Visa alla utgåvor

Posti slog alla tiders paketrekord – Black Friday satte fart på julsäsongen

Förra veckan hanterade Posti rekordmånga paket: sammanlagt 1,5 miljoner. Det tidigare veckorekordet var från julveckan ifjol. Hos Posti har julsäsongen börjat livligare än tidigare år och rekordet tros slås igen i slutet av året.

– Black Fridays popularitet har ökat avsevärt varje år och har nu utökats till en veckolång realisation. Finländarna har blivit betydligt aktivare att göra inköp i webbutiker även på grund av coronan, säger Tommi Kässi, affärsverksamhetsdirektör för Postis paket- och näthandelstjänster.

Enligt Kässi gick arbetet under rekordveckan smidigt.

– Vi har förberett oss inför säsongen sedan början av året. I år har vi över 500 paketautomater mer förra året. Inför julveckan har vi grundat ett tillfälligt nätverk vars kapacitet motsvarar ungefär 200 uthämtningsställen. Vi har även anställt cirka 2 500 julskapare runtom i Finland under den mest brådskande säsongen.

Corona startade paketsäsongen rekordtidigt

Posti har levererat paket sex dagar i veckan ända sedan oktober och från och med nu ända till jul sju dagar i veckan. Näthandeln mellan konsumenter har också varit livlig. Mängden paket som skickas mellan konsumenter hade förra veckan en ökning på till och med 50 procent jämfört med början av året.

– Hemleverans av paket har ökat på grund av coronan och till exempel Postis avlämning vid dörren-tjänst har visat sig vara populär. Detta är ett särskilt säkert sätt när kunden inte behöver träffa föraren, berättar Kässi.

Inrikes paket hinner fram till jul om de skickas senast den 21 december. Du kan lämna ett paket med porto i alla paketautomater eller på posten. Mer information om leveranstider under julen www.posti.fi/joulu.

Julpaketen anländer renare

Näthandelns och de fysiska butikernas utsläppsskillnader uppstår i första hand under den så kallade sista kilometern, dvs. under resan från utdelningscentralen till hemmen. Under sommaren bytte Posti till förnybar diesel i sina paketbilar för att kunna påverka just detta skede.

Användningen av förnybar diesel bara i Postis egen bilpark – som omfattar cirka 40 procent av paketutdelningen – minskar på årsnivå cirka 3,8 miljoner kilo koldioxid från att spridas i luften. Det är som att ta 1 300 personbilar ur trafik. Posti har som mål att för sin egen verksamhets del vara helt utsläppsfri före år 2030.