30.04.2015 3

Miksi Postin pakettiautomaateista tuli jättimenestys?

Postin pakettiautomaatit lanseerattiin Suomessa erityisen nopealla aikataululla onnistuneesti. Minua on pyydetty usein kertomaan, miten Postin kokoinen organisaatio onnistui liikkumaan niin vikkelästi. Mutta palvelusta ei tee menestystä pelkästään se, että se lanseerataan ennätysajassa. Palvelu täytyy tehdä aidosti helpottamaan asiakkaan arkea.

Helppoa ja nopeaa asiointia

Mietitäänpä esimerkiksi, miksi teemme enenevässä määrin ostoksia verkossa - myös ruokaostoksia - ja käytämme lentokentällä lähtöselvitykseen automaatteja mieluummin kuin jonotamme tiskille? Passinkin voi tilata verkosta! Siksi, että näin toimien pääsemme helpommalla.

Se, että uusi toimintatapa lyö läpi, vaatii tietysti tottumista ja uuden käyttäytymismallin omaksumista. Pakettiautomaateilla, samalla tavalla kuin muillakin palveluilla, on ollut early adopterinsa, jotka alkoivat käyttää automaatteja heti niiden lanseeraamisen jälkeen. Nyt jo 27 % kuluttajista on vastaanottanut paketin pakettiautomaatin kautta ja 90 % käyttäjistä pitää automaattia itselleen sopivimpana paketin noutamistapana. Automaateista on myös tullut koko kansan palvelu.

Ihmiset ovat alkaneet arvostaa entistä enemmän vapaa-aikaansa. Palveluilla, jotka tuovat sitä meille lisää, on hyvät mahdollisuudet menestyä. Paketin noutaminen automaatilta kestää noin 15 sekuntia, eikä jonoja pääse muodostumaan. Saara Pietilä

Pakettiautomaatit on sijoitettu ihmisten arjen kulkureiteille, ja ne ovat auki koko kauppojen aukioloajan. Paketin noutaminen onnistuu kauppareissulla ja säästää aikaa. Ei siis ihme, että moni kehuu pakettiautomaattien helppoutta.

Verkkokaupatkin uskovat pakettiautomaattien parantavan asiakaskokemusta, ja tällä hetkellä pakettiautomaatit ovat standarditoimitustapana yli 1 500 verkkokaupassa. Paketinohjauspalvelun käyttäjistä 85 % valitsee pakettiautomaatin pakettinsa noutopaikaksi.

Palveluiden kehittäjien kannattaa testata uusia palveluideoita käyttäjillä ja mennä itse pöydän toiselle puolelle ja miettiä, käyttäisinkö itse omaa palveluani. Uusien palveluiden lanseeraamisessa ei kannata hidastella, mutta fokuksen säilyttäminen palvelun hyödyllisyydestä asiakkaille on oleellisen tärkeää. Tähän me Postissa pyrimme kehittäessämme uusia, esimerkiksi digitaalisia palveluita.

Palveluiden kehittäjien taito on tehdä hyödyllisiä, yksinkertaisia palveluista - ei digitalisoida digitalisoimisen vuoksi!

Lue lisää Postin palveluista verkkokauppiaalle

Saara Pietilä

Kirjoittaja:

Saara Pietilä
Business Manager, Posti Oy