Detta år var ett rekordår för Posti i fråga om paketvolymen. Under 2016 levererade Posti totalt över 34 miljoner paket. I paketvolymen syns särskilt näthandels tillväxt. Mängden näthandelsförsändelser växte 7,3 procent, vilket motsvarar cirka en miljon paket. Posti stärkte även sin ställning som paketleverantör mellan konsumenter och företag.
Saara Pietilä, direktör för Postis webbutiksverksamhet, tror att paketvolymens tillväxt i Postis nätverk är ett tecken på att näthandelsmarknaden piggnar till.
- Det verkar som om finländarna gör allt fler inköp från webbutiker. Näthandelsmarknaderna har piggnat till, och det syns hos oss på Posti som ökad paketvolym, säger Pietilä.
Paketen levererades till adressaterna på posten, via paketautomaterna och till hemdörren. Postis paketautomater är allt populärare. Via Postis nätverk av 480 paketautomater levererades 39 procent fler paket under året än året innan.
Posti svarar på den ökande näthandelsvolymen genom att bland annat erbjuda paketfack i entréhallen i våningshus.
- Vi erbjuder de finländska hushållen en helt ny lösning för att ta emot och skicka paket. Den nya tjänsten med paketfack startas tillsammans med bostadsbyggaren Bonava från och med februari 2017, säger Toni Laaksonen, direktör för paketaffärsverksamheten vid Posti.
Paketfacken och de tillhörande tjänsterna avviker från tidigare modeller. Invånarna i huset kan vid ett lämpligt ögonblick avhämta sina näthandelsbeställningar i entréhallen. Tjänsten har utvecklats utifrån konsumenternas behov och den kommer att omvälva de traditionella modellerna.
Det är planerat att år 2017 ska paketfacken ingå i Bonavas nya våningshus i huvudstadsregionen, Åbo, Tammerfors och Uleåborg.
Utdelningen av julposten var i år lika högklassig som de föregående två åren. Av posten mottogs 99,9 procent före julafton. Denna jul skickades det cirka 29 miljoner julkort (uppdaterad den 19. Januari). Det betyder att postvolymen under julen var nästan dubbelt så stor som en normal dag.
- Under skickas det fortfarande klart mest kort. Korten skickas möjligtvis till en mer utvald krets, eftersom en del av vännerna kan kontaktas med textmeddelanden eller via sociala medier. Ett riktigt julkort som levereras hem skiljer sig från övriga meddelenande och upplevs som mer personligt. I år var kortsäsongerna alla hjärtans dag och påsk starka. Det har också blivit vanligare att man gläder obekanta med kort, till exempel till självständighetsdagen skickades det 25 000 tackkort till krigsveteraner, så det fanns tillräckligt med hälsningar åt alla, berättar Johanna Rouhe, produktchef vid Posti.
På de sociala medierna är det populärt att använda egna fotografier i julhälsningarna. Postis nya Postikortti-app svarar på detta behov. Med den kan man från mobiltelefonen skicka ett kort med ens eget fotografi. Postikortti-appen som lanserades i november har laddats ner redan över 23 000 gånger.
- Julkortets värde ligger också i det att man har det framme under hela julen. Julhälsningens glädjande effekt varar längre på kort än på nätet, säger Rouhe.
Enligt Postis undersökning upplever 81 procent av finländarna att julkortet är till glädje och förmedlar en varm hälsning från avsändaren. Denna upplevelse påverkas knappt av åldern, utan även de yngsta respondenterna i åldern 15-24 år var av samma åsikt.
Undersökningen av att skicka julkort genomfördes av Iro Research Oy på uppdrag av Posti i november 2016. På nätenkäten svarade 1 000 finländare över 15 års ålder. Gruppen respondenter i undersökningen utgör ett representativt sampel av finländare över 15 års ålder.