Anlänt från Ukraina

Observera att hemkommun inte söks med en flyttanmälan, utan med en separat webblankett från och med 1.3.2023. Läs mer på Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas webbsida.

Інформація для тих, хто приїхав з України

Зверніть увагу, що з 1 березня 2023 року заявка на постійну прописку в муніципалітеті проживання подається не через форму сповіщення про переїзд, а окремою онлайн-формою. Детальніша інформація на сайті Агентства цифрової інформації та обліку населення (Digi- ja väestötietovirasto).

Mer information om adressändring

Letar du efter en pappersblankett? Du kan hämta och lämna in en pappersblankett hos Posti eller Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. När du returnerar blanketten ber vi att få se din legitimation.

Flyttar du permanent eller tillfälligt?

Det är obligatoriskt att göra en anmälan till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata om en permanent flytt och en emigration, men även en tillfällig flytt bör anmälas, om den varar i över tre månader.

Permanent flytt

Du är enligt lagen alltid skyldig att anmäla flyttning eller emigration till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) när hemkommunen eller boningsorten i hemkommunen ändras. Anmälan ska göras senast en vecka efter flyttningen. Bland annat beskattningskommunen, röstningsstället och vissa tjänster som hänför sig till socialskyddet fastställs utifrån den permanenta adressen.

Tillfällig flytt

Tillfälliga bostäder skall anmälas till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) om boendet varar längre än tre månader. En persons hemkommun förändras således inte till följd av en anmälan som gäller en tillfällig bostad och de registreringar som görs i fråga om denna. Om ett tillfälligt boende blir stadigvarande måste en ny anmälan göras om detta.

Mer information finns på webbplatsen för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata

Gör en flyttanmälan enkelt med Postis inloggningsuppgifter

I OmaPosti-appen har du samtidigt alla brev, fakturor och paket på samma ställe.

Din brevlåda är där du är

Med den avgiftsfria OmaPosti-appen kan du ta emot och arkivera både brev, fakturor och paket.

Du ser var ditt paket är

Med hjälp av OmaPosti kan du enkelt se var ditt paket befinner sig. Dessutom bestämmer du själv när och var du vill hämta ditt paket – kanske i matvaruaffären på vägen hem från jobbet?

Glöm fakturorna, inte deras förfallodagar.

Med hjälp av OmaPosti kan du arkivera och betala dina fakturor samt flytta förfallodagen. Tack vare förfallodagspåminnelsen betalar du dina fakturor i tid.

Se instruktionerna i videon och gör en flyttanmälan

Nu kan du göra en flyttanmälan både för dig själv och för familjemedlemmar som flyttar samtidigt som du enkelt på nätet.

Kom ihåg att kontrollera hos vilka företag och organisationer dina adressuppgifter uppdateras automatiskt antingen via Posti eller Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Uppdateras via Posti

Uppdateras via Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata

Postens obs. ikon
Innehåller kan inte visas

De kakorinställningar du har valt förhindrar att detta innehåll visas. Du måste acceptera Funktionella kakor för att se innehållet.