Visa alla utgåvor

Posti öppnar tillfälliga uthämtningsställen för paket denna vecka

Julsäsongen är den brådaste tiden på året för Posti, och folk börjar köpa julklappar allt tidigare. Senast under Black Friday, som i år infaller fredagen den 26 november, ökar pakettrafiken, och precis som tidigare år kulminerar den vid julen. Många paket är i rörelse just nu och handeln är livlig i webbutikerna, men finländarna har också återvänt till köpcentrumen och börjat åter använda olika tjänster i allt större omfattning.

Från och med den 25 november öppnar Posti 101 tillfälliga uthämtningsställen för den livligaste säsongen på olika håll i Finland. En del av de tillfälliga uthämtningsställena är Postis egna, medan andra drivs av samarbetspartner. De tillfälliga uthämtningsställena placeras nära de populäraste automaterna, så att den som ska hämta ett paket har så kort väg som möjligt till det tillfälliga uthämtningsstället om den ursprungliga automaten är full. Det går också att beställa paket direkt till de tillfälliga uthämtningsställena och att returnera inköp från nätet till dem. Alla tillfälliga uthämtningsställen har personlig betjäning, det vill säga anställda som lämnar ut paketen och vid behov ger råd om returer.

Förutom de tillfälliga uthämtningsställena betjänas kunderna av 3 300 serviceställen över hela Finland

Postis planering inför säsongen inleddes redan i början av året, och under året har 5–10 nya automater öppnats varje vecka. Det finns nu 400 fler automater och 100 fler serviceställen med personlig betjäning än för ett år sedan. Förutom att utvidga nätverket av serviceställen och öppna tillfälliga uthämtningsställen förbereder man sig också för säsongen genom att öka hyllutrymmet på serviceställena.

”Julen är en viktig högtid för oss finländare, och vi gör allt vi kan för att säkerställa smidiga paketleveranser och en god jul. Det kommer säkert att vara många paket i rörelse även i år, så ibland kan det hända att ett paket inte får plats på det önskade stället. I så fall styr vi paketet till ett annat ställe som är så nära som möjligt. Om man känner att paketet hamnat alltför långt bort eller på helt fel ställe, kan man kontakta oss via OmaPosti-chatten eller genom att ringa, så reder vi ut situationen”, berättar Tommi Kässi, affärsverksamhetsdirektör för paket- och näthandelstjänster.

Posti uppmuntrar sina kunder att hämta sina paket så snabbt som möjligt för att lämna plats för nya paket i automaterna, på uthämtningsställena och på postkontoren.

Från och med Black Friday levereras paket också på söndagar

Posti ger fart åt pakettrafiken också med extra transporter. Från och med Black Friday den 26 november levererar Posti paket till de populäraste automaterna sju dagar i veckan. Paket hämtas och levereras till mottagarna fyra söndagar, den 28 november, den 5 december, den 12 december och den 19 december. Ungefär hälften av alla finländare bor inom området för sju dagars paketutdelning. Utöver huvudstadsregionen ordnar Posti söndagsutdelning också i Jyväskylä, Kuopio, Lahtis, Uleåborg, Björneborg, Seinäjoki, Tammerfors och Åbo. Även hemleveranserna av paket väntas öka under återstoden av året.

Alla Postis serviceställen, bl.a. postkontor, automater och tillfälliga uthämtningsställen finns på kartan på adressen https://www.posti.fi/sv/servicestallen-pa-kartan