Visa alla utgåvor

Postis tips för smidiga paketleveranser – sista postningsdagar till utlandet

En brådskande tid väntar paket- och brevleveranserna i slutet av året. E-handeln fortsätter att växa och även de i Finland väletablerade Singles’ Day, Black Friday och Cyber Monday hör till de mest brådskande tiderna för paketleveranserna. Posti levererar även julhälsningar utomlands, så det lönar sig att posta dem snart.

"Julen är en tid av kärlek och gemenskap, och vi på Posti vill se till att hälsningarna kommer fram. Vårt mål är också en nöjd kund i jul – att varje försändelse anländer i tid och till rätt plats", säger Jarmo Ainasoja, som är ansvarig för julleveranserna på Posti.

Så här säkerställer du smidigare paketleveranser – Postis fem tips

 1. Kontrollera att uppgifterna på leveransen är rätta. I webbutiken väljer du önskat leveranssätt och och önskad ort. Fyll omsorgsfullt i adressatens namn, adress, e-postadress och mobilnummer. De här uppgifterna gör även en eventuell förtullning smidigare. Om du inte känner till telefonnumret får du en ankomstavi på papper, vilket tar lite längre.

 2. Ladda ned appen OmaPosti. Du kan enklare följa upp leveransens ankomst i appen OmaPosti. Du får ett meddelande i appen genast när du kan hämta försändelsen. Du kan också skicka eller returnera ett paket via appen.

 3. Var ute i god tid. De populäraste produkterna kan ta slut i webbutiken när efterfrågan är stor. Var beredd på att betala mervärdesskatt på nätinköp från ett land utanför EU och kom också ihåg förtullningen.

 4. Hämta ditt paket så fort som möjligt. Då ger du plats för följande paket. Under säsongen fylls automaterna flera gånger per dag.

 5. Undvik rusningstiderna på serviceställena. De flesta paket hämtas mellan klockan 16 och 18. Undvik rusningstiden om det är möjligt. Du kan kontrollera adresser och öppettider för alla Postis serviceställen på adressen posti.fi/sv/servicestallen-pa-kartan

Skicka utrikes julpaket, -kort och -brev i god tid

Var ute i god tid och skicka julhälsningarna så tidigt som möjligt.

 • Paket och Priority-kort och -brev till länder utanför Europa ska postas senast den 30 november. Det lönar sig att skicka Economy-kort och -brev till länder utanför Europa senast den 23 november.

 • Paket samt Priority-kort och -brev till Europa ska postas senast den 7 december. Paket samt Priority-kort och -brev till Europa ska postas senast den 30 november.

 • Posta paket och Priority-brev och -kort till Norden senast den 13 december (Priority-brev till Danmark senast den 5 december). Economy- brev och -kort till Norden ska postas senast den 5 december (till Danmark den 29 november).

 • Den sista postningsdagen för paket och Priority-brev och -kort till Baltikum är den 15 december. Sista postningsdagen för Economy-kort och -brev till Baltikum är den 8 december.

De slutliga datumen kan ännu ändras. Världsläget och pandemisituationen, som varierar från område till område, kan påverka försändelsernas gång. Aktuell information om försändelser utomlands finns på adressen https://www.posti.fi/sv/privat/jul/sicka-till-utlandet.

Postis kundtjänst har längre öppettider

Postis kundtjänst utökar sina öppettider under julen. Kundtjänsten betjänar 14.11.2022–8.1.2023:

 • Vardagar kl. 8–20

 • Lördagar och söndagar kl. 9-16

På Postis webbplats inför julen posti.fi/jul finns alla tidtabeller, uppgifter och tips inför julen sammanställda. På webbplatsen finns också information om postkontor och paketautomater som betjänar under säsongen.

Postis och Vesalas nya julsång ”Kirje joulupukille” avslöjar vad människorna önskar sig av jultomten i år. Jultomten får varje år hundratusentals brev från hela världen. I år har brevens innehåll gjorts till en sång som berättar om vad människorna önskar sig mest. Du kan du lyssna på ”Kirje joulupukille” på Spotify och YouTube.