Visa alla utgåvor

Säsongen startade livligt inom näthandeln – inköp av julklappar började ännu tidigare än vanligt

Säsongen har startat livligt inom näthandeln, vilket syns i mängden paket som Posti levererar. På torsdag och fredag under Black Friday-veckan levererade Posti sammanlagt över 100 000 paket mer än under motsvarande tidpunkt förra året. Förra veckan levererades upp till 1,5 miljoner paket. Coronapandemin var startskottet för en ökad aktivitet i näthandeln och den är fortfarande livlig. Handeln håller på att övergå permanent till nätet.

”Julsäsongen är den mest brådskande tiden på året för oss och tillväxten syns i alla leveranssätt: paket som går till hem, för att hämtas och till brevinkast. Vår förnyade hemleverans, som ökade med 60 procent jämfört med förra året, har varit särskilt populär. Det värmer hjärtat att tillväxten syns starkt även i finländska småföretag. Vi tror att mängden paket ökar mot julen, på samma sätt som de föregående åren”, säger Postis affärsverksamhetsdirektör Tommi Kässi.

Enligt Kässi gick Postis arbete under rekordveckan smidigt. 

”Vi gör allt vi kan för att våra kunder får sina paket snabbt och till den önskade platsen. Förberedelser för säsongen inleddes redan i början av året. Den förändrade coronasituationen och coronabegränsningarna har ändå tagit sina utmaningar för att förutse mängden paket. Många kunder vill besöka affärer utanför rusningstider och beställer sina inköp direkt till hemmet”.

Posti har förberett sig för säsongen bland annat genom att öppna 101 tillfälliga uthämtningsställen på olika håll i Finland, öka transporter och anställa tusentals julanställda. I de största städerna levereras paket sju dagar i veckan under säsongen. Posti har byggt upp ett större, mer omfattande nätverk av serviceställen under hela året och öppnat 5–10 nya automater varje vecka. Posti har nu 400 fler automater än för ett år sedan. I år har vi öppnat 100 nya serviceställen med personlig betjäning. Posti har nästan 3 300 serviceställen.

Inrikes paket hinner fram till jul om de skickas senast den 21 december. Du kan lämna ett paket med porto i alla paketautomater eller på posten. Mer information om leveranstider under julen www.posti.fi/sv/privat/jul.