22.06.2015 2

Elämä peliin

jalkapallo

Aluksi kaikki on tosi mielenkiintoista, hienoa ja uutta. Perusasiat ovat kunnossa, ja elämä tuntuu turvalliselta. Sitten iskee kulttuurisokki.

Suomeen sotaa pakoon muuttanut lapsi tai nuori ei ymmärrä kieltä eikä paikallisia tapoja. Hän kokee avuttomuutta. Hänestä tuntuu, ettei hän pärjääkään oudossa ympäristössä.

- Jalkapallo on tuttu asia, tuli Suomeen mistä päin maailmaa tahansa. Se on ympäristö, jossa maahanmuuttaja pärjää parhaiten. Siellä hänen itseluottamuksensa kasvaa. Pelaaminen toimii kuin yhteinen kieli, jolla on helpointa solmia ensimmäiset kontaktit kantaväestöön", sanoo Suomen Palloliiton monikulttuurisuusasiantuntija Maurizio Pratesi.

Jalkapallo auttaa myös lasten ja nuorten vanhempia sopeutumaan uuteen maahan. Kentän laidalla he tutustuvat joukkueen muihin vanhempiin ja suomalaiseen seuratoimintaan.

Seuroissa urheilua harrastavista maahanmuuttajalapsista ja -nuorista arviolta jopa 90 prosenttia pelaa jalkapalloa.

Posti on ollut Suomen Palloliiton yhteistyökumppani vuodesta 1994. Tänä vuonna Posti ja Palloliitto hakevat yhdessä lisää junioripelaajia seuroihin "Osoitteena Futis" -hankkeella.