Sähköinen rahtikirja

Postin rahtikirja sähköistyi. Ensimmäinen vaihe muutoksessa käynnistyi 4.6., jolloin otimme käyttöön sähköisen rahtikirjan perinteisen paperisen rahtikirjan rinnalle.

Miten sähköisen rahtikirjan vaiheistus näkyy asiakkaalle?

Olemme vaiheittain siirtymässä sähköiseen rahtimaailmaan. Ensin sähköistämme allekirjoitusten ja mahdollisten lisämerkintöjen keräämisen ja samalla otamme käyttöön sähköisen kuittaustiedon (ePOD) skannatun rahtikirjan sijaan. Syksyn 2018 aikana kehitämme kuljetusten lähetystietoihin tehtävien lisämerkintöjen keräämistä ja tehostamme samalla omia prosessejamme. Kun uusi toimintatapa on vakiintunut ja asiakkaamme sekä oma henkilökuntamme ovat omaksuneet uuden tavan toimia, paperinen rahtikirja poistuu vuoden 2019 aikana.

Käsi ja tablettitietokone

Miten asiakas hyötyy sähköisestä rahtikirjasta?

Kun asiakas lähettää määrämuotoiset sähköiset kuljetustilaukset, pystymme sähköisen rahtikirjan avulla varmemmin ja entistä laadukkaammin toteuttamaan asiakkaan tilaamat kuljetukset ja lisäpalvelut. Myös poikkeamatilanteiden selvitys on sitä helpompaa ja nopeampaa, mitä täydellisemmät tilaustiedot asiakas on lähettänyt. Jatkossa sähköinen kuittaustieto (ePOD) on huomattavasti nopeammin asiakkaan saatavilla entisen skannatun rahtikirjan sijasta. Lisäksi asiakas välttyy rahtikirjan tallennusmaksuilta sekä mahdollisilta tilauksen täydennys- ja korjausmaksuilta.

Mitä asiakkaan tulee tehdä?

Asiakkaan tulee lähettää määrämuotoiset kuljetustilaukset sähköisesti ennen kuljetuksen alkamista. Määrämuotoisessa kuljetustilauksessa lähetysnumero ja lähetyksen SSCC-kollitunnisteet ovat yksilöiviä. Tilaustiedot välittyvät omissa kentissään eriteltyinä ja ne voidaan lukea koneellisesti kuljetusliikkeen tietojärjestelmiin. Lisäksi sähköisellä kuljetustilauksella asiakas välttyy rahtikirjan tallennusmaksuilta sekä mahdollisilta tilauksen täydennys- ja korjausmaksuilta. Tässä asiakas voi hyödyntää Posti SmartShipiä tai Postin suosittelemien kaupallisten (esim. Unifaun ja Consignor) toimijoiden tarjoamia palveluita. Kuljetustilaus.fi-asiakkaiden tulee huomioida, että palvelun kautta voi tilata kuljetuksia vain ilman lisäpalveluita. Myös asiakaskohtaiset suorat EDI-ratkaisut ovat mahdollisia ja myös niiden tulee täyttää edellä mainitut vaateet.

Asiakkaat, jotka eivät vielä tilaa sähköisesti

Säästä ja ota ilmainen kuljetusten tilauskanava Posti SmartShip käyttöösi tästä. Saat käyttöösi kaikki sähköisen rahtikirjan tuomat edut. Samalla vältyt ylimääräisiltä tallennus- ja palvelumaksuilta, jotka perimme yritykseltäsi, jostallennamme tilauksen puolestasi järjestelmään.

Palaa rahtipalvelut sivulle

Tutustu logistiikka palveluihimme

Linkkejä julkaisuihin

Rahtikirja sähköistyy

Rahtikirja sähköistyy -kyselyn tuloksia

Rahtikirjat bittiavaruuteen ja rekat liikenteeseen