Visa alla artiklar

Vald med tanke

Glöm onödiga varor, gynna hållbart och tidlöst. De i sociala medier populära Hanna Sumari, Nata Salmela och Arttu Mustonen plockar fram de bästa presentidéerna för sina nära och kära från webbutikernas urval.

En gåva lik en varm kram

Journalist Hanna Sumari lyssnar året runt noggrant på de önskemål om gåvor som den närmaste kretsen uttrycker.

”Jag är en sådan person som ofta skaffar gåvor i sista minuten. Missar kan undvikas genom att välja gåvorna med tanke och med beaktande av mottagarens preferenser. Särskilt vad gäller barnen lyssnar jag noggrant på uttryckta önskemål. På så sätt är det garanterat att mottagaren gillar gåvan. I år har jag från webbutikernas urval hittat bland annat glädje för dotterns frukoststunder och ett plagg lik en varm kram till min syster”, berättar Hanna.

Hannas val:

 1. ”En behändig väska som också är en ryggsäck. Min make behöver en sådan både i arbetet och på fritiden.” Osprey transporter 40 unisex-ryggsäck, 120 €, Partioaitta.fi.

 2. ”Min dotter gläds varje morgon av rostat bröd. En stilig brödrost blir hon glad över!” Smeg brödrost TSF01CHMEU, 199 €, Carlson.fi.

 3. ”När min syster sveper in sig i en halsduk är det som en kram från mig.” Aurora kid mohair-halsduk, 140 €, Balmuir.fi.

 4. ”Min dotter älskar tupplurar under veckosluten. Under en pläd som stickats av alpackaull kan man sova och drömma.” Havu-pläd, 209,90 €, Alpa.fi.

Tanken är viktigare än penningvärdet

Nata Salmela, influencer och verkställande direktör för Satokausi Media, försöker köpa gåvor som visar det personliga förhållandet till mottagaren.

”Det är hänförande att ge någon en gåva och se glädjen som gåvan väcker. Jag kommer ihåg en jul då min sambos barn fick ett kexpaket som julklapp. Det var julaftonens mest glädjande gåva och visade att gåvorna inte alltid behöver vara dyra. När du funderar ut presenter lönar det sig att stanna upp och tänka på den andra och vad allt du upplevt med hen. En sådan tankegång hjälper ofta att hitta en lämplig gåva”, säger Nata.

Natas val:

 1. ”Min arbetskamrat är en riktig fan av katter. Leksaker med grönsakstema är perfekta för hens katt.” Little&Bigger MiniVeggies-leksaker med kattmynta, 3,99 €, Mustijamirri.fi.

 2. ”En ansvarsfullt tillverkad fleecejacka värmer min sambo när han är ute med barnen på vintern.” Retro pile jacket-fleecejacka för män, 140 €, Weekendbee.fi.

 3. ”En färggrann bilverkstad berikar mitt barns fantasi.” Lillabo bilverkstad och bogserbil, 12,99 €, Ikea.com.

 4. ”Min granne blir glad över ett brädspel. Med ett spel kan man tillbringa vinterkvällar och njuta av pannkakor även med en större grupp.” Spelet Wingspan, 54,95 €, Poromagia.com.

Önskade gåvor uppskattas alltid

Lifestyle-influencer Arttu Mustonen som är känd för sina Mustarttu-kanaler njuter av glädjen i att glädja men köper aldrig gåvor endast för gåvans skull.

”Jag skulle inte orka igenom vintern utan jul. Julen är ett sätt för mig att klara av den mörka årstiden. Att glädja och beakta andra är en väsentlig del av julen. Jag strävar efter att skaffa julklappar som behövs eller som jag vet att mottagaren har drömt om. Att komma ihåg någon har lyckats endast om gåvan faktiskt har fått användning”, berättar Arttu.

Arttus val:

 1. ”En av mina vänner är en entusiastisk dekoratör. Ett elegant doftljus garanterar stämning.” Como doftljus, 45 €, Balmuir.fi.

 2. ”Min mamma är en stor fan av Marimekko, så det här påslakansetet gläder henne garanterat.” Marimekko Unikko påslakan för dubbelsäng, 185 €, Carlson.fi.

 3. ”Jag såg en kåsa och tänkte genast på min pappa. Han campar och är en riktig vildmarksvandrare.” E. Koivumaas kåsa, 49,95 €, Partioaitta.fi.

 4. ”Jag föredrar gåvor som håller över tid. För mitt gudbarn valde jag ett spel som gläder i flera år.” Catan Junior-brädspel, 24,90 €, Fantasiapelit.com.