Kirjeiden postitus ulkomaille käteisellä maksettaessa

Kirjeiden postitus ulkomaille käteisellä maksettaessa

Tarrat

economy-tarra

priority-tarra

Lähetätkö tavarakirjeen EU:n ulkopuolelle? Rekisteröi tavarakirjeen sisältö ennen lähettämistä. Muodostamme kirjeen päälle tulostettavan CN22-tullilipukkeen. Rekisteröi tavarakirje EU:n ulkopuolelle

Kirjeet ja kortit

Kirjoita osoitetiedot ja kiinnitä postimerkki ohjeen mukaan sekä merkitse kirjeet ja kortit kulkunopeusluokkaa osoittavilla lipukkeilla, joita saat postista. Vaihtoehtoisesti voit kirjoittaa kuoreen tai korttiin kulkunopeutta osoittavan sanan "Priority" tai "Economy". Lähetykset voi jättää kirjelaatikkoon tai Postin palvelupisteeseen.

Ulkomaille lähetettäessä muista lisätä maan nimi osoitteeseen ja huomioi korkeampi postimaksu.

Kuoressa vai ilman kuorta?

Postita askarrellut kortit kuoressa. Hinta on sama kuin ilman kuorta lähetettävien korttien. Koristeet eivät irtoa matkalla ja kortti säilyy ehjänä. Pelkkää paperiarkkia ei kannata lähettää kahtia taitettuna ja teipattuna tai niitattuna. Laita tällaisetkin kuoreen.

Postien ja kauppojen korttivalikoimissa löytyy upeita muotoon leikattuja kortteja, nekin kannattaa lähettää mieluiten kuoressa. Koneellisessa käsittelyssä erilaiset ulokkeet (esim. kissakortin häntä) saattavat takertua johonkin, taittua tai muuten turmeltua.

Pikakirje

Kiinnitä kirjeeseen Exprès-viivakooditarra ja pikatarra, joita saat posteista. Kokeile myös käteviä valmiiksi maksettuja pikakuoria. Pikakirjeet jätetään Postin palvelupisteeseen. Ei saa jättää kirjelaatikkoon.

Huom. Pikakirjeen lähettäminen USA:han ei ole enää mahdollista 23.6.2020 alkaen.

Kirjattu kirje

Kansainvälisessä liikenteessä käytetään kotimaan Kirjatun kirjeen osoitekorttia, jossa on lähetyksen yksilöivä seurantaviivakoodi eli lähetystunnus. Osoitekortista poistetaan kotimaan saapumisilmoitusosa. Osoitekortteja saat posteista. Kirjatut kirjeet jätetään Postin palvelupisteeseen. Ei saa jättää kirjelaatikkoon.

Osoitemaakohtaiset kiellot ja rajoitukset , myös seurantamahdollisuus, voit tarkistaa maakohtaisista tiedoista. EU-maihin lähetettävissä, tavaraa sisältävissä kirjeissä ei tarvita erillistä tulliluetteloa. Jos lähetät muihin maihin, katso ohjeet.

Saantitodistuskirje

Kansainväliseen saantitodistuskirjeeseen liitetään kansainvälinen saantitodistuslomake ja kotimaan Kirjatun kirjeen osoitekortti, jossa on lähetyksen yksilöivä seurantaviivakoodi eli lähetystunnus. Osoitekortista poistetaan kotimaan saapumisilmoitusosa. Osoitekortteja saat posteista. Saantitodistuskirjeet jätetään Postin palvelupisteeseen. Ei saa jättää kirjelaatikkoon.

Osoitemaakohtaiset kiellot ja rajoitukset , myös seurantamahdollisuus, voit tarkistaa maakohtaisista tiedoista. EU-maihin lähetettävissä, tavaraa sisältävissä kirjeissä ei tarvita erillistä tulliluetteloa. Jos lähetät muihin maihin, katso ohjeet.

Postivakuutettu lähetys

Päällyksen merkinnöissä ja sinetöimisessä noudatetaan kansainvälisen postiliikenteen määräyksiä ja kansainvälisessä liikenteessä käytettävää postivakuutetun kirjeen viivakooditarraa.

Lähetyksen päällykseksi suositellaan vahvaa kirjekuorta tai sitkomuovista kirjepussia. Läpinäkyviä pakkauksia tai ikkunakuoria ei saa käyttää. Laatikon muotoinen lähetys on päällystettävä vahvalla, vaalealla paperilla, joko yhdellä arkilla tai muutoin siten, että se voidaan sinetöidä. Jos sisältö sitä edellyttää, on käytettävä sisäpakkauksena tukevaa puu-, metalli- tai muovilaatikkoa. Kirjoita lähettäjän ja vastaanottajan tiedot lähetykseen päällykseen. Postissa lähetykseen kiinnitetään insured-viivakooditarra ja saumat sinetöidään sinetöintiteipillä. Lähetykset jätetään Postin palvelupisteeseen. Ei saa jättää kirjelaatikkoon.

Joihinkin maihin rahan ja arvoesineiden lähettäminen postitse on kokonaan kiellettyä. Osoitemaakohtaiset kiellot ja rajoitukset , myös seurantamahdollisuus, voit tarkistaa maakohtaisista tiedoista. EU-maihin lähetettävissä, tavaraa sisältävissä kirjeissä ei tarvita erillistä tulliluetteloa. Jos lähetät muihin maihin, katso ohjeet.

Tullilipukkeet ja -luettelot

Vienti-ilmoitus on annettava myös, kun tavaraa viedään EU:n veroalueen ulkopuolelle, esimerkiksi Kanariansaarille, ja kun tavaraa viedään Ahvenanmaalta muualle kuin Manner-Suomeen.

Tutustu Tullin ohjeisiin