Laboratorionäytteiden lähettäminen

Laboratorionäytteitä voit lähettää kirjeessä tai paketissa. Näytelähetyksiä kuljetetaan kotimaassa mm. kirjeenä, vastauslähetyksenä, pakettina tai rahtina.

  • Lähettäjä on vastuussa aineen oikeasta luokittelusta, pakkaamisesta ja merkinnöistä VAK-lain (719/1994) ja sen nojalla annettujen asetusten ja määräysten mukaisesti. Lue ohjeet.

  • Kirje- tai pakettilähetys jätetään kuljetukseen viemällä se Postin palvelupisteeseen tai tilaamalla sille nouto halutusta paikasta tai jättämällä se sopimusasiakkaan Nouto- ja jakelupalvelun kuljetukseen.

  • Näytettä ei saa jättää kirjelaatikkoon eikä pakettiautomaattiin, eikä se voi olla kuollut eläin.

Lähettäminen kirjeenä

1. Kun maksat lähetyksen itse Voit lähettää kirjeenä ns. vapautettuja ihmis- tai eläinperäisiä näytteitä tai UN 3373-kategoriaan luokittuvia näytteitä. Kirjeessä ei saa lähettää näytteitä, jotka sisältävät kuivajäätä.

Kirjelähetyksen postimaksun voit maksaa käteisellä tai maksukortilla Postin palvelupisteessä, sopimusasiakkaat myös postimaksukoneella tai Port Payé -maksutavalla. Laboratorionäytteitä ei saa lähettää Hinnoittelupalvelu kautta.

Jos lähetys on kiireellinen ja haluat sen varmasti perille nopeimmalla mahdollisella tavalla, käytä Pika-lisäpalvelua. Kiinnitä lähetyksen päälle Pikakirjeen tarra (Exprès-viivakooditarra). Toimitamme näytteitä suurimmissa kaupungeissa myös arkilauantaisin. Lauantaijakelun mahdollisuuden voi tarkistaa hakemalla lähetyspaikan sekä vastaanottavan osoitteen postinumeroa toimitusaikakyselystämme. Lähetykseen tarvitset sekä Pikakirjeen Exprès-viivakooditarran että Lauantaijakelua osoittavan tarran. Tarrat saat postista, sopimusasiakkaat myös tilaamalla niitä materiaalitilauslomakkeella.

Lähetyksen kulkua seuraat lähetykseen kiinnitetyllä seurantakoodilla lähetysten seurantasivulla.

2. Kun vastaanottaja maksaa postimaksun Monella vastaanottavalla laboratoriolla on Vastauslähetyssopimus, jolloin näytteiden lähetys postitse vastauslähetyksinä, keltamustaraidallisissa lähetyslaatikoissa, on lähettäjälle veloituksetonta. Selvitä asia vastaanottavasta laboratoriosta. Vastauslähetyksen kulkunopeus on pääsääntöisesti kolme työpäivää.

Kiireelliset lähetykset: Joihinkin laboratorioihin voit lähettää näytteen Pikavastauslähetyksinä. Laboratoriolla on pikavastaussopimus käytössään, jos postinumeron toinen numero on 1 ja viimeinen numero on 6.

Lähetyksessä pitää olla Pikakirjeen viivakooditarra ja lauantaina jaettavassa myös Lauantaijakelua osoittava tarra. Lauantaijakelun Pikavastauslähetykseen tulee kirjoittaa lähetyksen päälle sekä vastaanottajan toimitusosoite (katuosoite) että vastauslähetysosoite. Pikavastauksen kulkunopeus on yksi tai kaksi päivää, riippuen yhteysvälistä. Tarkista kulkunopeus toimitusaikakyselystä.

3. Sopimusasiakkaille: Näytelähetys Posti SmartShip -tilauskanavasta Näytelähetys on uudistettu palvelu laboratorionäytteiden lähettämiseen. Palvelulla saat kirjekokoiset eläin- tai ihmisperäiset laboratorionäytteet nopeasti ja luotettavasti perille yhdessä tai kahdessa päivässä. Lue lisää Näytelähetys- ja Pikakirje -palveluistamme laboratorionäytteiden lähettämiseen.

Lähettäminen pakettina

Jos lähetyksen koko tai paino ylittää kirjelähetyksen enimmäismitat, näyte lähetetään pakettina.

Pakettina lähetettäviin näytelähetyksiin tulee valita Särkyvä-lisäpalvelu. Kiinnitä pakettilähetykseen osoitekortti ja Postin hyväksymät tunnuslipukkeet "helposti särkyvä" ja merkitse osoitekorttiin Särkyvä-lisäpalvelu.

Kuljetamme paketit valitun palvelun palvelutason mukaan. Viemme perjantaina lähetetyt paketit vastaanottajalle lauantaina vain, jos lähetykselle on valittu Lauantaijakelu-lisäpalvelu.

Käteisasiakkaiden tulee käyttää palvelua, jossa paketti viedään perille vastaanottajalle päivällä, esimerkiksi Ovelle-paketti tai lisäpalvelu Ovelle päivällä. Lähetyksen sisältö ei saa olla pakattuna kuivajäähän, koska se edellyttää kuljetuspalveluiden sopimusasiakkuutta.

Sopimusasiakkaiden pakettilähetyksessä käytetään palveluna Express-pakettia. Jos näyte on pakattu kuivajäähän, vaaditaan osoitekorttiin teksti "Näytteitä pakattuna kuivajäähän (UN1845)".

Muuna kuin erikseen sovittavana VAK-lähetyksenä sopimusasiakkaat voivat lähettää ainoastaan näytteitä, joissa on hyvin pienellä todennäköisyydellä taudinaiheuttajia tai jotka luokittuvat YK-numeroon UN 3373.

Lue lisää Laboratoriolähetyksistä.