Merkeillä juhlistetaan myös Journalistiliittoa, lottia ja pikkulottia sekä postikorttia
Posti julkaisee ensi vuoden alkupuoliskolla kahdeksan postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä 23 erilaista postimerkkiä. Postimerkit julkaistaan kahdessa erässä 20. tammikuuta ja 28. huhtikuuta.
Tammikuun merkeissä ystävyyttä, huolenpitoa, kukkia ja journalismia
Postimerkkivuosi alkaa ystävänpäiväpostimerkeillä, joissa nähdään sadunomaisia eläimiä ja kukkien muodostamia värikkäitä kuvioita. Riku Ounaslehdon runsaalla tyylillä tehtyjen kuvitusten aiheita ovat oksalla istuva pörröinen orava, kukkien mettä imevä perhonen, pesää rakentava lintu, kasveja kasteleva kani, komeasarvinen peura ja kolme kukkia pölyttävää kimalaista. Pidetään huolta -postimerkkivihkossa on 6 erilaista kotimaan ikimerkkiä.
Oona Himasen kuvittamissa postimerkeissä nähdään perinteisiä suomalaisia monivuotisia koristekasveja. Merkkeihin kuvatut perennat – violetti akileija ja kellanruskea ruskolilja – ovat monille tuttuja jo isoäidin puutarhasta. Onnittelukukat on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä. Lisäksi myyntiin tulee myös kahden merkin arkki, jossa on molemmat postimerkit.
Paula Salviander kuvaa postimerkeissä runsasta kukkatarhaa, jonka kukkien loistolla voi koristaa kevätviestejä vaikkapa pääsiäisen aikaan. Merkkien kukat ovat narsissi, tulppaani, neilikka, lilja, hortensia, kiinanruusu, auringonkukka, pioni ja gerbera. Kukkatarha on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.
Suomen Journalistiliiton sataa vuotta juhlistetaan Ilkka Kärkkäisen suunnittelemalla julistemaisen graafisella postimerkillä, joka kertoo mielipiteiden ilmaisemisen vapaudesta ja oikeudesta osallistua keskusteluun. Pelkistetyssä merkissä on kirjain J ja kaksi puhekuplaa, jotka edustavat erilaisia mielipiteitä. Journalistiliitto edistää jäsentensä ammatillista asemaa, puolustaa journalismia ja eettisiä sääntöjä sekä edistää sananvapautta. Suomen Journalistiliitto 100 vuotta -postimerkkiarkissa on 10 kotimaan ikimerkkiä.
Huhtikuun merkeissä lottia, uhanalaisia eläimiä, postikortteja ja juhlatunnelmaa
Suomalaistennaisten vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö Lotta Svärd perustettiin vuonna 1921. Posti juhlistaa järjestön satavuotista historiaa omilla postimerkeillä. Sotavuosina lotat tukivat maanpuolustusta monipuolisella huolto- ja avustustoiminnalla. Enimmillään järjestöön kuului noin 240 000 lottaa ja pikkulottaa. Nykyisin Lotta Svärd Säätiö tekee hyväntekeväisyystyötä, avustaa sodan tai muun kriisin johdosta kärsimään joutuneita Suomen kansalaisia, tukee naisten kouluttautumista kriisitilanteiden varalle sekä ylläpitää Lottamuseota. Klaus Welpin suunnittelema Lotta Svärd 100 vuotta on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.
Huhtikuussa julkaistaan Petteri Mattilan suunnitteleman Uhanalaisia eläimiä -postimerkkisarjan kolmannet merkit, joiden aiheena on tällä kertaa lentäviä tai liitäviä uhanalaisia kotimaisia lajeja. Hyönteisiä merkeissä edustaa isoapollo-perhonen ja lintuja kuningaskalastaja. Kolmannessa merkissä esiintyvä liito-orava on monista uutisjutuista tuttu laji, jota metsähakkuut uhkaavat. Posti julkaisee EUROPA-sarjaan kuuluvat merkit yhteistyössä WWF Suomen kanssa. Europa: Uhanalaiset eläimet III -postimerkkiarkissa on 15 kotimaan ikimerkkiä.
Postikortit ovat välittäneet suomalaisten viestejä ja tunteita jo 150 vuoden ajan. Susanna Rumpu ja Ari Lakaniemi ovat tiivistäneet postikortin vaiheita postimerkkivihkoon, jonka merkkeihin on kuvattu kuusi postikorttia eri ajoilta. Merkeissä esitellään yksi Suomen ensimmäisistä ehiöpostikorteista vuodelta 1871, Suomen lippua ja maamiestä esittävä kortti, kenttäpostikortti sotavuosilta, kuvittaja Rudolf Koivun satuaiheinen kortti, Porvoo-aiheinen maisemakortti ja uusimpana suosittua postcrossing-harrastusta ilmentävä kortti. Postikortti 150 vuotta -postimerkkivihkossa on 6 erilaista kotimaan ikimerkkiä.
Huhtikuussa tulee myyntiin myös monenlaisiin onnitteluihin sopiva Juhlapäivä, joka juhlistaa samalla myös Klaus Welpin mittavaa uraa postimerkkien suunnittelijana, sillä kyseessä on jo sadas Welpin suunnittelema postimerkki. Monipuolisena graafikkona ja valokuvaajana tunnetun Klaus Welpin postimerkeissä on nähty mm. suomalaisia musiikkitähtiä, ilmaveivi, saunoja ja Tove Jansson. Welp suunnitteli myös Suomen kauneimmaksi äänestetyn Erämaasilta-postimerkin, joka tuli toiseksi EUROPA-postimerkkien kilpailussa vuonna 2018.
Kaikki muutokset mahdollisia.
Kuvamateriaalia medioiden käyttöön: https://digilibrary.emmi.fi/l/qQ9jgjrK9bTF