Pakkaamisohjeet

Pakkaa näin

Valitse pakkaus tavaran koon mukaan. Huolehdi, että pakkaus on iskun kestävä ja on varmasti ehjä. Lisäksi lähetyksen tulee kestää 4-5 kertaa oma painonsa.

Pakkaa lähetyksesi mahdollisimman siistiin ja tasaiseen pakettiin. Valitse lähetyksellesi oikean kokoinen laatikko, jotta sisältö ei pääse liikkumaan pakkauksessa. Käytä tarvittaessa esimerkiksi kuplamuovia, styroksia tai vaahtomuovia täyteaineena. Tarttuvat pakkausmateriaalit ja epäsäännöllisen muotoiset tai pyöreät lähetykset saattavat aiheuttaa ongelmia koneellisessa käsittelyssä. Ulommaisena pakkausmateriaalina parasta on pahvi ja paperi.

Kun lähetät pakettisi Postin kautta, voit käyttää mitä tahansa pakkausmateriaaleja. Myös jo aiemmin käytetyt kelpaavat, kunhan ne ovat ehjiä, kestävät kuljetuksessa, eikä paketin päällä ole vanhoja lähetystietoja. Postilta löytyy myös kattava valikoima erilaisia pakkausmateriaaleja, voit tilata niitä Postin verkkokaupasta tai käydä ostamassa lähimmästä Postin palvelupisteestä

Lähetyksen viimeistely ja osoitemerkinnät

Laita kaikki lähetykseen kuuluva paketin sisään. Älä tee epämääräisen mallisia paketteja tai jätä pakettiin liepeitä tai ulokkeita. Käytä riittävästi kiinnitysmateriaalia kuten teippiä tai narua, paketin sulkemiseen. Jätä päällykseen tilaa osoitekorttia varten.

Jos pakkaat käytettyihin pakkausmateriaaleihin, varmista, ettei pakkauksen päällä ole vanhoja lähetystietoja eikä niihin liittyviä viivakoodeja, jotka voivat haitata paketin ohjausta Postin lajittelussa.

Kirjoita paketin päälle oma nimesi ja osoitteesi sekä Helposti-koodi, vastaanottajan nimi ja osoite. Posti tarvitsee lähettäjän tietoja, jotta paketti voidaan palauttaa lähettäjälle, jos vastaanottaja ei noudakaan sitä. Osoitekorttia et tarvitse, jos sinulla on Helposti-koodi.

Erilliskäsittelyä vaativat paketit

Helposti särkyvä

Pakkaa tuote kuljetusta varten oikein (käytä esim. pahvia, kuplamuovia, paperia täytteenä) ja merkitse lähetykseen selvästi tarroilla tai teipillä, että tuote on särkyvää. Ostamalla Särkyvä-lisäpalvelun varmistat tuotteen oikean käsittelyn.

Nesteiden ja jauheiden lähettäminen

Lähetä vuotamiselle altis tavara Helposti särkyvänä. Sulje nestemäiset aineet tiiviiseen astiaan tai pulloon. Pakkaa isoaukkoiset astiat, esim. marjasangot muovipussiin. Teippaa pussi tai sido vesitiiviisti kiinni. Pakkaa nestettä sisältävät astiat kestävään laatikkoon liikkumattomiksi. Pakkauksessa on oltava imukykyistä täyteainetta, joka estää mahdollisen vuotavan sisällön leviämisen, jos astia tai pullo rikkoutuu. Suosittelemme Särkyvä-lisäpalvelua nestemäisten aineiden lähettämiseen.

Laboratorionäytteiden lähettäminen

Näytelähetykset kuljetaan kotimaassa mm. kirjeenä, vastauslähetyksenä, pakettina tai rahtina. Pakettina lähetettäviin näytelähetyksiin tulee valita Erilliskäsiteltävä-lisäpalvelu. Lähetys jätetään kuljetukseen viemällä se Postin palvelupisteeseen tai tilaamalla sille nouto halutusta paikasta. Näytettä ei saa jättää kirjelaatikkoon eikä se voi olla kuollut eläin.

YK-numeroon UN 3373 luokittuvat näytteet ovat postilähetyksenä lentokelvottomia ilmailulainsäädännöstä johtuen. Tämän vuoksi niitä ei voi lähettää kansainvälisessä liikenteessä postilähetyksenä lainkaan ja kotimaan liikenteessä palvelutasoa ei voida taata pitkillä etäisyyksillä.

Sähkölaitteet ja elektroniikka

Käytä aina tuotteen koon, painon ja kestävyyden mukaista pakkausta. Valmistajan pakkaus ei yleensä sovellu kuljetukseen. Antistaattisilla materiaaleilla ehkäiset elektronisten osien vioittumista. Suosittelemme Särkyvä-lisäpalvelua sähkölaitteiden ja elektroniikan lähettämiseen.

Terävät esineet

Suojaa terät ja kärjet huolellisesti, jotta ne eivät vahingoita lähetyksen käsittelijöitä ja muita lähetyksiä. Varmista myös, etteivät terävät esineet kosketa pakkauksen reunoja.

Pitkät esineet (matot, tekstiilit, putket)

  • Putket: pakkaa niin, etteivät ne vahingoita muita lähetyksiä tai kuljetuskalustoa.

  • Matot, tekstiilit: suojaa esimerkiksi kuplamuovilla muun pakkausmateriaalin lisäksi.

Huomioi pakettien maksimimitat

Vastasiko artikkeli kysymykseesi?