Päivitys 8.3.2021: Ole varovainen, kun myyt käytettyä tavaraa netissä. Netin kauppapaikoilla tavaroitaan myyviä ihmisiä on lähestytty viime aikoina huijaustarkoituksessa. Kiinnostuneena ostajana esiintyvä henkilö lähestyy myyjää viestitse esimerkiksi Whatsappissa ja kaupankäynnin edetessä väittää siirtäneensä maksun tuotteesta myyjän tilille Postin kautta. Kun raha ei näy myyjän tilillä, "ostaja" lähettää myyjälle linkin Postin sivuja muistuttavalle huijaussivulle, jonka kautta myyjä voi muka tarkistaa, että summa on siirtynyt hänen tililleen. Sivun tarkoitus on kalastella myyjän pankki- tai henkilötietoja. Älä klikkaa epämääräistä linkkiä tai anna pankkitunnuksiasi huijaussivulle! Posti.shop-päätteinen sivu on tällainen huijaussivu.
Postin nimissä liikkeellä huijausviestejä
Erilaisia huijausviestejä on liikkeellä yhä enemmän, myös Postin nimissä. Uusimmat huijausviestit näyttävät monelta osin hyvin erehdyttävästi aidoilta. Viesteissä voi olla myös Postin logo. Posti tekee tiivistä yhteistyötä Poliisin kanssa huijausviestien vastaisessa työssä.
Yleisimmin huijaukset ovat tekstiviesti- että sähköpostihuijauksia. Huijausviestien sisällöt vaihtelevat, usein niissä kerrotaan saapuneesta lähetyksestä, voitetusta palkinnosta tai maksamattomasta kuljetusmaksusta. Tekstiviestihuijaus voi tulla puhelimeen samaan viestiketjuun ja ikään kuin samalta lähettäjältä kuin aidot saapumisilmoitusviestit.
Postin nimissä on viime aikoina lähetetty paljon huijausviestejä, joissa ilmoitetaan, että vastaanottajalle on saapunut paketti ja osa kuljetusmaksuista on vielä maksamatta. Esimerkiksi Postin saapumisilmoitukselta näyttävä huijaustekstiviesti on ohjannut käyttäjän www.smartpostkoodi.net tai www.smartpostseuranta.com-verkkosivulle. Tietojen kalastelua varten tehty väliaikainen sivusto on pyytänyt tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla.
Joissakin huijausviesteissä vastaanottajalle ilmoitetaan saapuneesta paketista ja pyydetään tunnistautumaan Apple ID -tunnuksilla huijausta varten perustetulle verkkosivulle. Posti ei käytä Apple ID -tunnistautumista pakettilähetyksen saapumisen yhteydessä, vaan kyse on tunnuksien kalastelusta epärehellisiin tarkoituksiin.
Lataa OmaPosti-sovellus vain virallisesta sovelluskaupasta
Postin nimissä on liikkeellä huijausviestejä, joiden tarkoitus on kalastella käyttäjän iCloud-tunnuksia tai asentaa laitteeseen haitallinen Android-sovellus. Kyseessä on huijaus, jolla ei ole mitään tekemistä aidon OmaPosti-sovelluksen kanssa, eikä viestin linkkiä tule klikata!
Lataa OmaPosti-sovellus vain sovelluskaupasta, joko Google Playstä tai App Storesta. Sovelluksen julkaisija on Posti Group Oyj. Jos et voi ladata sovellusta mobiililaitteellesi, voit käyttää OmaPostia selaimella osoitteessa https://oma.posti.fi. Kauppojen latauslinkkeihin pääsee OmaPostin esittelysivulta https://www.posti.fi/fi/henkiloille/omaposti tai sitten voit etsiä sovelluksen itse sovelluskaupasta hakusanalla omaposti.
Kyberturvallisuuskeskus: Saitko tekstiviestin Postin nimissä? Varothan, viesti voi olla huijaus
Arvontoihin ja kisoihin liittyvät huijaukset
Osa huijausviesteistä liittyy kilpailuihin, joiden väitetään olevan Postin järjestämiä, mutta todellisuudessa niiden avulla kalastellaan ihmisten henkilö- tai pankkitietoja. Voit varmistaa Postin virallisilta sosiaalisen median tileiltä tai Posti.fi-sivustolta, että kyseessä on oikeasti Postin järjestämä kilpailu.
Poliisin ohjeiden mukaan:
Älä avaa linkkiä ja älä anna tietojasi.
Jos olet antanut korttisi tai verkkopankkisi tiedot, ota välittömästi yhteyttä pankkiisi ja tee sen jälkeen ilmoitus poliisille.
Katso aiheesta lisää Poliisin verkkosivuilta:
Huijauksia tehtaillaan yleensä tunnettujen yritysten nimissä
Lisätietoa verkkohuijauksista ja apua huijausviestin tunnistamiseen löydät myös alla mainituilta verkkosivuilta.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto:
Traficom:
Tärkeitä yleisohjeita Postiin liittyviin huijausviesteihin liittyen
Huijausviestejä ei kannata avata. Henkilö-, pankki- tai käyttäjätietoja tietoja ei kannata ikinä luovuttaa, jos ei ole täysin varma viestin lähettäjästä. Poista viesti avaamatta.
Jos epäilet Postilta saadun viestin aitoutta lähetykseen liittyen, voit varmistua siitä katsomalla lähetystunnuksella tiedot lähetyksen seurannasta.
Kun törmäät epäilyttävään viestiin, älä ryhdy mihinkään viestissä pyydettyihin tai edellytettyihin toimenpiteisiin äläkä vastaa sähköpostiin.
Postin aidossa saapumisilmoituksessa kerrotaan noutopaikka osoitetietoineen, ilmoitukset eivät kehota antamaan lisätietoja. Postiennakkolähetysten osalta Postin lähettämissä viesteissä on linkki, jonka kautta pääsee maksamaan postiennakon. Postiennakko on maksettava ennen kuin lähetyksen vastaanottaja saa lähetyksen lokerokoodin.
Voit itse seurata tilaamiesi pakettien kulkua OmaPosti-sovelluksessa ja verkkosivuillamme posti.fi.
Lataa OmaPosti-appi vain sovelluskaupasta, joko Google Playstä tai App Storesta. Appin julkaisija on Posti Group Oyj. Jos laitteellesi ei ole saatavilla kumpaakaan sovelluskauppaa, voit käyttää OmaPostia selaimella osoitteessa https://oma.posti.fi. Kauppojen latauslinkkeihin pääsee OmaPostin esittelysivulta https://www.posti.fi/fi/henkiloille/omaposti tai sitten voit etsiä appin itse sovelluskaupasta hakusanalla omaposti.
Poliisi pyytää tekstiviestin saaneita ja tietonsa huijaussivustolle luovuttaneita ottamaan heti yhteyttä omaan pankkiin ja tekemään sitten ilmoituksen poliisille.