun voi myös ostaa Postilta tai joltain muulta toimijalta.

 • Kun teet itse vientiselvityksen esim. Tullin verkkopalvelussa, saat palvelusta tulostettua viennin EAD saateasiakirjan. Se tulee liittää paketin päälle näkyvästi. Kun paketti saapuu Postin ulkomaan terminaaliin, niin Postin huolinta toimittaa Tullille ko. asiakirjan ja Tulli toimittaa lähettäjälle maasta poistumisvahvistuksen liitettäväksi kirjanpitoon.

Asiakirja- tai tavaraa sisältävä kirje

Tavaraa sisältävä kirje EU:n ulkopuolelle:

 • Pieni viivakoodillinen tulliluettelo (CN 22) kiinnitetään EU:n ulkopuolisiin maihin sekä EU:n valmiste- ja arvonlisäveroalueen ulkopuolisille erityisalueille osoitettuihin, tavaraa sisältäviin lähetyksiin.

 • Jos lähetyksen arvo on yli 300 €, mukaan liitetään myös tarvittava määrä isoja tulliluetteloita (CN 23) kohdemaassa ymmärrettävällä kielellä. Katso maakohtaisista vaatimuksista lisätietoja.

Tavaraa sisältävä kirje EU:maahan ei tarvitse erillistä tulliluetteloa.

Postin ulkomaanpakettipalvelut ja niiden vientiselvitys

Vienti ja vientiselvitys EMS-pikapalveluna

EMS-pikapalvelu (Express Mail Service) on kustannustehokas ja aikataulutettu kuljetus kaikkiin osoitteisiin yli 180 maassa. Lähetykset luovutetaan kuittausta vastaan osoitteessa tavatulle henkilölle. Vientiselvitys ei sisälly palvelun hintaan. Lähetyksistä voi tehdä sähköisen vientiselvityksen tullin sivuilla tai palvelun voi myös ostaa Postilta tai joltain muulta toimijalta.

Vienti ja vientiselvitys Prioritypakettina

Prioritypaketti kuljetetaan nopeilla yhteyksillä Suomesta kohdemaahan. Pääosin lähetykset jaetaan vastaanottajille, mutta joissakin maissa lähetykset toimitetaan toimipisteeseen vastaanottajien noudettaviksi. Vientiselvityspalvelu sisältyy hintaan lähetettäessä Islantiin, Norjaan ja Sveitsiin. Muissa tapauksissa lähetyksistä voi tehdä sähköisen vientiselvityksen tullin sivuilla. Palvelun voi myös ostaa Postilta tai joltain muulta toimijalta.

Vienti ja vientiselvitys Express Business Day -palvelulla

Express Business Day Parcel on Suomen rajat ylittävä, kaikille yrityksille sopiva aikataulutettu pakettikuljetus, joka kattaa koko Euroopan. Lähetyksen kulkua voit seurata ovelta ovelle. Express Business Day -paketeissa ja -lavoissa vientiselvitys kuuluu hintaan. Lähetyksessä pitää olla kauppalasku mukana. Skannattu kauppalaskun kopio lähetetään vientiselvitystä varten osoitteeseen gp.tullaus@posti.com . Kopion pitää olla perillä klo 10 mennessä samana päivänä lähteviin lähetyksiin.

Tullilipukkeet ja -luettelot

Vienti-ilmoitus on annettava myös, kun tavaraa viedään EU:n veroalueen ulkopuolelle, esimerkiksi Kanariansaarille, ja kun tavaraa viedään Ahvenanmaalta muualle kuin Manner-Suomeen.

Tutustu Tullin ohjeisiin