Kirjeiden postittaminen kotimaahan käteisellä maksettaessa

Kirjeet ja kortit

Kirjoita osoitetiedot ja kiinnitä postimerkki ohjeen mukaan ja jätä kirjelaatikkoon tai vie Postin palvelupisteeseen.

Miten kirjoitan ja lähetän postikortin? Vastaanottajan nimi ja osoitetiedot kirjoitetaan kortin oikealle puolelle. Postimerkki kiinnitetään kortin oikeaan yläkulmaan.

Kuoressa vai ilman kuorta?

Postita askarrellut kortit kuoressa. Hinta on sama kuin ilman kuorta lähetettävien korttien. Koristeet eivät irtoa matkalla ja kortti säilyy ehjänä. Pelkkää paperiarkkia ei kannata lähettää kahtia taitettuna ja teipattuna tai niitattuna. Laita tällaisetkin kuoreen.

Postien ja kauppojen korttivalikoimissa löytyy upeita muotoon leikattuja kortteja, nekin kannattaa lähettää mieluiten kuoressa. Koneellisessa käsittelyssä erilaiset ulokkeet (esim. kissakortin häntä) saattavat takertua johonkin, taittua tai muuten turmeltua.

Pikakirje

Kiinnitä kirjeeseen Exprès-viivakooditarra ja pikatarra, lauantai-lisäpalvelulliseen lisäksi Lauantaijakelu-tarra. Tarkista saatavuus toimitusaikakyselystä. Tarroja saat posteista. Pikakirjeen voit ostaa edullisemmin verkossa. Kokeile myös käteviä valmiiksi maksettuja pikakuoria. Pikakirjeet jätetään Posin palvelupisteeseen. Ei saa jättää kirjelaatikkoon.

Postiennakkokirje

Kiinnitä kirjeeseen postiennakon osoitekortti, jossa on yksilöivä seurantaviivakoodi eli lähetystunnus. Postiennakon enimmäisumma on 2 000 euroa. Huomaathan, että mikäli haluat tietyn ennakkosumman lisäksi veloittaa vastaanottajalta myös esim. kirjeen lähetyskulut, ne pitää lisätä suoraan postiennakon määrään. Postiennakkokirjeen voit ostaa edullisemmin verkossa ja tulostaa osoitekortin paperille.

Postiennakkokirjeet jätetään Postin palvelupisteeseen. Ei saa jättää kirjelaatikkoon.

Kirjattu kirje

Lähetykseen kiinnitetään lähetyksen yksilöivä seurantaviivakoodi postin kassalla. Voit ostaa Kirjatun kirjeen edullisemmin verkossa ja tulostaa osoitekortin paperille. Kirjatut kirjeet jätetään Postin palvelupisteeseen. Ei saa jättää kirjelaatikkoon.

Saantitodistuskirje

Kiinnitä kirjeeseen Saantitodistuskirjeen osoitekortti, jossa lähetyksen yksilöivä seurantaviivakoodi. Osoitekortteja saa posteista. Saantitodistuskirjeet jätetään Postin palvelupisteeseen. Ei saa jättää kirjelaatikkoon.

Postivakuutettu lähetys

Kiinnitä lähetykseen Postivakuutetun lähetyksen osoitekortti, jossa on lähetyksen seurantaviivakoodi eli lähetystunnus. Helposti särkyvään lähetykseen on kiinnitettävä Postin hyväksymä "Helposti särkyvä" -lipuke. Tehdaspakkauksien merkinnät eivät riitä. Osoitekortteja ja lipukkeita saa posteista. Postivakuutetut lähetykset jätetään Postin palvelupisteeseen. Ei saa jättää kirjelaatikkoon.

Vastauslähetys

Vastauslähetys on valmiiksi painettu palautuskuori tai -kuponki. Tunnistat sen siitä, että vastaanottajan osoitteessa lukee VASTAUSLÄHETYS. Sinun ei tarvitse lisätä lähetykseen postimerkkiä, sillä vastaanottaja maksaa postimaksun.

Vastauslähetyskuoret tai kupongit voit jättää kirjelaatikkoon. Laboratorionäytteet (keltaraidallinen pakkaus) on jätettävä Postin palvelupisteeseen. Tutustu laboratorionäytteiden postitusohjeisiin.