13.10.2015 3

Mummon toive postimies Penalle: Herkkuja ja herbalikööriä

Kun elämänpiiri iän myötä pienenee, elämänilojen merkitys suurenee. Yhä pidempään omissa kodeissaan asuvat nykymummot haluavat turvallisen ja terveellisen hoidon lisäksi arjen luksusta. Pienet herkut ja "sormustimen verran sydänlääkettä" voivat antaa suurta mielihyvää autottomille tai muutoin liikuntarajoitteisille senioreille.

Viime sotien ja pula-ajan jälkeläiset ovat ymmärrettävistä syistä varautuneet pahan päivän varalle. Mutta ajat ovat muuttuneet. Jälkipolvet pärjäävät omillaan ja käärinliinasta puuttuvat taskut. Olisiko siis aika itsensä pienelle hemmottelulle?

Ilahduin suuresti uutisesta vanhusten palvelutalosta, johon on suunniteltu samppanjabaari. Se saattaa kuulostaa elitistiseltä, mutta käsi ylös, ken haluaisi mummolta tai papalta sellaisen ilon elämän ehtoolla kieltää? Kaikille tällaisissa palvelutaloissa asuminen ei taloudellisesti ole mahdollista, mutta herkkujen ja kuplien maistelu onnistuu myös muutoin.

Posti hoitaa jo sadalla paikkakunnalla aterioiden kuljettamisen koteihin, päiväkoteihin ja kouluihin. Päivittäinen, kotiin kuljetettu lämmin ateria on ravitsemuksellisesti oikein koottu ja erittäin tarpeellinen erityisesti vanhusten hyvinvoinnille. Mutta terveellisyys voi olla joskus myös vähän tylsää. Mieli tekisi muunkinlaisia herkkuja ruokahalun herättäjäksi laitosaterian kylkeen ja kyytipojaksi. Kauppareissu ei kuitenkaan itseltä enää onnistu.

Ruoan verkkokauppa on tavaraverkkokaupan perässähiihtäjä. Uskon kuitenkin, että pian käy kopse suksenkannoilla, kun (ikä)ihmiset löytävät elintarvikkeiden ostamisen netistä. Tärkeä osa ostamisen helppoutta on luotettava lähilogistiikka eli kauppakassin kotiin kuljettaminen. Mitä helpommaksi ostaminen tehdään, sitä nopeammin myös ruokakauppa verkon kautta kasvaa.

Verkkoruokakauppoja on jo useita ja Posti kuljettaa kauppakasseja koteihin. Olemme mukana myös palkitussa kokeilussa, jossa ruokakassi toimitetaan lämpötilasäädeltyyn postilaatikkoon. Työkaverini ilahduttaa toisella paikkakunnalla asuvia vanhempiaan etänä:

Tyttären verkkokaupasta tilaamat ruokaherkut ovat kulkeneet näppärästi vanhusten kotiovelle asti postimies Penan kuljettamina

Mutta entäpä se herbalikööri tai samppanja? Toistaiseksi alkoholin verkkokauppa ei ole Suomessa mahdollista. Jahka asiassa siirrytään vapaampaan sääntelyyn, postimies Pena saa mummon toivepullon kuljetettavakseen ja valtio verotulonsa.

Nostamme mummon kanssa maljan - seniorien ostovoima on parempi kuin koskaan aikaisemmin. Ja mitä enemmän raha liikkuu, sitä enemmän meillä on myös uudenlaisia palvelualan töitä ja uusien palvelujen myötä sujuvampi arki.

Eikä pieniä nautintoja ole elämässä koskaan liikaa.

Lue lisää Postin uusista palveluista ja mummon sankari postimies Penasta

Ulla Parviainen

Kirjoittaja

Ulla Parviainen
Johtaja
Viestintä, Posti Group Oyj